Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nu omkeren

Aan de andere kant van de oceaan is de S&P 500 opnieuw afgeketst op de steeds zwaarder wordende weerstand in de zone 2120 tot 2125. Al eerder werd de sinds oktober stijgende bodemlijn gebroken en er lijkt een brede zijwaartse handelsfase te ontstaan. De onderkant van deze handelsfase ligt in de zone 2020 tot 2030.

Daggrafiek S&P 500
Daggrafiek S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Voorloper SOX

Een van de voorlopers is vaak de SOX (semiconductorindex). Deze index stuiterde in maart al terug met een forse correctie van 735 naar 660. Hierna werd een stijgende wig ontwikkeld (tot 715) die ook al aan de onderkant is gebroken.

Inmiddels is er vanaf de dubbele top een duidelijke dalende toppenlijn te zien die ook in de afgelopen dagen zorgde voor de nodige weerstand. Ruimte in de komende tijd is er voor een hertest van de 660 punten.

Daggrafiek SOX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Dow-theorie: Onrust

U bent ongetwijfeld bekend met de dow-theorie, waarbij de trend in de Dow Jones Industrials gelijk moet zijn aan de trend in de Dow Jones Transport Index. In het langetermijnbeeld is er nog niets aan de hand, maar in het kortetermijnbeeld zien we toch de nodige tegenstrijdigheden.

De DJ Industrials laat over de afgelopen maanden een redelijk zijwaarts beeld zien waarbij alweer bijna de eerdere jaartoppen werden getest. De DJ Transport laat vanaf de top van anderhalve maand geleden een patroon van lagere toppen zien.

Daarbij moeten we vooral de langere horizontale bodemlijn in de gaten houden. Die ligt bij 8580 en een neerwaartse doorbraak hiervan zou een forse correctie kunnen inzetten. De trends bevestigen elkaar niet en dat zorgt naar mijn mening voor de nodige onrust en mogelijk een verslechtering in het kortetermijnbeeld.

Dow-theorie
Dow theorie
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: Terugtest

In Europa is er al sprake van een normale correctie die naar mijn mening kan uitmonden in de komende weken in een forse correctie (daling van 10% tot 15%). De DAX kende al een correctie van ongeveer 10% en daar is een duidelijke dalende toppenlijn te zien vanaf de jaartop bij 12.390.

Bij deze jaartop werd overigens een bearish engulfing gevormd waarna ook een hoofd-schouderpatroon werd afgerond. De herstelbeweging van de afgelopen dagen zie ik dan ook als terugtest naar de neklijn en volgende lagere top in de markt.

Zowel de dalende toppenlijn als het toppende 50-daags gemiddelde liggen rond de 11.800 en deze grens is nog niet doorbroken. Ook de vorige top van vorige week bij 11.751 is nog niet bereikt. De kans is groot dat de DAX zal omkeren en weer lagere niveaus gaat opzoeken.

De laatste keer dat de DAX onder zijn 50-daags gemiddelde noteerde was in oktober vorig jaar toen er een correctie van 14% plaatsvond. Een belangrijke oplopende steunlijn ligt bij 11.390. Deze lijn werd recent al eens gebroken, maar de neerwaartse druk hierop kan verder toenemen in de komende handelsdagen.

Ruimte is er naar mijn mening naar de Fibonacci-retracementniveaus bij 10.850 tot 10.350. Zodra deze niveaus in zicht komen, moeten we maar eens gaan kijken of de kans op de vorming van een duidelijke hogere middellangetermijnbodem al groter wordt.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

AEX: Lagere top

Onze eigen AEX veerde in de afgelopen dagen ook fors op. Vanaf een dieptepunt bij 470 werd gisteren ongeveer de 493 aangetikt. Hiermee is ongeveer 50% van de correctie alweer goedgemaakt. Toch verwacht ik dat een lagere top in de maak is.

Bij 493,80 ligt het 50-daags gemiddelde en bij 495,20 ligt de top van vorige week. Ook hier geldt dat meerdere toppatronen zijn gevormd en deze opleving waarschijnlijk zal uitmonden in een lagere top waarna de neerwaartse weg weer kan worden vervolgd.

Het enige positieve punt dat wijst op een draai in de markt vorige week was de gevormde hammer op de weekgrafiek.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Met de vorming van een potentiële lagere top zal ook een duidelijker beeld worden gevormd van een dalend trendkanaal (een vlagpatroon) tijdens deze correctie. De weerstanden in het kortetermijnbeeld liggen dus dichtbij, maar de steunpunten liggen een eind uit elkaar.

Het eerste belangrijke steunpunt ligt pas bij de vrijdag gevormde opwaartse gap tussen de 480 en 481,50. Daaronder ontstaat ruimte naar de 470, de bodem van vorige week maar ook een oude horizontale steun/weerstand.

Voor de komende weken verwacht ik nog steeds een verder neerwaarts vervolg richting de 465 tot 450. Hier liggen het 38,2% en 50% Fibonacci-retracementniveau vanaf de 389-decemberbodem. Het eerste richtpunt bij 465 is ondertussen al op 5 punten na behaald.

Overigens ligt het 200-daags gemiddelde alweer bij 438,50 en ook dat blijft een interessant richtpunt tijdens deze correctie. Waar en wanneer de hogere middellangetermijnbodem zal worden gevormd, is echter onmogelijk te zeggen.

Maar de euforie is nog niet uit de markt verdwenen en we zien ook nog geen paniek tijdens deze correctie en dat hebben we eigenlijk wel nodig na een zeer krachtige stijging van ruim 25% in zeer korte tijd.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

348 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 mei 2015 09:04
    Het is u inderdaad een tombola op de beurs. Alles is mogelijk. Wat betreft bovenkant zijn er de Grieken. Als deze volgende week met heel goed nieuws komen d.w.z. hun hervormingen worden goedgekeurd en ze krijgen die 7 miljard dan kun je lijntjes trekken wat je wil maar dan is er geen paniek maar juist opluchting.

    Als er niets gebeurt de komende weken dan denk ik inderdaad dat we het even niet meer weten met z'n allen dan naar beneden gaan.

    Kortom GRexit of GRowth
  2. [verwijderd] 12 mei 2015 09:23
    Goedemorgen,

    In de obligatiemarkt is het aardig onrustig, ben benieuwd hoe zich dat verder ontwikkeld. Er schijnt wereldwijd een groot gebrek aan liquiditeit te zijn (wat vorige week tot uitdrukking kwam in die grote moves), blijft dus spannend. Vanochtend is overigens een mooie fibo-retracement zichtbaar bij de FGBL:
348 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links