Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorkeur voor het bekende

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guido Baltussen

Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Hij is gepromoveerd in de (behavioral) finance, en heeft onderzoek gedaan aan gerenommeerde universiteiten als New York University en de...

Meer over Guido Baltussen

Recente artikelen van Guido Baltussen

  1. mei '17 De valkuil van ranglijsten
  2. jan '17 Hoe we voortborduren op het verleden 1
  3. dec '16 Vergeet het verleden... 14

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 17 februari 2016 10:26
    Ook weer een verhaal dat geschreven is vanuit een puur theoretisch, statistisch perspectief.

    Je kan je risico misschien verminderen door internationaal te spreiden, maar je vermeerdert tegelijkertijd je risico door je op onbekend gebied te begeven. Kennis opdoen van een groter universum vereist weer een hoop inspanning. Wat ook vergeten wordt is dat bijna alle beursgenoteerde bedrijven multinationals zijn en dus al intern internationaal gespreid zijn.

    Verder wordt een land als Nederland met een hele kleine beurs vrij rechtstreeks vergeleken met landen als VK en VS met veel grotere beurzen. Voor een Amerikaan is er niet overdreven veel reden om buiten eigen land (zeker als ADR's als "binnenlands" worden gerekend) te kijken. De eigen beurs biedt meer dan genoeg keuze. Buitenlands gaan creëert niet alleen extra risico omdat je het buitenland nu eenmaal altijd minder goed kent, maar ook vervelende belastingtechnische complicaties. Nederlanders zijn wel gedwongen, want mogelijkheden op de eigen beurs raken al vrij snel uitgeput.

    En dan zijn er nog factoren als wetgeving, corporate governance en dergelijke. Chinese aandelen voegen weer het risico toe dat de topman er ineens met de kas vandoor gaat. Dat schijnt daar regelmatig voor te komen. Als je in een land zit waar wetgeving en corporate governance goed geregeld zijn, dan wordt het al snel slechter zodra je het eigen land verlaat.

    Voor een pensioenfonds dat de kosten toch afwentelt op de klant is dat allemaal wel overkomelijk: je huurt gewoon deskundigen in en als je groot genoeg bent is er met de belastingdienst ook altijd wel wat te regelen, maar voor particulieren vind ik het vaak best rationeel om het bij het bekende te houden.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links