Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zeven tips voor koopjesjagers

De sell-off op de beurzen begint serieus vorm te krijgen. Ik betwijfel of het puur en alleen om het Griekse koningsdrama gaat. Er spelen meer factoren die van invloed zijn op de financiële markten.

Neem de olieprijs. Normaal gesproken zou een lage olieprijs goed moeten zijn voor consument en het niet olieproducerende deel van de bedrijven. Maar een snelle daling als nu weer het geval is zorgt vooral voor dalende koersen van juist die oliegerelateerde bedrijven.

Sowieso zijn de oliebedrijven niet erg in trek, er bestaan zelfs belangengroeperingen (en politici!) die willen dat al het pensioengeld uit de oliesector wordt gehaald.

Chinees bloedbad

De aandelencrash in China, want zo mogen we een daling van 30% in drie weken tijd toch wel noemen, is een ander punt van aandacht. Tot voor kort nog een ver-van-mijn-bed-show, maar gezien de maatregelen die de Chinese overheid ingesteld heeft wordt het aldaar wel serieus genomen.

Niet alleen de beurs in Shanghai, maar ook de beurs in HongKong krijgt een tik mee. In China wordt veel met geleend geld belegd en bij een dalende beurs wordt het dan een bloedbad.

Rentegrenzen

 

Dan de rente. In mijn visie blijft die nog wel een flinke tijd laag, maar de recente opstoot toont wel aan dat er ook grenzen zijn aan de daling ervan. Wanneer beurzen overspoeld worden met goedkoop geld, komt er ook een tijd dat dat geld weer teruggehaald wordt wanneer het minder goedkoop wordt.

De aanstaande renteverhoging in de Verenigde Staten speelt vooral bij grote Amerikaanse beleggers dus wel degelijk een rol.

Nu aankopen doen

Wanneer het sentiment zo slecht is, is het moeilijk contrair te denken en te handelen. Toch is dit juist de tijd om aankopen te doen. Nu krijgt u genoeg spam en nieuwsbrieven met daarin prachtige rendementen voorgespiegeld van 30% of 50% of soms nog hoger.

Appelleren aan angst of hebzucht is marketingtechnisch misschien een goede truc, maar of u er echt wat aan heeft betwijfel ik. Beter is het een paar grondregels in acht te nemen voordat u op dit soort momenten te hebberig wordt.

Ik groef eens in mijn geheugen en om te zien welke fouten ik allemaal gemaakt heb als jonge en enthousiaste belegger. En hoe het beter kan.

1. Maak een lijstje
Als de paniek toeslaat op de beurzen is het moeilijk rationeel te blijven. Wie vooraf een lijstje met koopwensen aanlegt, kan à la minute schakelen. Laat u niet leiden door wat anderen doen. In het heetst van de strijd worden de mooiste aandelen eruitgekegeld.

Er zijn altijd weer partijen die scheef zitten, om wat voor reden dan ook. Het kan zijn dat men nog steeds op winst staat, of van de bank moet verkopen. U komt nooit achter de beweegredenen van de tegenpartij en dat doet er ook niet toe. De tegenpartij wil er vanaf en dat is genoeg om te weten.

2. Koop geen rommel
Dat moet u natuurlijk nooit doen, maar wanneer alle koersen afkomen, is het verleidelijk om allerlei op het oog heel goedkope aandelen op te pikken. Doe dat niet. Beter is het een kwaliteitsaandeel dat meegedaald is met de brede markt, maar op zichzelf een goed aandeel is, aan te schaffen.

Probleem is natuurlijk wel dat kwaliteitsaandelen vaak minder hard dalen dan de brekebeentjes op de beurs. Bedenk dan dat daarvoor een reden is. Lees u goed in en handel niet overhaast. Op paniekdagen zijn kopers schaars.

3. Wees niet te gretig
Investeer niet al uw opgebouwde reserve in één keer. Op bloedrode beursdagen kunnen er rare dingen gebeuren. Gistermiddag en vorige week maandag zag ik ook weer een paar rare uitslagen. Als u bepaalde aandelen graag wilt hebben, leg dan eens een lage order in.

Gestaffeld, bijvoorbeeld 10% onder de koers, en dan weer 5 of 10% lager. Iemand die er vanaf moet is blij met elke bieding. En er zijn altijd paniekvogels die er vanaf moeten.

4. Wees eens tevreden
Psychologisch lastig. Stel u hebt een aandeel mooi binnengekregen. Het loopt vervolgens op. Bent u blij of baalt u? Groot kans dat u baalt omdat u niet meer gekocht heeft. Fout. Wees blij en onthoud de waarschuwing van de NS bij elke spoorwegovergang. Er kan nog een daling komen.

5. Neem niet te vroeg afscheid
Als u een goed aandeel op een mooie prijs binnen hebt gekregen, neem dan niet te snel afscheid. De verleiding is groot om na een snelle koerswinst van 5% het geld weer contant te maken, maar als het een goed aandeel is kunt u beter blijven zitten. Uw keuze was kennelijk goed, houd er dan ook aan vast.

