Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Jammer dat dalingen voorbij zijn

Jammer dat dalingen voorbij zijn

Het gaat tegen het menselijke gevoel in, maar dalende aandelenkoersen zorgen voor hogere rendementen op lange termijn. Voor een langetermijnbelegger zijn stijgende beurskoersen dan ook geen gunstig teken.

Een paar voorbeelden. Heeft de langetermijnbelegger een klein vermogen, dan zijn de maandelijkse stortingen in verhouding tot het gehele kapitaal dusdanig groot dat het zichtbaar uitmaakt hoeveel aandelen de belegger van een storting kan kopen.

Voor de beleggers met hele grote vermogens maakt het ook uit hoe hoog aandelen staan. Dividenduitkeringen zijn namelijk op de lange termijn één van de belangrijkste drijfveren voor rendement.

Een rekenvoorbeeld

Voor elke 100 euro aan dividend, is het mogelijk om 5 nieuwe aandelen van 20 euro te kopen, maar als de koers 25 euro bedraagt, dan zijn het er nog maar 4.

Met deze theorie in het achterhoofd is het heel vervelend dat het beleid van de centrale banken ervoor gezorgd hebben dat de beurskoersen al twintig jaar bovengemiddeld hoog zijn.

Kijkt u maar eens naar koers-winstverhouding van Amerikaanse aandelen met tienjaarswinsten (de enige juiste manier om aandelen te waarderen):

Grafiek Shiller PE

 

Nooit meer tegenspoed

Die groter uitschieter naar boven in het jaar 2000 komt omdat beleggers dachten dat er door het internet nooit meer economische tegenspoed zou komen. De reden dat de koers-winstverhouding daarna niet doorschoot naar de andere kant komt omdat beleidsmakers er alles aan hebben gedaan om dit te voorkomen.

  • Oud-voorzitter Alan Greenspan van de Amerikaanse Fed zorgde destijds voor een vastgoedzeepbel om een verdere teruggang na de internetzeepbel uit het jaar 2000 te voorkomen.
  • Oud-Voorzitter Ben Bernanke zorgde op zijn beurt met duizenden miljarden monetaire verruiming dat de beurskoersen na de financiële crisis van 2008 stopte met dalen.

Verschillende centrale banken hebben in 2015 al meer dan vijftig renteverlagingen doorgevoerd. Deze aantallen zijn zelfs in een wereldwijde recessie nog nooit gezien.

Te dure aandelen

Dit beleid van beurskoersen hoog houden is vooral schadelijk voor iedereen die onder de 50 is. Zij zijn immers al twintig jaar bezig om dure aandelen te kopen. Is het niet zelf kopen, dan is het wel aandelen kopen via een pensioenfonds.

Op 7 juli sloot de AEX op 456,64; afgelopen vrijdag sloot de AEX op 500,43. Het is vervelend dat de correctie bij een 10% daling is gebleven en dat het zo snel voorbij was.

Dit betekent dat aandelen nog steeds duur zijn en dat de langetermijnbelegger met minder rendement genoegen moet nemen, dan de beleggers uit meerdere generaties voor hem.


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 juli 2015 19:05
    Beste Karel, wellicht zijn Chinese aandelen iets voor je? Die zullen voorlopig nog wel even dalen, ondanks de gigantische waarde die erin zou moeten zitten. Als jonge belegger (die dus dure aandelen zou kopen) heb ik niks tegen stijging, het probleem komt immers pas als die stijging over is. Zo lang de waardestijging dus fundamenteel is (door zwakkere munten of gewoon betere bedrijfsvoering) is er geen probleem.

    De criteria waar je naar zou moeten kijken zijn future P/E en verwacht dividend. Nou zijn die slecht voorspelbaar, maar P/E lijkt me belangrijker dan het huidige dividend. Zie iets als KPN. Ook belangrijk lijkt me het vertrouwen in de bedrijfsvoering, als je op het scherpst van de snede opereert, blijf je wel eens met bebloede vingers achter (Imtech).

    De afgelopen correctie was leuk, en natuurlijk wachten we allemaal totdat de beurs in 1x de helft van z'n waarde verliest, zoals in 2009, maar toen kocht er gek genoeg niemand (vandaar ook die daling). Wat is immers de bodem? Als de beurs nu 30% daalt, is het dan goed om te kopen? Of is het beter om gewoon te kopen, ongeacht de huidige prijs? Voor lange-termijn-investeren neig ik naar het laatste.
  2. [verwijderd] 21 juli 2015 23:01
    Bedankt voor je uitgebreide reactie.

    Ik ben voorstander van een paar keer per jaar voor een vast bedrag aandelen kopen.

    Met €1.000 koop je 100 aandelen.
    De beurs zakt 30%. Je koopt dan 142 aandelen.
    De beurs halveert. Je koop dan 200 aandelen.
    De beurs gaat 70% onderuit (na het jaar 2000). Je koopt dan 333 aandelen.

    Je weet nooit waar de bodem ligt en deze strategie zorgt dat je steeds meer productiemiddelen in handen krijgt naar mate je langer aandelen aan het kopen bent. Het zorgt daarnaast voor een hoop minder stress.

    Alles werd in de financiële crisis opgekocht, want voor elke verkoper is er immers altijd een koper. Zonder kopers kon niemand anders verkopen :-)

    China heeft hele slechte boekhoudregels. Ik blijf daar vanaf. Ik geloof in de Unilevers die producten in China verkopen.

    Waarderingen zakken altijd weer terug naar het gemiddelde.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links