Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Is die AEX nou echt zo slecht?

Is die AEX nou echt zo slecht?

 

 

Oh nee, daar gaat de AEX weer. Dan heb ik straks alweer Brievenbus in de comments hangen. Met enige regelmaat tref ik hem in de reacties van het weekslot op onze site aan. Laten we zeggen dat niet echt positief is over onze AEX.

A'dam outperformed weer alles, nu het daalt. Same old, same old...

A'dam weer het suffertje....

Maar ook vandaag onder het fondsenrondje laat hij van zich horen.

AEX achterblijver; bijna altijd toch? Tenzij het daalt, want dan....

Het is niet alleen Brievenbus, maar een oud beursverhaal onder beleggers. De AEX blijft achter op de rest en met die 700 in het achterhoofd is het ook niet gek dat we jaloers kijken naar all time highs van onder andere de Amerikanen.

Hoeveel klopt er nu werkelijk van? Wat zijn de feiten? We vergelijken de AEX met de DAX, CAC 40, FTSE 100, FTSE MIB en de IBEX 35. Allemaal total return, dus met herbelegd dividend.

De FTSE 100 hebben we in euro's gezet. Hier zijn grafieken van één, vijf en twintig jaar uit Reuters Datastream. In één jaar moeten we alleen Parijs en Milaan voor ons laten. De AEX heeft het zelfs net ietsjes beter gedaan dan de DAX, maar dat heeft wel VW in de index zitten...

 

 

Als we naar de vijfjaarsgrafiek kijken zit het allemaal dicht op elkaar. Daarom vermelden we erachter de percentages. In vijf jaar tijd hebben alleen de Duitsers het beter gedaan. Zijn we er toch ingetuind! Wel is het verschil slechts 1,01%. Met 51,45% voor de AEX en 52,46% voor de DAX ontlopen de twee elkaar niet zoveel.

 

 

Als we naar de grafiek van twintig jaar kijken, dan zien we voor het eerst échte behoorlijke underperformance. Alleen Milaan heeft het slechter gedaan dan de AEX. Hoe komt dit? Onder andere door waardevernietiging tijdens de kredietcrisis met de verzekeraars en de banken, die destijds zwaar wogen in onze index. ABN Amro, Aegon, Fortis, ING enzovoorts... Dat heeft pijn gedaan.

 

 

Dan nog even onze AEX, in dollars, met de Amerikaanse indices vergelijken. Daar worden we niet heel vrolijk van. Zowel op vijfjaars, tienjaars of langere grafieken zien we de AEX underperformen, maar het is niet eerlijk om alleen de AEX aan te kijken. Van bovenstaande indices is er namelijk geen één die een Amerikaanse hoofdindex weet te verslaan.

De Dow Jones, de S&P 500 en vooral de Nasdaq 100 heersen, misschien omdat door die bedrijven de meeste waarde wordt gecreëerd? Check bedrijven als Apple, Google, Facebook, LinkedIn, Twitter en Tesla. Twintig jaar geleden hoorde je nog vrij weinig of niets van deze bedrijven en nu zijn het miljardenconcerns. Wij kunnen daar simpelweg niet tegenop met bedrijven als Refresco Gerber, Flow Traders en TomTom. Om een paar willekeurige voorbeelden te noemen.

Daarnaast hebben de Amerikanen veel meer een beurscultuur dan wij Hollanders. Ook is er meer sprake van hit & run. Als je een geniaal idee hebt in de VS kun je snel naar de beurs. Kijk maar naar Twitter-founder Jack Dorsey die vorige maand zijn tweede bedrijf naar de beurs bracht.

Toch lijkt de hit & run-mentaliteit wat te veranderen. Uber is bijvoorbeeld ook (nog) niet naar de beurs gebracht en zo zijn er meer unicorns die (nog) niet naar de beurs gaan. Dat heeft er ook mee te maken dat deze startups tegenwoordig volgepompt worden met private financieringen van angel investors, private investeerders, crowfundinginitiatieven en startupfondsen. Er is in de VS simpelweg veel meer geld beschikbaar en met geld kun je geld verdienen. 

 

 

Brievenbus, ik ben heel erg benieuwd naar uw reactie :-)

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brievenbus 10 december 2015 17:02
    Heel mooi, dit blik op 20 jaar underperformance van A'dam!
    Zo lang roep ik dat al ongeveer, in afwachting van een redacteur die dat eindelijk 's op de voorpagina van IEX durft te benoemen.
    Nou ja, 10 jaar eigenlijk; op die 10 jaar is het verschil AEX GR / DAX ook gruwelijk.
    Zijn we eindelijk 's uit de ontkenningsfase!
    Hulde! :-)
  2. Brievenbus 10 december 2015 17:06
    Dagverschil met de Duitsers wordt weer een procentje?

