Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Onderuit

Technische analyse AEX, DAX en Athex

Er was gisteren opnieuw sprake van een zeer volatiele dag waarbij de daguitslag precies 10 indexpunten bedroeg. Opvallend was de zwakte die laat in de middag toesloeg. Eerder op de dag werd namelijk de vrijdag gevormde neerwaartse gap tot aan de 438 nog volledig gesloten.

De sluiting van deze gap zou voor de opheffing van het island reversal-patroon zorgen waarna de opwaartse weg weer zou kunnen worden ingeslagen. Toch ging de AEX verder onderuit. Het eerste steunpunt bij 431 werd neerwaarts gebroken; de eerstvolgende steun ligt nu bij 425.

Ik denk echter dat de kans op een test van 425 beperkt is. Ik ben dan ook alert op omkeerpatronen vanuit de candlesticks en een plotselinge forse opwaartse draai. Ik acht de kans nog steeds groot dat de AEX in de laatste handelsdagen van 2015 op weg kan naar de zone 447 tot 448 tot mogelijk 454 tot 455.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Verder onderuit?

Bij 447 tot 448 ligt de voormalige bodem van begin november en de neklijn van een eerder omkeerpatroon. Een redelijk zware weerstandszone. Bij de zone 454 tot 455 liggen:

  • het 50-daags gemiddelde
  • de laatste bodem van november

Er is eigenlijk pas te spreken van een lagere top bij 444,70 op het moment dat de recente decemberbodem neerwaarts wordt gebroken. Deze decemberbodem ligt bij 419,80. Een beweging daaronder betekent dat een dalende toppenlijn is te trekken vanaf de zone 473 tot 475 langs de recente top van 444,70.

Omkeersignalen

Toch is dit niet mijn favoriete scenario. Onder de 419,80 liggen nog belangrijke steunpunten bij 415, 409 en natuurlijk de zone 401 tot 405. Bij 415 ligt:

  • een openstaande gap
  • de stijgende bodemlijn die is te trekken op de logaritmische weekgrafiek langs de bodem uit oktober 2014 van 366,  met raakpunten bij de bodems van augustus en september dit jaar

Ondanks dat dit scenario niet mag worden uitgesloten, is de kans hierop naar mijn mening klein. De decembercorrectie van 12% werd namelijk al eerder afgebroken. De dalende zeerkortetermijntoppenlijn werd opwaarts gebroken en de AEX brak intraday ook al door het eerste Fibonacci-retracementniveau van deze correctie bij 441.

We moeten naar mijn mening dan ook zeer alert zijn op een draai in de markt in de komende dagen. Eerste belangrijke weerstand ligt eigenlijk pas bij 444,70. Vooral nu de gap van het island reversal-patroon tot aan de 438 al werd gesloten.

Daggrafiek Athex Griekenland
Kortetermijngrafiek Athex Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Klassieke terugtest

Een interessante grafiek die ik tegenkwam is die van Griekenland. Daar is ook te zien dat in november de stijgende driehoek neerwaarts werd afgebroken en de index terugviel naar de bodem van augustus.

Een piercing line werd als bodempatroon gevormd waarna de dalende toppenlijn sinds begin november opwaarts werd gebroken. In het grotere beeld is er dus een dubbele bodem ontstaan en is de recente terugval ook te zien als terugtest van de voormalige lange dalende toppenlijn. Een klassieke terugtest.

Daggrafiek DAX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Opwaarts vervolg

Ook de DAX kende gisteren een enorm volatiele dag. De Duitse index testte de voormalige steun van 10.500 tot 10.510 terug nadat in de ochtend nog een poging werd ondernomen om boven het 50-daags gemiddelde te komen en de recente top te testen.

Ook hier werd al de dalende kortetermijntoppenlijn van de decembercorrectie opwaarts gebroken en is deze terugtest naar mijn mening te zien als vorming van de eerste hogere zeerkortetermijnbodem.

Voor de komende tijd ben ik positief op de DAX en verwacht een opwaarts vervolg boven de recente top van 10.830. De trend blijft krachtig en opwaarts gericht.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

562 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. De fiets 22 december 2015 09:03
    Door schade en schande wijs geworden kan ik zeggen dat je je geld in november en december beter op een spaarrekening kan laten renderen. In deze maanden worden de cijfers van de grootmachten nog even flink opgepoetst. Januari sta ik weer klaar om te starten......ik zeg op naar de 400.
562 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links