Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Winst voor iedereen

Fondsvergelijking: microkredietfondsen

Het is de bedoeling van Draghi & Co dat wij zo min mogelijk geld sparen en zo veel mogelijk geld uitgeven. Dat is goed voor de economie, maar het maakt het wel lastiger om nog iets te verdienen met sparen.

Het feit dat de banken in een obligatierente-omgeving, die steeds negatiever wordt, nog altijd rente geven op een spaarrekening is erg aardig van ze, maar rijk word u er niet van.

Voor spaarders, die daarom willen beleggen, is het tegenwoordig allesbehalve gemakkelijk een veilig product te vinden, dat nog iets van rendement geeft. Een Nederlandse staatslening met een looptijd van tien jaar keert op het moment van schrijven jaarlijks 0,26% rente uit. Het is geen vetpot.

Aandelen dan. Tja, dat is een prima idee voor mensen die de inleg over vele jaren pas nodig hebben en die niet dagelijks naar de koersborden gluren. Aandelen hebben de neiging om omhoog te gaan maar een rechte lijn is het niet.

Op dit moment wordt deze beleggingscategorie duur genoemd. Pas als de winsten weer gaan stijgen, is er reden om hogere koersen te verwachten, zeggen de mensen die het kunnen weten. Het maakt beleggen in aandelen nog risicovoller dan het al is.

Alternatief: microkrediet

Is er dan niets dat de risicomijdende belegger nog enigszins blij kan maken? Ja, dat is er wel. Voor wie de risico’s beperkt wil houden en tegelijkertijd een redelijk rendement wil boeken, is een microkredietfonds geen slecht idee.

Het gaat daarbij om leningen van een paar honderd euro aan startende, vooral vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden. Voor beleggers in microkrediet heeft het verhaal twee positieve kanten. Het helpt mensen vooruit en levert tegelijkertijd een gezond financieel rendement op.

Van de niet-beursgenoteerde microkredietfondsen is het Triodos Faire Share Fund de bekendste. Dat fonds realiseerde over de laatste tien jaar een gemiddeld rendement van 6,3% per jaar. Het belegde vermogen van het Triodos Fair Share Fund groeit hard. Vorig jaar steeg het met 17% tot iets meer dan 300 miljoen euro.

Maar het fonds van Triodos is dus niet beursgenoteerd. Wie in het fonds wil participeren zal toch eerst een Triodos-rekening moeten openen.

Eenvoudiger is om te kiezen voor het ASN-Novib Microkredietfonds, dat wel een beursnotering heeft. Volgens de AFM is het iets minder risicovol (twee op de risicoschaal van de AFM) dan het gelijksoortige fonds van Triodos (drie sterren). Daar staat dan wel een lager historisch rendement tegenover.

Het ASN-Microkredietfonds boekte in de afgelopen tien jaar een gemiddeld rendement van iets meer dan 4% per jaar. Over de laatste drie jaar was het iets minder: 3,3% per jaar. Maar het is meer dan het beste bonafide spaarproduct realiseert.

Belangrijkste fondsfeiten:

  • Naam: ASN-Novib Microkredietfonds
  • Uitgangspunt: “Het ASN-Novib Microkredietfonds belegt voor zo’n 85% in leningen aan microfinancieringsinstellingen (MFI’s) in voornamelijk opkomende landen en voor een maximum van zo’n 15% neemt het deel in het aandelenkapitaal van MFI’s. Deze lokale MFI’s verstrekken leningen en educatie aan kleine ondernemers, zodat zij tegen eerlijke voorwaarden een bedrijf kunnen opzetten of uitbreiden. Daarmee draagt het fonds in een belangrijke mate bij aan het verlenen van financiële dienstverlening aan mensen die daar anders geen toegang toe hebben.”
  • Beursnotering: Amsterdam (NL0011494117)
  • Rendement 10 jaar: 4,14%
  • Rendement 5 jaar: 4,10%
  • Rendement ytd: 0,37%
  • Kosten: 2,30%
  • Dividendrendement: 5,19%
  • Benchmark: geen
  • Risico (standaarddeviatie): 1,93
  • Vermogen onder beheer: 270 miljoen euro

Conclusies

Microkrediet is ideaal voor mensen die iets goeds met hun geld willen doen en tegelijkertijd een aardig rendement willen maken. Het dividend is riant, hoger dan het gemiddelde rendement in de laatste tien jaar.

De risico’s zijn, zo op het eerste gezicht, laag. De koersbeweeglijkheid (standaarddeviatie) van het ASN-Microkredietfonds van 1,93 is veel minder hoog dan van een fonds dat in de beste Europese staatsleningen (standaarddeviatie 4,27) belegt.

Maar risico’s zijn er wel degelijk. Het valutarisico is een belangrijk, maar natuurlijk ook politieke instabiliteit.

Ook het kostenaspect is een dingetje. Met een jaarlijkse fee van 2,30% is het ASN-microkredietfonds aan de dure kant. Maar dat is ook logisch. Het is niet een fonds dat je simpel leidt vanaf een computer in de polder.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 22 apr Slotcall: Alles in het groen behalve de chippers en goud 1
  2. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  3. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links