Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hollandsche Nieuwe!

Hollandsche Nieuwe!

 

Eén blik op de AEX vertelt ons waarom al die beursgangen nog voor Brexit plaats moesten vinden. Het sentiment is in een dikke week toch nog redelijk omgeslagen. De eerste meldingen stromen binnen van partijen die groot hebben ingeschreven op de verschillende bedrijven.

  • Zo kocht Reggeborgh, het investeringsvehikel van miljardair Dik Wessels, zich groot in bij van Lanschot.
  • Daarnaast stapte Silver Point Capital, een Amerikaans hedge fund met ruim 10 miljard dollar onder beheer, zich voor 3,67% in bij verzekeraar ASR. Silver Point is opgezet door een paa ex-Goldman Sachs bankiers. 
  • Ook melden de eerste investeerders in Basic-Fit zich aan de balie. Flink afgedoucht weliswaar maar toch: Pelham Capital, een hedge fund uit Londen, is de gelukkige eigenaar van 2.877.143 aandelen van de gymzalenuitbater, oftewel 5,26%.

Een overzicht van de koersprestaties tot nog toe van de verschillende nieuwbakken beursfondsen. In het overzicht ontbreken ForFarmers en Coca-Cola European Partners, omdat die geen nieuw geld opgehaald hebben.

 

Naamprijsrange IPOIPO-koersKoers 14-6verschiltotaal geplaatst
ASR 18-22 19,50 19,50 0 1,1 miljard
Basic-Fit 15-20 15 13,24 -11,7% 400 miljoen
Fastned 10-15 10 9,25 -7,5% 3 miljoen
Lanschot 15-18 16 17,01 +6,3% 200 miljoen
Philips 18,50-22,50 20 21,30 +6,5% 750 miljoen
Sif Group 14-17 14 15,35 +9,6% 123 miljoen

 

De AEX stond ten tijde van deze beursgangen gemiddeld rond 440, ofwel de algehele markt staat zo'n 5% lager. Daarom kunnen we constateren dat de stampede voor het Damrak vooral jammer is geweest voor de verkopers van de bestaande aandelen. Die moesten enigszins water bij de wijn doen.

Laten we ze eens één voor één bij langs lopen.

Sif Group (+9,5%)

Sif is tegen een lage waardering naar de beurs gegaan. Particuliere beleggers werden overgeslagen, aandelen werden min of meer onderhands geplaatst. De originele IPO zou al in februair dit jaar plaatsvinden, maar door de turbulentie op de beurs destijds (AEX 380) zag men er wijselijk vanaf. 

Begin mei waagde men dan alsnog de stap. Niet via een openbare aanbesteding, maar via onderhandse plaatsing tegen 14 euro per stuk, de onderkant van de initiele prijsrange van 14 à 17 euro. 

Philips Lighting (+6,5%)

Philips liep al enige tijd te leuren met het onderdeel Lighting, maar vond niemand die het totale bedrijf wilde overnemen. Dan maar een beursgang, dacht men. Zodoende werd eerst slechts een klein pakket naar de beurs gebracht, om even te voelen hoe koud het water eigenlijk is.

De temperatuur bleek reuze mee te vallen, want al op de eerste dag steeg het aandeel 10%. Mooi voor Philips, dat nog 80% achter de hand heeft. Misschien iets te laag naar de beurs gebracht, maar beter zo, dan 25 euro vangen voor een klein plukje waarna beleggers er een slechte smaak aan overhouden. 

Van Lanschot (+6,3%)

Snoepje van de maand? De begeleidende banken publiceerden voorafgaand aan de plaatsing nog ronkende rapporten waarin een waardering van 18 à 26 euro voor de bank werd voorgesteld. Maar, en dat is meestal zo op de beurs, wie een flinke pluk in één keer kwijt wil is aan de beurt. Delta Lloyd moest dan ook genoegen nemen met een magere 16 euro per aandeel. 

ASR (UNCH)

De meest eenvoudige beursgang van het stel. Inkoppertje voor lange termijnbeleggers, al hangen er woekerpolisclaims boven de wolken. Dividendrendement, sterke solvabiliteit en gediversifieerde verzekeringsaanbod deed het orderboek makkelijk vullen. Toch hier ook geen overdreven hoge prijs, al is ASR ook op dit niveau, zeker vergeleken met NN Group, geen absoluut koopje.

Basic-Fit (-11,7%)

De beursgang van Basic-Fit was met veel negativiteit omgeven. Vergeleken met andere grote sportschoolketens in de VS en Engeland was de waardering binnen de norm, maar ik denk dat ze beter een half jaartje hadden kunnen wachten. Ook hier werd de onderste kant van de prijsrange de IPO-prijs: 15 euro.

De greenshoe (overtoewijzingsoptie in gewoon Nederlands) van 4 miljoen aandelen die men extra had willen plaatsen op 15 euro hing de eerste dagen nog boven de markt, Kopers boven 15 euro waren er sowieso niet.  Dit zijn natuurlijk allemaal korte termijn bespiegelingen, en zegt nog niets over de vooruitzichten voor de komende jaren.

Dat de IPO-prijs over het algemeen naar de onderkant van de prijsrange doorschoot, is voorlopig in het voordeel van de nieuwe eigenaren, die daarvoor wel een stuk risico overnamen. Dat risico wordt meteen op de proef gesteld in sommige gevallen.

FastNed (-7,5%)

Niet genoteerd aan Euronext, maar aan nieuwe beurs NXChange, maar we nemen het nog even mee. Volgens oprichter Bart Lubbers is een oplaadstation bij 15 auto’s per dag al winstgevend, maar ik vind dat moeilijk te geloven. Een illiquide markt ook en dus voor de liefhebbers. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links