Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Boter kaas en eier-futures

Euronext lanceert nieuwe futures voor de zuivelmarkt

Nee, u bent niet beland in een nieuwe aflevering van boer zoekt financieel product. Vandaag presenteert Euronext de futures op melkproducten. Vanaf 13 april gaan de futures live in Amsterdam en tot 30 juni dit jaar hoeven er geen fees aan Euronext betaald te worden. Ook hebben we ons laten vertellen dat er voor de zomer ook opties in de planning staan.

Wat wordt er gelanceerd? Futures voor:

  • Skimmed milk powder
  • Unsalted lactic butter
  • Sweet whey food grade powder

Eén future zal 6 ton aan een van de bovenstaande producten vertegenwoordigen. De futures zullen van 09:00 uur tot 18:00 uur worden verhandeld.

De eerste vraag is of het idee van dit product uit de markt komt of dat Euronext dit zelf heeft bedacht. In de presentatie werd verteld dat dit product er komt vanwege de vraag uit de markt.

Voor u en mij, als particuliere beleggers, zijn deze producten niet bedoeld. Wel voor de spelers uit de zuivelmarkt en grondstoffenhandelaren. Dit werd ook tijdens de presentatie nadrukkelijk verteld.

We vroegen van wie Euronext verwacht dat het actieve spelers op deze markt kunnen worden. Euronext verwacht dat grondstoffenhandelaren, zuivelproducenten en de makers van eindproducten van zuivel actief worden in deze markt.

Over het volume en de liquiditeit kon Euronext niet veel zeggen, omdat er te weinig data over is en omdat deze producten nieuw zijn. Wel werd er verteld dat er uiteindelijk genoeg volume moet komen omdat anders de handelshuizen wegblijven.

Hoe het zit met de fysieke levering? Want daar heeft u met futures mee te maken. Als voorbeeld werden de graanfutures aangehaald en er werd bij gezegd dat slechts 1% van de totale handel ook daadwerkelijk fysiek geleverd wordt.

Daarnaast heeft Euronext fysieke levering duur en moeilijk gemaakt bij deze zuivelfutures, maar wie het écht wil kan het uiteindelijk geleverd krijgen.

Het komt er op neer dat deze producten voor de professionele handel en zuivelmarkt is. Ook voor boeren die hun prijzen en marges middels een future willen vastklikken kunnen deze producten interessant zijn. Voor particuliere beleggers is het waarschijnlijk niet zo aantrekkelijk om met 6000 kilo mager melkpoeder te speculeren.

Hoewel het natuurlijk wel interessant klinkt op feestjes en borrels als u vertelt dat u tot uw nek in de ongezouten-melkzuur-boterfutures zit :-)


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links