    Overigens leuk, die uitspraak van je over verschillend beursklimaat in NL en USA; daar belegt men, hier short men...
    Er worden hier zo veel bedrijven over de kling gejaagd op de beurs, niet leuk meer.

    Heb je die data eigenlijk ook paraat voor de AMX?
    Herbelegd en dan afgezet tegen de rest?
  3. vdMandele 10 december 2015 17:15
    Nico, je zegt:
    "Alleen Milaan heeft het slechter gedaan dan de AEX. Hoe komt dit? Onder andere door waardevernietiging tijdens de kredietcrisis met de verzekeraars en de banken, die destijds zwaar wogen in onze index. ABN Amro Dat heeft pijn gedaan."

    Wat je zegt is 180 graden verkeerd. ABN AMRO is juist BRILJANT geweest voor de historische performance van de AEX. Overgenomen tegen een geweldige overwaarde, vertrokken van de beurs vlak voor de ellende begon. Ironisch genoeg waren het diezelfde belgen die de boel alsnog naar beneden trokken... En die noem je dan weer net niet!

    Jammer ook dat je niet even Mittal noemt, de heavyweight van 2008 die de werkelijke oorzaak is van de AEX underperformance 2008-2009 (samen met Fortis, ING en Aegon)
  4. Brievenbus 10 december 2015 17:42
    Ik denk zo maar dat de goede Amsterdamse gewoonte om door shorten bedrijven te dwingen op bijna nul een emissie te doen ook voor een stevig deel verantwoordelijk is voor de underperformance van de AEX op de lange termijn.
    Voor nu MT en DL, door de geschiedenis heen is de lijst te lang om op te noemen...
  5. Mrx77 10 december 2015 17:48
    De laatste maanden presteert aex zeer ondermaats. De euro daalt vandaag met ca. 1.procent.en dr dow jones stijgt bijna 1 procent. Deze variabelen zouden een aex van 2 procent winst moeten opleveren en nee hoor aex daalt bijna 1 procent. Dit.is een afwijking van ca. 3 procent van wat hij behoorde te doen. Als deze variabelen al geen stijging kan veroorzaken bij de aex wat dan wel??? Wat is hier gaande...wie zitten hieravhter...wat zijn de yankees van plan....met onze aex...
  6. gerrit 69 10 december 2015 21:45
    quote:

    Mrx77 schreef op 10 december 2015 18:25:

    Hoe kan bij dalende euro een dalende aex en een dik stijgende dow n jones tot.resultaat hebben...
    Het zijn niet alleen de shorters die bepaalde aandelen vakkundig afslachten.
    Het zijn ook de passieve pensioenfondsen, die de boeken al gesloten hebben en nog steeds overwogen in obligaties zijn belegd.
    Als die hun beleggers moraal eens durfde te veranderen kreeg onze beurs vanzelf een meer dynamische uitstraling.
    Alleen kleine beleggers kunnen onze beurs niet laten draaien en dat is de dood in de pot.
  7. [verwijderd] 10 december 2015 21:56
    quote:

    gerrit 69 schreef op 10 december 2015 21:45:

    [...]
    Het zijn niet alleen de shorters die bepaalde aandelen vakkundig afslachten.
    Het zijn ook de passieve pensioenfondsen, die de boeken al gesloten hebben en nog steeds overwogen in obligaties zijn belegd.
    Als die hun beleggers moraal eens durfde te veranderen kreeg onze beurs vanzelf een meer dynamische uitstraling.
    Alleen kleine beleggers kunnen onze beurs niet laten draaien en dat is de dood in de pot.
    Het zijn voornamelijk de aandelen welke door de pensioenfondsen uitgeleend worden aan hedgefunds om nog een beetje extra rendement te maken. Denken ze! In praktijk worden deze bedrijven dermate afgeslacht dat de pensioenfondsen met zware verliezen komen te staan . Na lange tijd zullen deze fondsen MISSCHIEN OOIT weer hun oude niveau halen maar dan hebben de werknemers in Nederland alweer fors moeten bijlappen .. De direkties van deze pensioenfondsen maakt dit niets uit ; hun gemiddelde salaris á 400000 euri wordt toch wel gestort....
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links