Te veel handelen kost uiteindelijk geld. Niet eens door de kosten, maar er komt een moment (meestal vrij snel) dat u spijt krijgt. Gaat het verder omhoog, dan moet u uzelf tegenhouden om het niet terug te kopen. Zakt het wel, dan stapt u vaak te vroeg weer in. Timing blijft lastig.

6. Ga niet voor highs and lows
U kent het wel, een paar keer geluk gehad op de beurs en denken dat u het hebt uitgevonden. Die zwager op je verjaardag die maar blijft jennen over zijn precies op het laagste punt gekochte aandeeltjes. Hoogst irritant. Doe daar niet aan mee.

Goede kwalitatieve aandelen uitzoeken is één ding, maar highs and lows are for fools, zeiden we vroeger op de beurs al. Ga dus niet voor het onderste uit de kan en wees tevreden met een mooi instapmoment. Ga ervan uit dat het eerst nog even tegen u keert. U koopt namelijk in een dalende markt. Ook hier: lukt dat, houd ze dan stevig vast.

7. Houd het overzicht
Door de bank genomen is het meest lastige dus bij zo’n beurscorrectie rationeel te blijven. Ik las een uitspraak van een Belgische columnist die ik een paar maanden geleden eens ontmoette, Pierre Huylenbroeck.

Hij stelde dat bij een beursdaling het grootste risico voor een belegger is dat ie mee gaat lopen panikeren. Terecht opgemerkt. Stay cool and keep calm is dan ook het devies. Maar dat kan alleen als u de opgelopen verliezen kunt dragen en kunt overzien.

Wie belegt met geleend geld komt vroeg of laat de man met de hamer (of beter: de man van de bank) tegen die u dwingt afscheid te nemen van te hoog gekochte stukken. Zorg dat u dat niet overkomt. Er zijn namelijk dingen die belangrijker zijn dan een snelle koerswinst. Zoals een goede nachtrust.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 matad 8 juli 2015 12:51
    quote:

    bobmaes schreef op 8 juli 2015 12:44:

    ben het eens, zeker met een lijstje voor jezelf aanleggen. Ook ene niveau voor jezelf bepalen wanneer je wilt instappen; en per gedeeltes,, niet alles ineens. Gisteren was voor mij een koopmoment, en wellicht maandag weer, stap voor stap.
    Wat een onzin. Gisteren was voor mij een verkoopmoment en wellicht overmorgen weer.
    Beste mensen, het is gewoon koffiedikkijken en niet meer.
  2. Met Effekt 8 juli 2015 13:58
    quote:

    matad schreef op 8 juli 2015 12:51:

    [...]
    Wat een onzin. Gisteren was voor mij een verkoopmoment en wellicht overmorgen weer.
    Beste mensen, het is gewoon koffiedikkijken en niet meer.
    Oh, jij bent er zo eentje van koop hoog en verkoop laag (zoals mijn pensioenfonds)?
    Ik koop wel bij. Op het eind van het jaar ben ik dan blij dat te hebben gedaan.
  3. forum rang 6 matad 8 juli 2015 15:57
    Beste "eltollo" en met "effect",
    Ik beleg ondertussen al ruim 30 jaar. De eerste aankoop waren 1000 aandelen Philips voor 60 gulden per stuk op advies van de NMB. Toen die na een paar weken op 56 gulden stonden en ik mijn beklag deed voor het koopadvies adviseerde men mij om hetzelfde aantal (1000 stuks) bij te kopen. Dat heet "middelen" vertelde men mij laconiek. Uw aankoopprijs wordt zodoende 58 gulden per stuk hetgeen toch anders klinkt dan 60 gulden per stuk. Opgelucht ging ik akkoord. Hoe eenvoudig kan iets zijn. Wat was ik toch een leek. Lang verhaal kort: ik heb doorgemiddeld tot het aandeel Philips op 20 gulden stond. Ik zal je niet vertellen hoeveel aandelen Philips ik toen had doch mijn verlies wat ik uiteindelijk, door verkoop, nam was enorm. Enige tijd later kocht ik TomTom voor circa 60 euro. Ik hoef niet verder te vertellen hoe dit verging. Oh ja, voordat je ten onrechte medelijden mocht krijgen, ik kocht ook grote aantallen HAL aandelen. Werden in een weekend 10maal zoveel waard omdat deze cruisemaatschappij verkocht werd aan een Amerikaans bedrijf.
  4. [verwijderd] 8 juli 2015 17:09
    quote:

    matad schreef op 8 juli 2015 15:57:

