Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Fibonacci-spel

Bodemvorming verwacht bij 418 of 413,50.

Geen kleine, maar een forse terugtest. De AEX klapte met een behoorlijke neerwaartse beweging door een aantal steunpunten. Mijn uitgangspunt van een beperkte verdere terugtest is daarmee niet uitgekomen.

Toch blijf ik bij mijn mening dat deze terugval niet de start is van een volgende beweging richting de bodems van eerder dit jaar, maar de zoektocht naar een eerste hogere bodem na het bodemvormingsproces van de afgelopen twee tot drie weken. Ik blijf dan ook alert op volgende bodemsignalen uit de candlesticks.

Mijn doel voor de komende weken blijft onveranderd liggen bij de decembertop van 449. De eerste steunpunten lagen bij:

  • de zone 426 tot 427
  • het Fibonacci-niveau van 424
  • de voormalige dalende toppenlijn bij 423, die nu is gezakt naar 421,50

Terug tot 418

Ik gaf in mijn column van gisteren aan dat een dergelijke terugtest naar zo’n voormalige dalende toppenlijn een normale terugtest zou betekenen. Maar de AEX zakte verder door en brak zelfs door zijn voormalige decemberbodem bij 419,80.

Het eerste Fibonacci-niveaus tussen de januari-bodem (392) en de recente top van net onder de 434 ligt bij 418 en het 50% bij 413,50. Dit zijn de mogelijke richtpunten voor deze terugtest. Met de hevigheid van deze terugval is zelfs een test van de bovenkant van de brede opwaartse gap bij 410 niet uit te sluiten.

Toch moeten we alert zijn op omkeerpatronen en ik verwacht die op zeer korte termijn. De markt is naar mijn mening gedraaid naar een nieuwe stijgende korte- en middellangetermijntrend.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Krachtige opgaande trend

Als we kijken naar de gehele beweging vanaf de novembertop bij 475 tot aan de recente januari-bodem bij 392 dan heeft de AEX enkele dagen geleden precies zijn hoofd gestoten bij het 50%-niveau van deze voormalige correctie bij 434. Hier ligt inmiddels ook het dalende 50-daags gemiddelde.

Het eerdere doorbreken van het 38,2% was al een krachtige verbetering en dit niveau bij 424 viel toen samen met de dalende toppenlijn vanaf deze novembertop. Een dubbele doorbraak afgelopen vrijdag.

In het langetermijnbeeld heeft een klassieke omkeer plaatsgevonden in de afgelopen weken. Opnieuw verwijs ik hier naar een Fibonacci-retracementniveau en wel het niveau dat te berekenen is over de gehele bullmarkt. Het 38,2%-niveau tussen de bodem uit 2009 en de top van 2015 lag namelijk bij 390.

Zolang een index hierboven weet te blijven, blijft er sprake van een krachtige opgaande trend.

  • Verder bleef de AEX op weekslotbasis zowel boven de bodems van vorig jaar evenals de sinds 2009 stijgende bodemlijn.
  • Ook werd een bullish engulfing op de weekgrafiek geplaats en was er sprake van positieve divergentie.
  • Op de daggrafiek werd uiteindelijk een dalende wig opwaarts afgerond met een opwaartse gap rond de 408 punten.

Hogere kortetermijnbodem

In het langetermijnbeeld ga ik er vanuit dat een volgende hogere bodem is geplaatst langs de stijgende bodemlijn. De vorige bodem werd in 2011 op de borden gezet en de voorafgaande correctie van destijds is vergelijkbaar met de beweging van de afgelopen negen maanden, zowel qua tijd, diepte als patronen.

In het kortetermijnbeeld is de AEX dus bezig met een zwaarder dan verwachte terugtest die naar mijn mening uit kan monden in een hogere kortetermijnbodem. Er zijn in het langere technische beeld genoeg klassieke signalen afgegeven die wijzen op de vorming van een belangrijke bodem in de afgelopen weken.

Waar en wanneer deze hogere kortetermijnbodem komt is echter niet te zeggen. Richtpunten liggen bij 418 en 413,50, maar we moeten vooral letten op nieuwe omkeersignalen vanuit de candlesticks. Voor de komende weken blijf ik bij mijn mening dat de kans het grootst is op een opwaarts vervolg richting de 449 punten.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

551 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Internationaal 3 februari 2016 09:01
    Dank je wel Bas! Mijn insteek is weinig technisch, maar ik zet in op je 418 keerpunt scenario. Het afgelopen halfjaar lijken de koersen extreem nauw gekoppeld te zijn aan wat de oliekoers doet - meer dan 93% correlatie tussen de richting van de beurskoersen en die van de olie. Enige correlatie is wel normaal, maar niet meer dan een ruime 30% of zo. We zien door de nacht heen dat olie niet verder teruggezakt is en dat er signalen zijn dat we een lichte herstel gaan zien vandaag - en dus, de hele boel gaat weer hoopvol omhoog, al zij het met veel angst in het systeem. Ik vraag me af wanneer deze correlatie losgekoppeld gaat worden.
  2. Henri-Trader-Zonder-Trades 3 februari 2016 09:08
    quote:

    Reigâh schreef op 3 februari 2016 09:04:

    [...]

    Pecunia non olet!
    Hoc Latin phrase fit ex vespasiano imperatore, qui locuti sunt de urina, inquantum utrumque tributum publica lacus scriptor matulae. Publica toilets in Paris adhuc hodie cognominatur "Vespasienne".

    :-))
  3. [verwijderd] 3 februari 2016 09:16
    Bas bedankt lees ik hier elke dag of bedankt Bas, ja bedankt waarvoor dan? Bedankt? Ja voor wat dan? Hij krijgt gewoon betaalt hoor voor het schrijven van zijn stukjes hier. Het is een puur commerciële overeenkomst. Wat ook opvalt is dat het vooral de mensen zijn die dezelfde roze zonnebril op hebben als Bas en dus ook in dezelfde richtig kijken (omhoog) zich bedanken.

    Terug naar de kleine terugtest wat ineens een forse terugtest werd. Ik zie dat Bas hardleers aan zijn visie blijft vasthouden, de 449 is nog steeds just moments away als we hem mogen geloven, waarbij een bezoekje aan 410 tot de mogelijkheden behoort. Ja zo lust ik er ook wel 1, wat een banaal stukje proza. In het kort:

    We gaan stijgen zoals ik gisteren al zei, maar als we niet stijgen dan dalen we en als we dalen dan kunnen we verder dalen maar we zullen zeker weer gaan stijgen.

    Bas, het zou je meer sieren als de titel van je bericht zou zijn OOOPS!
  4. [verwijderd] 3 februari 2016 09:16
    quote:

    TA Frank schreef op 3 februari 2016 08:53:

    Dank je wel Bas voor je analyse. Ik hoop natuurlijk dat je gelijk krijgt. Ik ga echter uit van het scenario van Cees Smit en Nico Pantelis.
    Wat zijn hun scenarios dan?

    De schrijver van deze stukjes heeft een soort copy paste archief met één strekking, gewoon 426 plakken, steunlijn, stijgen, doorheen, plakken we 422, steunlijn, stijgen, doorheen, plakken we weer iets etc.

551 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links