Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een gouden belegging

Weinig beleggingen zijn zo controversieel als beleggen in goud. Een langetermijnbelegger als Warren Buffett moet er niets van hebben. “Gold gets dug out of the ground in Africa, or someplace. Then we melt it down, dig another hole, bury it again and pay people to stand around guarding it. It has no utility. Anyone watching from Mars would be scratching their head.

Ofwel, wie belegt in goud is dom bezig.

Echter met die domheid valt het wel mee. Goudbelievers schermen met tal van sterke argumenten om mensen in goud te laten beleggen. Zo heb je het historische argument: al duizenden jaren vertrouwt de mensheid op de waarde van goud, dus dat zal de komende duizenden jaren ook wel zo zijn.

Goud, dat fijn makkelijk te bewerken is, geeft status, zo is zeker. Goud heeft ook industriële toepassingen, zoals in de elektronica, dus zo nutteloos als Buffett beweert is goud niet. Goud wordt verder genoemd als de ultieme belegging tegen inflatie.

In tegenstelling tot geld, waarvan zo veel gedrukt kan worden als de centrale banken willen, is de hoeveelheid goud beperkt. Het is een schaars goedje, waarvan de totale hoeveelheid jaarlijks met niet meer dan 2% kan toenemen.

Het meeste goud zit bovendien opgeslagen in zwaar beveiligde kluizen, waardoor de hoeveelheid goud dat daadwerkelijk in omloop is nog kleiner is.

Voordeel van een goudbelegging is tevens dat er geen tegenpartij aan vastzit. Dit in tegenstelling tot spaargeld, obligaties en aandelen. Een bedrijf of land kan failliet gaan, een bank kan omvallen, maar goud blijft. Sterker nog, hoe groter de crisis, hoe groter de kans dat goud meer waard wordt.

Beleggers hebben de sterke neiging om tijdens crisissituaties bescherming te zoeken in goud. Reken maar dat de goudprijs omhoog gaat, mocht Griekenland omvallen. Beleggers in goud hebben over het rendement in elk geval weinig klagen.

Sterker, geen beleggingscategorie deed het sinds 1 januari 2000 beter dan goud. Sinds het begin van het millennium steeg de goudprijs van 270 dollar per troy ounce naar 1175 dollar nu. Dat is een rendement van meer dan 400%.

In september 2011, op het dieptepunt van de crisis, was de goudprijs zelfs even 1750 dollar, waarna de prijs hard naar beneden ging. De laatste twee jaar schommelt de goudprijs steevast rond de 1.200 dollar.

Enfin, er zijn genoeg redenen te bedenken waarom het loont om een deel van uw vermogen te beleggen in goud. Dat wil zeggen: in fysiek goud of in goudmijnen. Dat is de keuze die alle goudbeleggers eerst moeten maken. Geen idee wat beter is voor de portemonnee.

Daarom leg ik een goudmijnfonds naast een fysieke goud-ETF en ben ik ook zelf zeer nieuwsgierig naar de uitkomst.

Naam

Valuta

  • Mijnenfonds: dollar
  • Goud-ETF: euro

Rendement ytd

  • Mijnenfonds: +5,37%
  • Goud-ETF: +6,22%

Rendement 3 jaar

  • Mijnenfonds: -22,11% gemiddeld per jaar
  • Goud-ETF: -5,96% gemiddeld per jaar

Rendement 5 jaar

  • Mijnenfonds: -19,12% gemiddeld per jaar
  • Goud-ETF: +0,33% gemiddeld per jaar

Kosten

  • Mijnenfonds: 1,62%
  • Goud-ETF: 0,39%

Conclusie

De ETF rendeerde in alle onderzochte periodes beter dan het mijnenfonds. Ook de kosten liggen veel lager. Dat de ETF wel in euro’s is genoteerd, beschouw ik ook als een voordeel.

Maar belangrijker is: waar gaat het met de goudprijs naartoe?

Zakenbank Goldman Sachs rekent op een daling van 20% tussen nu en eind 2016. De Zwitserse beursgoeroe Marc Faber daarentegen gaat uit van een prijsstijging van minimaal 30% in diezelfde periode. Zo is dat met goud. De meningen erover zijn hevig verdeeld.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 10 mei Waarom de economie het goed blijft doen zonder renteverlaging
  2. 06 mei Buy the dip blijkt succesvol: particuliere beleggers weten de benchmark te verslaan
  3. 02 mei Slotcall: Banken lachen, chippers en BAM huilen

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. antonvb 6 juli 2015 10:53
    Met een goud-ETF heb je slechts papier in handen. Er hoeft ook geen fysiek goud aangekocht te worden. De miljarden die richting goud-etf's gaan, waren anders in echt goud belegd en hadden daarmee ook effect gehad op de goudprijs. Ook bestaat er een groot risico op een faillissement waardoor je met lege handen staat. Met een ETF ben je dus niet slim bezig. Iemand die zijn belegging serieus neemt, zorgt dat ie fysiek goud heeft.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links