    Beste "eltollo" en met "effect",
    Ik beleg ondertussen al ruim 30 jaar. De eerste aankoop waren 1000 aandelen Philips voor 60 gulden per stuk op advies van de NMB. Toen die na een paar weken op 56 gulden stonden en ik mijn beklag deed voor het koopadvies adviseerde men mij om hetzelfde aantal (1000 stuks) bij te kopen. Dat heet "middelen" vertelde men mij laconiek. Uw aankoopprijs wordt zodoende 58 gulden per stuk hetgeen toch anders klinkt dan 60 gulden per stuk. Opgelucht ging ik akkoord. Hoe eenvoudig kan iets zijn. Wat was ik toch een leek. Lang verhaal kort: ik heb doorgemiddeld tot het aandeel Philips op 20 gulden stond. Ik zal je niet vertellen hoeveel aandelen Philips ik toen had doch mijn verlies wat ik uiteindelijk, door verkoop, nam was enorm. Enige tijd later kocht ik TomTom voor circa 60 euro. Ik hoef niet verder te vertellen hoe dit verging. Oh ja, voordat je ten onrechte medelijden mocht krijgen, ik kocht ook grote aantallen HAL aandelen. Werden in een weekend 10maal zoveel waard omdat deze cruisemaatschappij verkocht werd aan een Amerikaans bedrijf.
    Je moet niet te veel naar je bank luisteren. Bij mij adviseerde de bank hun eigen obligaties! Punt 2 is t belangrijkst: Lees je goed in en handel niet overhaast. Ik ga er van uit dan niemand zo goed op mijn geld past als ik zelf. Zouden meer mensen moeten doen.
  5. Mugje 8 juli 2015 17:14
    Wat een gezever. Koop niet te veel, maar ook niet te weinig. Koop en verkoop niet te vroeg, maar ook niet te laat. Pak op tijd je winst, maar ook je verlies. Allemaal kul adviezen waar je weinig mee kan omdat er nergens een meetlatje ligt waar je het aan kan afmeten.

    Er zullen er maar weinig zijn die over het juiste inschattingsvermogen -of de goede hoeveelheid macht tot manipulatie- beschikken of zich dit soort adviezen eigen te kunnen maken.
  6. JACKY CHAN 8 juli 2015 18:12
    Ten tijde van vandaag is het een gokspel,niet meer,niet minder. Jaren geleden toen kon men nog beleggen. Tegenwoordig kan iedereen wanneer men zin heeft het knopje indrukken en de koop/verkoop is afgerond. Véél jonge mensen ook die met een KT spelen omdat ze hun geld nog nodig hebben en denken op een maandje of weken hier mooie winsten kunnen behalen. Realiteit is anders en indien het toch lukt denk je van jezelf dat je een goeie belegger bent. Men heeft gewoon gegokt.
  7. athena 5 september 2015 08:56
    Alle reacties voegen totaal niets toe aan dit artikel. Dit betekent dat dit een goed artikel is. Ga zo door!
    Alleen, het moeilijkste is het juiste moment te bepalen van aankopen, op welke dip? Want: komt er morgen weer een dip? Idem voor verkopen, hoewel dat makkelijker is mits men niet te hebberig is.
    Ik weet dat de markt niet te timen is, maar dat is een dooddoener. Moet toch meer over te schrijven zijn, over timing?
  8. aandeeltje! 5 september 2015 09:58
    1. Neem tijdig verlies.
    2. Koop NOOIT in een dalende markt (althans voor zover zichtbaar, zoals nu) maar wacht gewoon even. Dalingen gaan sneller dan stijgingen.
    3. Bepaal je max inleg in een fonds van te voren. Weet je ook hoe ver je kunt gaan met middelen. Middel niet te snel dat schiet niet op. De volgende middelingsaankoop moet dan immers weer groter zijn. Als je vaker dan 3x moet middelen zat je gewoon fout kwa timing.
    4. Stap gelijk uit als er grilligheden zoals nu aan de hand zijn. Wegwezen! Dan gaat veel meer dan de helft van de daling aan je voorbij.
    5. Laat je niet gek maken met termen als de boot missen. Er zijn zoveel boten.
    6. Hou je in! Waaronm blij zijn met een aankoop?
    7. Tijdiig uit, let op conjunctuur etc...
    8. Van het sentiment kun je niet winnnen, hou een aandeel op de korrel en stap in als het sentiment weer bijtrekt.
    9. In twee of max drie tranches instappen geeft wat rust.
    10. Wat je had kunnen verdienen maakt je ongelukkig, dus kijk daar niet naar.
    Etc
  9. [verwijderd] 5 september 2015 14:24
    Ik koop short Sprinters Best als het naar beneden gaat en verkoop als het naar boven gaat....Ik koop long, als het naar boven gaat en verkoop als het weer naar beneden gaat. Als het hard naar boven gaat, koop ik juist iets, wat weer naar beneden moet gaan. Als het hard naar beneden gaat, koop ik juists iets, wat weer naar boven moet gaan.

    Koop ook als het naar beneden gaat, terwijl het naar boven moest gaan en koop als het naar boven gaat, terwijl het naar beneden moest gaan.

    Maar dan zit ik dus fout en moet beter opletten en timen.........


    Zo, al wat wijzer geworden?

15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links