Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Chinese Muur van Kempen

De Chinese Muur van Kempen

 

Joris van DFT gunt ons een kijkje in de Kempen & Co keuken:

 

 

Ja, daar zaten we ook net aan te denken, Joris. Waarschijnlijk hadden we nooit van China gehoord, als... Laat verder maar.

 

 

Handelsvloer of compliance?

Die Chinese Kempen muur is ineens hoogstactueel door de zaak Teun Teeuwisse. Even heel kort: ABN Amro aandelenanalist Teeuwisse werd beroemd in dit wereldje - hij heeft zelfs Dirty Teun als bijnaam gekregen - omdat hij als eerste door kreeg dat er iets niet klopte bij Imtech. De rest van dit verhaal is bekend. Imtech is niet meer.

Vervolgens verkaste de steranalist zoals alle media hem zijn gaan noemen naar Kempen. Daar gaf Teun een nog minstens zo legendarisch geworden advies over BAM af. En toen was er ineens begin vorig jaar het onverwachte bericht dat hij daar op non-actief was gesteld. Hij zou niet goed met cijfers Arcadis zijn omgegaan.

Daar loopt nu een bodemprocedure over, want Teun vecht zijn ontslag aan. Arcadis maakte een fout door haar kwartaalcijfers per ongeluk te vroeg op de mail naar analisten te zetten. Liep Teeuwisse daar eerst mee de handelsvloer op (halsmisdaad), of ging hij daar direct mee naar de afdeling compliance (de voorgeschreven procedure)?

Dit is heel kort, er zijn veel nuances, leest u daarvoor het FD, maar hier komt het in grote lijnen op neer. Vandaar ook die foto's van Joris van dat Chinese glaswandje. Want kan het zijn dat Teeuwisse zich zo hard in zijn koffie verslikte, dat handelaren in de mot kregen dat er iets aan de hand was? Enfin, de rechter oordeelt uiteindelijk.

Omgekeerde wereld?

Eigenlijk is dit een hele zuur zaak voor zowel Kempen als Teeuwisse, want de fout ligt in eerste instantie bij Arcadis. FD beschrijft het treffend:

Toch ging het mis, en wel op op 10 februari 2014. Om 16.43 uur zet ingenieursbureau Arcadis per ongeluk niet de consensusverwachtingen van analisten op de mail, maar de (teleurstellende) jaarcijfers over 2013.

Koersgevoelige informatie waarop niet mag worden gehandeld, maar toch zakt de koers weg en schieten de handelsomzetten omhoog. Het is het begin van een arbeidsconflict dat de valkuilen van complianceregels bij financiële instellingen illustreert.

Is dit niet de omgekeerde wereld? Op het moment dat Arcadis ontdekte dat ze een fout had gemaakt, had ze terstond haar cijfers publiek moeten maken. Vind ik heel bescheiden. Compliance of niet, met het lekken an sich was er al voorkennis in de markt. Want nu zitten Kempen en Teeuwisse met de gebakken peren.

Het blunderende Arcadis gaat vrijuit - heeft die medewerker ook een douw gehad? - en ligt de verantwoordelijkheid bij de markt. Daar waar niemand nog door alle compliance, wetten, regels en disclaimers door de bomen het bos ziet. Daar moet wel in split seconds worden gereageerd, omdat er nieuws is en een koers loopt.

Zo kan ik nog vele alinea's volschrijven over verhoudingen tussen bedrijven enerzijds en analisten, fondsmanagers, grootaandeelhouders en vermogensbeheerders anderzijds. De ene aandeelhouder is echt de andere niet. Misschien een schone taak voor de AFM, want dit hoort niet op een volwassen markt.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Toptrader 19 april 2016 18:26
    Arcadis had gewoon de handel meteen stil moeten laten leggen en vervolgens nabeurs met een persbericht moeten komen. Maar dan hadden ze hun fout toe moeten geven en wat niet weet wat niet deert, niet? Een bedrijf mag er niet vanuit gaan dat een dergelijk gelekt bericht zijn weg niet naar de markt vindt.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links