Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wankele eenheid Europa

Europese aandelen zijn kwetsbaar

Europa ligt vanuit verschillende hoeken onder geopolitiek, politiek-economisch, financieel en populistisch vuur. Tegenslagenwerende vesten zijn uitermate schaars en de EU ontbeert voldoende wil, solidariteit en slagkracht om een tegenoffensief in te zetten. Europese aandelen zullen dit gaan voelen.

De vluchtelingencrisis vormt een van de grootste aanslagen op de Europese stabiliteit. De ontwrichtende effecten hiervan verdwijnen niet op de korte termijn. De onderliggende oorzaken van de onrust in het grotere Midden-Oosten zijn hardnekkig.

Geweld, oorlog en vluchtelingenstromen blijven aan de orde van de dag. De vluchtelingencrisis heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan het al bestaande krachtenveld dat de Europese eenheid ondergraaft. Naast de scheiding noord-zuid, worden oost en west steeds verder uit elkaar getrokken.

Krakkemikkige economie

Bovendien loopt de druk in de Griekse snelkookpan razendsnel op: de Griekse economie was al uitermate krakkemikkig, maar de vluchtelingencrisis brengt allerlei extra kosten met zich mee, zorgt voor grote maatschappelijke onrust en verzwakt de regering-Tsipras.

Dat in een klimaat waarin het al slechts wachten leek op het weer opleven van de Grexit-discussie en nu niet alleen meer over een vertrek uit de eurozone, maar uit Schengen en zelfs de EU.

Moeilijke vooruitgang

Van het zwakste naar het sterkste land, Duitsland. Bondskanselier Merkel wordt in de verdediging gedrongen. Politici uit de eigen coalitie vallen haar aan en bij de kiezer daalt haar populariteit snel. De druk op Merkel wordt groter als vluchtelingenstromen toenemen in de loop van het jaar.

Ook van buiten Duitsland wordt Merkel niet gespaard. De Italiaanse premier Renzi werpt zich steeds meer op als Europese leiderschapsalternatief. Dit ook omdat zijn binnenlandse hervormingsprogramma traag verloopt. Renzi zal niet schromen zich nog meer af te zetten tegen Merkel.

Toenemende fricties maken het moeilijker om op andere terreinen vooruitgang te boeken terwijl dit hard nodig is. Denk aan de bankenunie en versteviging van de muntunie. Echter, verdere integratie lijkt een doodlopende weg met het weer dichtgooien van nationale grenzen, het risico van een Brexit en het Oekraïne-referendum in Nederland dat in wezen een stem is over de EU.

Ineengedoken Europa

Los van deze concrete dreigingen voor Europa en groeiremmen – een Franse denktank denkt dat het ploffen van Schengen 110 miljard euro kost de komende tien jaar – is er het wolkendek van malaise en misère dat over Europa hangt.

Economisch mag het redelijk gaan, veel burgers ervaren dit anders. Gezien het bovenstaande is dat ook niet zo gek. Bovendien is het aan de grenzen onzekerheid troef:

  • een Brexit dreigt (en daaropvolgend mogelijk het opbreken van het Verenigd Koninkrijk)
  • Libië implodeert en ontpopt zich als terroristische springplank naar Europa
  • Syrië en Irak fragmenteren door een burgeroorlog en buitenlandse bemoeienis
  • Turkije lijkt steeds meer op een autoritaire, militaristische theocratie
  • Oekraïne is (wordt) een failed state
  • Rusland probeert en slaagt erin om Europa uiteen te spelen

Daarbij komen twijfels over de Chinese economische groei en de eroderende machtspositie van de Verenigde Staten. Kortom, een boze en donkere buitenwereld voor Europeanen, die in plaats van de handen ineenslaan zich verschrikt en angstig terugtrekken achter de eigen grenzen.

Te afhankelijk

Zo kan Europa weinig invloed uitoefenen op het Midden-Oosten en daarmee op de vluchtelingenstromen daarvandaan. Europa ontbeert nog altijd een krachtig gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid. Het is daarom afhankelijk van andere spelers om rust te brengen in het Midden-Oosten en daarmee de druk op Europese grenzen te verminderen.

Dat gaat niet gebeuren: de Verenigde Staten zijn huiverig om meer te doen, Rusland verergert de situatie, China heeft nog niet de ambitie en middelen om zo’n rol te spelen, Iran en Saoedi-Arabië kijken vooral naar elkaar en Turkije is drukker met de Koerden. 

