Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Correctief China

Vanochtend, de buurman: ”Dat Griekenland heeft toch wel effect inmiddels he? Zelfs in China gaat de boel door het putje door die Grieken, nou fijne dag he.” De wereld wordt geregeerd door de Grexit en de headlines die ermee gepaard gaan momenteel.

De Grieken krijgen zelfs de schuld van een daling in Chinese aandelen dat helemaal niets te maken heeft met de lokale Europese zaken. De ontwikkeling begon met het verkrappen van de marginverplichtingen in de Chinese markten.

Op zich niets verkeerd mee, maar er loert altijd het gevaar van een overdrijving. Dat wordt vervolgens weer gevoed als er ingegrepen wordt door partijen die normaliter langs de zijlijn staan, door bijvoorbeeld shorts te verbieden.

Weak hands

Bij plotseling opgelegde beperkingen gaat de markt kijken tot hoever ze nu kunnen gaan. Gewoon omdat het nodig is om de nieuwe verhoudingen in de markt te kunnen peilen. Dat gaat direct weer ten koste van wat wij noemen weak hands, de slecht gefinancierden of te zwaar gehefboomden van de markt, waardoor de bal iets verder doorrolt dan voorzien. Zo gaat dat.

Azië, Europa of Amerika, je moet gewoon niet rommelen met de markt. Als je het dan toch doet moet je het doen als de Amerikanen: voor altijd of in ieder geval langer dan de markt kan volgen.

Het is gewoon mechanisch wat er gebeurt maar door het tempo van bewegen is het gevaar van paniek uiteraard aanwezig. Echter, dat zijn niet de verkoopmomenten, die zijn dan al geweest vaak. 

Naderend koopmoment

Paniek is een indicatie voor een naderend koopmoment. Een andere indicatie daarvoor is dat als iedereen het erover heeft het dan dus inmiddels wel tot de verwachtingen behoort. Voor het gemak extrapoleert de mens dan maar, hetgeen veelal het einde is van een dergelijke beweging.

Dan is er namelijk al zoveel gebeurd en ingeprijsd waardoor er geen verrassingen meer mogelijk zijn. Dat gaat dan van: Ja die gaan failliet, en dan kan het dus alleen maar meevallen. Ok, kort door de bocht maar u begrijpt 'm.

Zo kijk ik momenteel ook naar de markt en de headlines die langskomen. Zoals gezegd, niets anders dan de Chinese toestanden en de Griekse materie. Ik verwacht dus geen verrassing in negatieve zin meer uit die hoek.

Mijn focus ligt al een paar weken op het renteverhaal in de Verenigde Staten dat nu dreigt onder te sneeuwen.

Dan de grafieken voor deze week. Het beeld in de Hang Seng van de afgelopen tijd ziet er als volgt uit.

Kortetermijngrafiek Hang Seng
Daggrafiek Hang Seng
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Gewoon correctief

O, dat valt best mee als je het zo bekijkt vindt u niet? De daling heeft de spurt van april tenietgedaan maar meer ook niet. Sterker, de trend is bereikt en de koersen hebben nog niet tot een breuk ervan geleid. Zelfs het storten naar beneden van de afgelopen twee dagen heeft dat niet bewerkstelligd.

Zoals dit zich laat aanzien is dit gewoon correctief zover en is het bij enige vorm van stabilisatie alweer kopen geblazen. Gezien de oversoldstand in de RSI is het tijd voor een teken van leven van de kopers en is het te verwachten dat de verkopers wel even klaar zijn.

Dat is het middellangetermijnbeeld dat geldt voor de trend die sinds 2012 de boel hoger heeft geleid. Twee of drie stappen naar voren en één stapje terug, dat dansje doet nog steeds opgeld in Hongkong. Op de langetermijngrafiek is er zelfs nog meer aanleiding om positief te blijven of zelfs te worden.

Langetermijngrafiek Hang Seng
Weekgrafiek Hang Seng
Klik op de grafiek voor een grote versie

De trend van de middellangetermijn van de vorige grafiek leunt op die van de langetermijnaandelenbezitters in Hongkong. Het groene blok in de RSI zegt ons dat bij een stabilisatie rond huidige niveaus zich een positive reversal aandient hier alvast (vroegtijdig) gearceerd aan de hand van de groene bogen.

De markt beweegt zich in Hongkong nog steeds langs dezelfde piketpaaltjes als dat het al jaren doet. Er is geen sprake van een trendbreuk, het is nog steeds correctief. Dat hebben we te danken aan de goede basis die de afgelopen jaren gelegd is, net als in Europa overigens maar daarover een andere keer meer.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bergen 8 juli 2015 19:24
    quote:

    san marco schreef op 8 juli 2015 17:24:

    Geleend geld is de boosdoener. Geld wat je niet hebt maar wel kwijt raakt. Aangezien chinezen wel van een gokje houden kan het effect van deze correctie op de chinese bevolking enorm zijn. Zeker als je in ogenschouw neemt dat de chinees dit nooit meegemaakt heeft.
    Hoezo heeft de chinees dit nooit meegemaakt? De Shanghai Composite staat nu 31% onder de top van 8 juni. Tussen oktober 2007 en november 2008 daalde deze index bijna 71%. De huidige 'crash' stelt nog niet veel voor.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links