Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

M7: Kip met kerst

Gelukkig, 2004 zit er bijna op. Wat een #$@&^ jaar! Tenzij er in die donkere dagen rond kerst nog een wonder gebeurt, houd ik dit jaar mijn benchmark de Morgan Stanley High Tech Index niet bij. Dit ervaar ik natuurlijk als een persoonlijke nederlaag...

Als ik kijk naar mijn concurrenten, dan staat bij hen ook hooguit kip op het kerstmenu. In Casino Eredivisie-termen staat mijn Optimix Technology Fund zelfs met dit tegenvallende resultaat nog stevig in het linkerrijtje. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Nu de eindejaarsrally op zijn laatste benen loopt, ben ik bezig mijn portefeuille in te richten voor 2005.

Volgend jaar ziet het economische beeld er naar verwachting nog schraler uit dan 2004. Voor de aandelenmarkten hoeft dit alleen niet slecht te zijn.

Handleiding voor 2005
Door de lage rente en de nog steeds gezonde groeivooruitzichten lijken aandelen nog steeds een aantrekkelijke beleggingscategorie te zijn. Aangezien de technologiesector typisch een laatcyclische bedrijfssector is, kan 2005 best een aantrekkelijk technojaar worden. Mijn Handleiding ziet er als volgt uit:

1. Kies voor ondernemingen die profiteren van aantrekkende bedrijfsinvesteringen: it-services, computerhardware en telecom equipment lijken aantrekkelijk te zijn.

2. Mijd semiconductors. Deze zijn over het algemeen vroeg-cyclisch door de bovenmatige exposure naar consumentenelektronica. De winstmarges bevinden zich dicht bij oude piekniveaus, net als de waarderingen. Voor handelaren zijn er ook in 2005 jaar mooie ritjes te maken in deze sector, maar vooralsnog zie ik echter weinig aanknopingspunten.

3. Liever large caps dan small caps. Als het economische groeitempo matigt krijgen kleine ondernemingen het sneller moeilijker. Grote Amerikaanse bedrijven profiteren ook meer van de verzwakking van de dollar dan kleinere. Blijf af van Europese concerns die dollargevoelig zijn.

4. Herstructurerende ondernemingen blijven aantrekkelijk.

5. Komend jaar zijn er meer overnames binnen de technologiesector. Dit verkleint het waarderingsgat tussen dure en goedkope aandelen. Dump dure bedrijven en koop achterblijvers.

Seagate versus Nokia pair trade
Longs en shorts
Met het oog op het nieuwe jaar ben ik deze week aan het opruimen geslagen. Zo heb ik mijn positie in Seagate (zie Westerlings harde schijf van 27 februari) gisteren verkocht op het niveau waarop ik mijn eerste positie in dit fonds aankocht. Het is echter een wilde rit geweest en het aandeel stond zelfs even onder 11 dollar.

Omdat ik op lagere niveaus flink bijkocht heb ik uiteindelijk een mooi rendement gemaakt, zeker met de pair trade met Nokia. Dat aandeel daalde over dezelfde periode met 30% naar 12 euro. Op dit moment zie ik binnen mijn portefeuille nog steeds goede kansen voor mijn shorts in Alcatel en Qualcomm. Beiden zijn overhyped en te duur.

Hier tegenover heb ik long posities in Cisco en, sinds gisteren, Dycom staan. De laatste is een low tech it-services onderneming met een leidende martktpositie in het fysiek bouwen van netwerken - kabels trekken et cetera. Dat is een goedkope en redelijk zekere manier om de significante investeringen in breedbandnetwerken te bespelen.

Magnificent 7 Barometer  
Laatste aankoop Dycom
Laatste verkoop Seagate
Aantrekkelijke sector

Computer hardware

Minst aantrekkelijke sector Semiconductors

The Magnificent 7
Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
Klik hier om te reageren en te discussiëren


Jaap Westerling is hoofd beleggingen bij Optimix Vermogensbeheer. Westerlings columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Jaap Westerling is hoofd beleggingen bij Optimix Vermogensbeheer. Westerlings columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jaap Westerling

Jaap Westerling is hoofd beleggingen bij Optimix Vermogensbeheer. Bovendien is hij sinds mei 2001 beheerder van Optimix Technology Fund. Na zijn studie Economie aan de Universiteit van Amsterdam begon Westerling zijn loopbaan bij ING Investment Management als portfolio manager Amerikaanse aandelen. In 1998 trad hij in dienst ...

Meer over Jaap Westerling

Recente artikelen van Jaap Westerling

  1. mei '05 M7: Giga Googelaar
  2. mrt '05 M7: Zwarte ICT-piste
  3. jan '05 M7: Bulls eye

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links