Kortom, politieke ontwikkelingen binnen Europa en geopolitieke risico’s daarbuiten stemmen somber. (Geo)politieke krachten drukken de EU en eurozone steeds meer in richting desintegratie of in elk geval stagnatie.

Impotente centrale banken?

Een volledige implosie van Europa is onwaarschijnlijk en vindt ook zeker niet dit jaar plaats – als het al gebeurt – maar het idee dat het een reële mogelijkheid is, was tot voor kort ondenkbaar en zoemt nu wel rond in de hoofden van vele mensen.

Dit vormt geen goede basis voor een sterke opleving van de Europese economie. De vraag is dan ook of de relatief betere performance van de Europese aandelen (ten opzichte van bijvoorbeeld de Amerikaanse) de komende tijd kan doorzetten.

Wel zolang de huidige bear market rally aanhoudt, omdat meer monetaire verruiming van de ECB verwacht wordt dan van de Fed. Bovendien krijgen de banken nu meer lucht en de Europese economie is nu eenmaal afhankelijker van financiering door banken dan de Amerikaanse.

Underperformance

Als duidelijk wordt dat monetaire stimulering onvoldoende helpt en Europa te kampen blijft met politieke problemen, zien onze economen Eddy Markus en Maarten Spek een kentering. Europese aandelen worden dan kwetsbaar en underperformance van Europese aandelen ligt dan voor de hand.

Daarbij verwachten wij ook dat de euro in een langetermijndowntrend zit, waarbij tussendoor nog wel een stijging richting 1,15 tot 1,20 mogelijk is.


Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Andy Langenkamp

Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. Naast zijn columns voor IEX schrijft hij regelmatig voor andere nationale en internationale media, zoals Het Financieele Dagblad, Kn...

Meer over Andy Langenkamp

Recente artikelen van Andy Langenkamp

  1. jun '19 Een nieuw tijdperk 3
  2. mei '19 Op de drempel van een mondiale recessie? 7
  3. apr '19 Europese noodverbanden kunnen hooguit wat extra tijd kopen 15

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bronbeek 22 februari 2016 14:16
    De 'stem des volks' is altijd enorm negatief over de EU. Waar we gebrek aan hebben zijn politieke leiders die durven zeggen dat we met het teruggschroeven van de Europese integratie een vooruitgang beleven waarmee de klok 100 jaar wordt teruggedraaid. Cameron noem ik in dit verband een volksverlakker van het kaliber Wilders. Hartelijk dank Cameron.
  2. Maan Arkenbosch 22 februari 2016 16:40
    De vraag is bij welk negatief rente %, investeerders de handdoek in de ring werpen. Dat de Rutte politiek de bui ziet hangen bewijst de herziening van de vermogens rendement heffing. Bij te grote schulden volgt ook faillissement en sanering van grondstoffen producenten. Daardoor komt een natuurlijke productie rem en dus stijging van prijzen.Dat veroorzaakt inflatie en dan is het negatieve rente verhaal voorbij. Junk bonds zijn de temperatuur meters. Bij stijgende kapitaalmarkt rente vallen er flinke klappen in de obligaties en aandelen portefeuilles en niet te vergeten de financiering van de overheid schulden. Als bijverschijnsel van oplopende inflatie probeert de bevolking haar koopkracht verlies te compenseren. Als dat lukt, zal de inflatie verder stijgen tot het volgende kruispunt, zo niet, dan krijg je sociale onrust. De tijd voor valuta manipulatie begint op te raken en wordt steeds korter.Afschrijving op de €urocraten schuldenberg wordt de lont in het E.U. Kruidvat.
  3. QED 23 februari 2016 14:16
    Allemaal waar wat je zegt. Edoch, de incompetente politici hebben het er zelf naar gemáákt dat men de neus vol heeft van Europa. Als we nu doen wat je impliciet adviseert - als één man achter 'Brussel' gaan staan - raken we van de regen in de drup. Nóg meer incompetentie. Wie stemt, stemt toe.
  4. [verwijderd] 23 februari 2016 14:33
    quote:

    Bronbeek schreef op 22 februari 2016 14:16:

    De 'stem des volks' is altijd enorm negatief over de EU. Waar we gebrek aan hebben zijn politieke leiders die durven zeggen dat we met het teruggschroeven van de Europese integratie een vooruitgang beleven waarmee de klok 100 jaar wordt teruggedraaid. Cameron noem ik in dit verband een volksverlakker van het kaliber Wilders. Hartelijk dank Cameron.
    Dit is weer een reactie van het type geef de boodschapper de schuld.
    De EU desintegreert door gebrek aan goed leiderschap in Duitsland en Frankrijk, gevolgd door Benelux en de rest. Merkel is exit bij de volgende verkiezingen en is dat de schuld van die domme kiezers? Wat een simplisme, ga eens echt nadenken!
  5. [verwijderd] 24 februari 2016 04:01
    U getuigt van een realistische kijk op het huidige wanbeleid van EU bestuurders.
    Dat is natuurlijk niet van vandaag of gisteren maar dateert al vanaf 1992.
    Toen moest via een een/tweetje van F(rans) en de D(ikke)de EU/EURO uit de grond worden gestampt.
    Volgens een expert/ingewijde is er op 13/14 maart a.s. feest voor de anti EU klanten.
    De wal gaat het schip keren.
    Mogelijk gaan we terug naar de gezonder situatie tijdens de EEG.
    Samenwerking met een vrijblijvend karakter en ieder lidstaat heeft haar beleidsvrijheid herwonnen.
    Ben benieuwd hoe het medio maart eraan toegaat.
  6. forum rang 5 theo1 24 februari 2016 11:49
    @Bronbeek: Dat waag ik te bestrijden. De stem des volks heeft het jarenlang helemaal niks kunnen schelen. Ver van mijn bed show. En dat vond men in Brussel best wel lekker, konden ze hun gang gaan zonder vervelende kiezers waar je rekening mee moet houden. Regenten onder mekaar, dikke mik. Hooguit af en toe wat gedoe over visquota en landbouwsubsidies, maar dat is een kwestie van koehandel. Kom je altijd wel uit, zo lang er voor iedereen wel wat te verdelen valt.

    Maar met de euro, Schengen en de vluchtelingencrisis is het veel dichter bij de gemiddelde burger gekomen. En dan gaat die er ineens een mening over krijgen. Dat is niet comfortabel voor Brussel. En dan wordt het lastig, en blijkt meteen dat men daar niet mee om weet te gaan.
  7. forum rang 5 theo1 24 februari 2016 16:42
    Dat betwijfel ik.
    Ik was vanaf het begin tegen de euro. Als ik dat zei was de reactie steevast "maar dat is toch hartstikke handig? Wat zeur je nou?". Dan zei ik "het gaat allemaal goed zolang iedereen zich vrijwillig aan de regels houdt. Maar zodra iemand dat niet meer doet, is er geen echt middel om het af te dwingen". De EU heeft immers geen politie en geen leger.

    Vergeet niet dat de euro de gemiddelde burger is verkocht als een gemaksdingetje. Dat je niet meer langs het GWK hoeft voordat je op vakantie gaat en bij terugkomst niet met die vervelende Franse en Belgische muntjes blijft zitten. Beetje de categorie voorgesneden champignons. O ja, en het is ook nog goed voor de handel (maar dat is natuurlijk veel te ingewikkeld voor simpele burgers). Totdat de kredietcrisis uitbrak en de consequentie ook is dat als dingen niet zo goed gaan, er een heel groot prijskaartje aan dat gemak kan hangen. Ineens blijkt dat de voorgesneden champignons misschien meestal handig zijn, maar dat je er soms een hele vervelende ziekte van kan krijgen.

    Schengen is ook verkocht als gemaksdingetje. Kan je lekker op volle snelheid doorrijden bij de grens zonder dat je hoeft te wachten tot de douane je doorwuift (ik ben 0 keer gecontroleerd in al die jaren). Totdat bleek dat het daardoor heel gemakkelijk wordt voor buitenlanders om hier te komen wonen en/of werken. Poolse vrachtwagenchauffeurs die ineens goedkoper zijn dan Nederlandse. Bulgaren die een gaatje in de toeslagenjungle vinden. Vluchtelingen (of mensen die claimen vluchteling te zijn) die binnen kunnen komen in het land met de zwakste bewaking en dan door kunnen wandelen naar het land met de beste leefomstandigheden. Ook hier zit er een minder prettig kantje aan dat handigheidje.

    Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat dat voor veel mensen een onaangename verrassing was.
  8. Maan Arkenbosch 26 februari 2016 19:24
    Wij krijgen weer te maken met de de Griekse gifpil.De immigranten problemen stapelen zich in Griekenland, door sluiting en afdammen van grenzen op.Ook komt Griekenland niet meer weg met gemanipuleerde financiële cijfers.De Oostblokkers willen niet meer betalen. Het gedram van Merkel maakt de chaos nog groter.Een nog grotere financiële shot van Draghi is snel uitgewerkt en verhoogt de problemen. Na het cijferseizoen====> Wegwezen!!
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links