Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kijk nou, Shell en ABP

Kijk nou, Shell en ABP

 

Een spook waart door Nederland  - het spook van de duurzaamheid

Vraag me niet waarom, maar deze héle vrije vertaling van Karl Marx (Een spook waart door Europa - het spook van het communisme) schoot me door het hoofd toen ik deze twee berichten zag. Nationale grootmacht Royal Dutch Shell is niet ongevoelig voor alle duurzaamheidskritiek.

Ik weet niet hoe laat CEO Ben van Beurden spreekt, zijn speech is in ieder geval nu nog niet beschikbaar: Citaatje uit DFT: liever gas dan windmolens, meent Van Beurden? Niettemin waait er wel een frisse wind bij het concern, want het is niet alleen maar meer drill baby drill :-)

Shell topman Ben van Beurden haalt hard uit naar ondoordacht beleid dat een effectieve reductie van broeikasgassen tegenwerkt, dat blijkt uit een uittreksel uit de keynote speech die de topman vandaag zal geven.

Van Beurden houdt een hartstochtelijk pleidooi voor gas, dat van de fossiele bronnen het minst aan broeikasgassen uitstoot, maar nauwelijks een kans krijgt om zijn rol te vervullen in de reductie van emissies.

 

 

Dat geldt ook voor die andere nationale grootmacht, waar ook steeds nadrukkijker een minder passieve en meer politieke wind gaat waaien. Tot voor een paar jaar terug bemoeide het ABP zich nooit met corporate affairs, maar das war einmal:

 

 

Ik citeer een paar regels:

Het grootste pensioenfonds van Nederland wil bedrijven niet uitsluiten, maar wil als aandeelhouder invloed uitoefenen op het beleid van die bedrijven. Het ABP komt deze zomer met een plan om het aandeel duurzame beleggingen te vergroten.

Op dit moment wordt nog geen tien procent van het vermogen in duurzame bedrijven gestoken Het ABP telt 2,8 miljoen deelnemers uit overheid en onderwijs en heeft een belegd vermogen van 373 miljard euro.

Bestuursvoorzitter Corine Wortmann voelt wel voor een soort van keuzepensioen. "We kijken of we aan onze pensioendeelnemers een beleggingsmix op basis van hun eigen voorkeuren kunnen aanbieden. De wet moet ervoor worden aangepast en de sociale partners moeten er mee akkoord gaan."

Wat lees ik daar, keuzepensioen? Ik zit niet bij het ABP, maar ik zeg: doen. Ambtenaren en trendvolgers moeten verplicht winkelneren bij het fonds en dan is het niet meer dan logisch dat het zich afzijdig van politiek en mode houdt, toch? Duurzaam beleggen valt hier wel onder.

Nog een vraag van mij voor de Koffiekamer: kan iemand mij nou eens klip en klaar uitleggen wat duurzaam beleggen is? Ik kan er niks mee, gebakken luchtkreet. Volgens mij duurt rendement het langst. Oh ja, wie denkt dat Shell een olie- of gasconcern is heeft het mis. Het is een energiebedrijf


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. MarkRRR 2 juni 2015 13:57
    Duurzaam is een geërodeerd begrip geworden en erg multi-interpretabel. Als je met verschillende partijen om de tafel gaat zitten om duurzame doelen te realiseren, moet eerst overeenstemming zien te bereiken over wat door de partijen als duurzaam gezien wordt. En dat kan een lange zit worden...

    Met de acquisitie van BG in het achterhoofd, kan ik de positionering van gas als duurzame brandstof van Van Beurden wel plaatsen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links