Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

M7: SAPpig Cisco

De Tech Tape lijkt wat manisch-depressief de laatste weken. Winstwaarschuwingen worden plots beschouwd als ultieme koopkansen. De laatste vier weken is de SOX Index met maar liefst 16% gestegen. De semiconductor-index staat nu weer op het niveau van eind juli.

De vele winstwaarschuwingen in augustus en september hebben daarom niet geleid tot lagere koersen. Uit dagelijkse contacten met handelaren in New York en San Francisco krijg ik een redelijk beeld van de gemoedstoestand van de handel. Er staan twee pijlers onder de recente rally.

Ten eerste de short covering door hedge funds en institutionele beleggers. Deze laatsten zitten niet fysiek short in tech-aandelen, maar zijn onderwogen ten opzichte van hun benchmark en missen nu rendement.

SAPpig shortje
Ten tweede is er de gedachte dat de winstwaarschuwingen alleen betrekking hebben op het derde kwartaal en dat de winstgroei in het vierde kwartaal hierdoor juist extra sterk is. Dit laatste argument is vooral voor handelaren een belangrijk punt. Ik denk dat er momenteel iets te veel fantasie is gekropen in de koersen van sommige technologie ondernemingen.

Dat biedt mooie verkoopkansen, maar her en der zie ik ook koopkandidaten. Zo heb ik afgelopen week voor het eerst van mijn leven wat aandelen Cisco gekocht. De winsttaxaties zijn in vergelijking met andere technologie-ondernemingen bescheiden en de waardering is redelijk (15% premie versus de S&P 500).

Toch zie ik meer verkoopkandidaten, Zo nam ik gisteren een shortpositie in SAP in. De softwaresector liep in de afgelopen tijd sterk op na positieve geluiden van Peoplesoft en Siebel. Inderdaad maakten beide de verwachtingen waar. Wie dieper kijkt ziet dat de licentie-omzet onder het niveau van vorig jaar ligt. Wat nou herstel in software-investeringen?

Hopen op Intel-tegenvaller
De shortpositie in SAP gebruik ik om het risico van mijn longpositie in Computer Associates (ook software) te reduceren. Met een free cashflow yield van 15% of meer is dat bedrijf aantrekkelijk. De onderneming is uit de gratie geraakt bij beleggers door een groot boekhoudschandaal.

Vorige week bereikte ze een akkoord met de Amerikaanse beurswaakhond SEC over de boete. Dit maakt de onderneming weer investeerbaar voor institutionele beleggers. Verder houd ik mijn portefeuille defensief. Zo heb ik nog steeds redelijk veel cash en heb ik een putspread op de SOX Index gekocht.

Nu maar hopen dat de kwartaalcijfers van Intel volgende week dinsdag niet meevallen!

Magnificent 7 Barometer  
Laatste aankoop Cisco
Laatste verkoop SAP
Aantrekkelijke sector

Computer hardware

Minst aantrekkelijke sector Semi-conductors

The Magnificent 7
Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Jaap Westerling is hoofd beleggingen bij Optimix Vermogensbeheer. Westerlings columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Jaap Westerling is hoofd beleggingen bij Optimix Vermogensbeheer. Westerlings columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jaap Westerling

Jaap Westerling is hoofd beleggingen bij Optimix Vermogensbeheer. Bovendien is hij sinds mei 2001 beheerder van Optimix Technology Fund. Na zijn studie Economie aan de Universiteit van Amsterdam begon Westerling zijn loopbaan bij ING Investment Management als portfolio manager Amerikaanse aandelen. In 1998 trad hij in dienst ...

Meer over Jaap Westerling

Recente artikelen van Jaap Westerling

  1. mei '05 M7: Giga Googelaar
  2. mrt '05 M7: Zwarte ICT-piste
  3. jan '05 M7: Bulls eye

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links