Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Buy de biodip

Twee biotechfondsen geanalyseerd

Jarenlang liet de biotechsector geweldige rendementen zien (+24% per jaar gemiddeld in de afgelopen vijf jaar), maar vorig kwam er de klad in. Ook 2016 is tot nu toe pet. Sinds het begin van dit jaar staat de biotechsector op een min van 18%. Over de laatste twaalf maanden staat er zelfs -29% op het bord.

Niet dat het zo slecht gaat met de biotechbedrijven. Integendeel. Het was vorig jaar wederom de sector (samen met gewone tech) die de meeste winstgroei boekte. Dividenden worden stelselmatig verhoogd. Ook aandeleninkoop is in de sector populair:

  • de grote biotechbedrijven bulken van het geld
  • de kleintjes hebben vaak meer geld in kas dan het bedrijf op de beurs waard is

Risk-off

Wat is de reden van de forse koersdaling? Volgens de commentaren zijn het er meerdere. In een omgeving van risk-off is de biotechsector al snel de klos. Biotech wordt niet geassocieerd met defensief. Daarnaast worden er minder nieuwe medicijnen op de markt gebracht. Ook de koersen opdrijvende fusiekoorts lijkt over zijn hoogtepunt heen.

Mocht een Democraat (Clinton of Sanders) dit jaar de verkiezingen winnen, dan dreigen de Amerikaanse medicijnprijzen flink te worden verlaagd. Dat is natuurlijk ook niet goed voor de winstgevendheid van de sector. Toch zijn er steeds meer analisten die de bodembel luiden.

Amerikaanse biotechgrootheden zoals Gilead (7x de verwachte winst in 2016), Amgen (13x), en Biogen (13,5x) zijn ongekend goedkoop gewaardeerd, veel goedkoper dan de brede S&P-index. Het is een unieke situatie. Bovendien valt het wel mee met het gebrek aan medicijnlanceringen.

Binnen de farmaceutische wereld is het toch echt de biotechsector die de nieuwe remedies levert. Daarnaast hebben we het hier over een enorme en groeiende markt. Naarmate de wereldbevolking verder toeneemt, rijker wordt en later sterft zullen de medische uitgaven alleen maar verder stijgen.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Grand View Research verwacht dat de totale omzet van de biotechsector in 2020 circa 608 miljard dollar bedraagt. Dat is een verdubbeling ten opzichte van nu.

Twee fondsen

Ofwel, het is zeker geen gek idee om een deel van de portefeuille vrij te maken voor biotech. Misschien dat de koersen nog verder dalen, maar nu kopen is goedkoper dan twaalf maanden geleden en met de winstpotentie zit het wel goed. Wel is het verstandig om ook in deze sector breed gespreid in te stappen.

Twee fondsen, Franklin Biotechnology Discovery Fund en Pictet Biotech, strijden in dit geval om de gunst van de belegger. Het fonds van Franklin is genoteerd in dollars, dat van Pictet in euro’s. Het fonds van Franklin heeft vier Morningstarsterren, dat van Pictet twee.

Wat zijn de andere verschillen?

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)

  • Franklin biotech: +23,8%
  • Pictet biotech: +19,0%

Rendement 1 jaar

  • Franklin biotech: -35,7%
  • Pictet biotech: -30,4%

Kosten (per jaar)

  • Franklin biotech: 1,06%
  • Pictet biotech: 1,22%

Risico (standaarddeviatie)

  • Franklin biotech: 29,25
  • Pictet biotech: 27,62

Aantal aandelen

  • Franklin biotech: 118
  • Pictet biotech: 34

Top-3 aandelen

  • Franklin biotech: Gilead, Celgene, Biogen
  • Pictet biotech: Gilead, Biogen, Celgene

Top-1 regio’s

  • Franklin biotech: Verenigde Staten (95%)
  • Pictet biotech: Verenigde Staten (92,5%)

Conclusies

Het fonds van Franklin Templeton deed het beter op de lange termijn. Het is ook iets goedkoper en beter gespreid. Daar staat tegenover dat het fonds van Pictet de schade in het afgelopen jaar wat beter wist te beperken en ietsje minder risicovol is.

Maar toch, de verschillen zijn gering. Beide fondsen kopen vooral in de Verenigde Staten en hun top 3-posities zijn dezelfde. Mocht de biotechsector weer gaan vliegen, dan zijn beide fondsen even geschikt om daarvan te profiteren.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 22 apr Slotcall: Alles in het groen behalve de chippers en goud 1
  2. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  3. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links