Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geachte heer Hans...

“Groen spreekuur” noemden we het, de forumsessie met Luuk Hans, directeur van de Rabo Groenbank, vorige week woensdag. IEX-leden konden een uur lang hun vragen afvuren op de baas van de groene tak van de boerenbank.

Daar werd druk gebruik van gemaakt, met onderwerpen die varieerden van fiscale kwesties tot kritische vragen over het groene gehalte van de Rabobank. Omdat niet iedereen op 14 april gebiologeerd achter zijn beeldscherm zat om het Groen Spreekuur van minuut tot minuut te volgen, vatten we hieronder de belangrijkste vragen en antwoorden voor u samen.

De aliassen van de vragers laten we weg – die kunt u nazoeken op het Duurzaam Beleggen-forum – de antwoorden zijn letterlijke citaten van Luuk Hans.

Waarom zou de particulier nog in groen beleggen? Het rendement is zeker niet zo goed als dat van andere beleggingsinstrumenten!
“U stelt feitelijk twee verschillende vragen. Groene beleggingen, via erkende groenfondsen, gaan naar die investeringen die door de overheid als milieuvriendelijk zijn gedefinieerd. Dat loopt uiteen van natuurontwikkeling (bv. landbouwgrond omzetten in bos, agrarisch natuurbeheer) tot windenergie en biologische landbouw.”

”Rendement is mede een afspiegeling van risico's. Groene beleggingen bestaan meestal uit obligaties, waarbij risico wordt gelopen op de soliditeit van de Nederlandse banken, die groenfondsen beheren. Een beperkt risico derhalve. Het is dus moeilijk om dit soort beleggen qua rendement te vergelijken met pure aandelenbeleggingen.”

Het rendement op groen beleggen is voornamelijk afhankelijk van de fiscale regelingen. Een overheidsregeling is vaak houdbaar tot de volgende bezuinigingsmaatregel. Wat is Uw mening over de mogelijke kans van de herhaling van de 2002-maatregel (schrappen 1,3%) of zoiets dergelijks?
“Helaas is dat maar al te waar. In de afgelopen jaren hebben we diverse discussies gehad over de fiscale voordelen van maatschappelijk beleggen. Ik heb er echter vertrouwen in dat de overheid (politiek) heeft geleerd van de discussies in de afgelopen periode. Groen beleggen is een effectieve wijze van inzet van (gederfde) belastingmiddelen.”

“Door KPMG is aangetoond (in opdracht van ministerie van VROM en de Nederlandse groenfondsen) dat er een grote hefboom is. Dat wil zeggen: tegenover elke gederfde euro aan belastingopbrengsten staan 40 euro aan investeringen in het milieu.

”Overigens heeft de overheid onlangs de regeling cultureel beleggen en de regeling sociaal-ethisch beleggen laten goedkeuren in Brussel. Deze regelingen zijn gebaseerd op dezelfde fiscale prikkels als groen beleggen. Kortom, ik ben niet bevreesd voor een negatieve aanpassing op afzienbare termijn.”

Special Beleggen in een betere wereld
Alles over groen en ethisch beleggen
"Alles op groen"
Pieter Kort
Moeizaam Duurzaam
Marcel Tak
Groen beton
Peter van Kleef
Rendement is heilig
Peter van Kleef
Groen voor Groentjes
Luuk Hans
Geachte heer Hans...
Peter van Kleef
“Wat zijn precies de criteria voor de belastingaftrek en hoe verwerk ik dat eventueel in mijn belastingaangifte?”
”De fiscale voordelen zijn gebaseerd op de Wet Inkomstenbelasting 2001. Groen beleggen valt onder maatschappelijk beleggen, hetgeen de genoemde fiscale voordelen geeft. De fiscale voordelen zijn maximaal als u op beide peildata (dus zowel 1 januari als op 31 december groen heeft belegd tot een bedrag van 51.390 euro (2004).”

“In het belastingformulier wordt gevraagd of u groene beleggingen hebt en of u in aanmerking komt voor de heffingskorting van 1,3%. Let op, in het biljet wordt onderscheid gemaakt tussen groene beleggingen vallend onder een overgangsregeling (tot 2001) en recentere groene beleggingen.”

Hoe verhoudt Rabo zich op het gebied van groen beleggen tot de meer specifieke groenfondsen als Triodos en ASN?
“ASN en Triodos zijn van oorsprong meer duurzame banken dan de grootbanken. Dat wil niet zeggen dat ze dat ook in hun activiteiten meer zijn dan Rabobank. Als nicheplayers is het voor hen makkelijker om groen te zijn. Wij, als Rabobank, hebben met meer belangen en invloeden te maken. Wij moeten dus meer onze best doen dan zij. En dat doen we ook!”

Hoe groen is de Rabobank eigenlijk? Als boerenleenbank financieert u toch boeren met legbatterijen en tuinders die half Nederland laten oplichten voor gewassen die beter in Zuid-Europa of Noord-Afrika geteeld kunnen worden. Ik heb het idee dat groen en duurzaam dieper is ingeworteld bij banken zoals ASN en Triodos dan bij u. Of vergis ik mij?
”Dit is een gewetensvraag. Om direct met de deur in huis te vallen. Rabo is groen, maar kan nog groener. Inderdaad zijn wij een grote financier van de gangbare agrarische sector. Maar wij kunnen deze sector niet verwijten met de inzichten van vandaag, dat zij zich zo hebben ontwikkeld als in de afgelopen 50 jaar is gebeurd.”

“De sector is daarin gestimuleerd door de overheid (ruilverkaveling, schaalvergroting) en de Europese Unie, maar ook door marktpartijen zoals Rabobank. Maar ook onder druk van consumentenwensen, die veel voor weing geld wens(t)en! Dat veranderen gaat niet in een paar jaar. Dat geldt ook voor het consumentengedrag.”

”Wel gaan wij ervan uit dat we met de positieve renteprikkel die we via groene financieringen kunnen geven de agrarische sector bewuster maken voor duurzaamheid en milieuvriendelijke productiewijzen. In dat opzicht zijn we zelfs actiever dan ASN en Triodos.”

De Ohra-fondsen, die allemaal de mond vol hebben van New Energy, Duurzaamheid, Milieutechnologie etc. waren de slechtste fondsen van de afgelopen jaren. Prachtige 'groene' projecten, waarbij ook de lokale bevolking geholpen zou worden, blijken regelmatig erg op pyramide-schema's te lijken. Is groen beleggen niet - de goede spelers daargelaten - een prachtig middel om een nieuwe markt aan te boren, vol suffige, goedzakkige, goedgelovige beleggers?
”U hebt helaas gelijk. Groen is geen beschermd begrip. Eenieder die van mening is dat zijn of haar activiteiten goed zijn voor het milieu kan het begrip 'groen' hanteren. Daar gebeuren helaas nog teveel zaken die tegenvallende resultaten opleveren, tot treurnis van de erkende groenfondsen zoals Rabo Groen Bank. Ik zou zeggen: beleggen via erkende groenfondsen, zeker doen!”


De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op redactie@iex.nl.

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 10 mei Ego's op de beurs: "Beleggen lijkt iets rationeels, maar dat is het niet" 5
  2. 03 mei Tech vliegt, obligaties zwalken en dan is er ook nog dividend 1
  3. 01 mei Op deze dagen is de beurs gesloten in 2024

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links