Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Neerwaarts vervolg AEX

De kans is groot dat de AEX binnenkort een vervolgrichting kiest voor de komende weken. De handelsruimte wordt namelijk dagelijks smaller waardoor er uiteindelijk geforceerd een richting gekozen moet worden.

Aan de bovenkant ligt de belangrijkste weerstand bij 495. Dit is de top uit 2008 en tevens mijn voormalige koersdoel voor 2015. Dit doel heb ik ondertussen verhoogd naar 564.

Aan de onderkant ligt de vanaf de 447,25 stijgende bodemlijn. Deze loopt dagelijks ongeveer 1,5 punt op en is vandaag alweer bij 483 te vinden.

Grote kans daling

Als ik kijk naar de standen van de andere indices, de technische indicatoren en de zware weerstanden, acht ik de kans op een neerwaarts vervolg momenteel het grootst.

Laten we beginnen met de technische indicatoren. In de afgelopen weken werden zeer hoge overbought-niveaus behaald in deze indicatoren, niveaus die we in de afgelopen jaren niet meer hebben gezien.

Hierna brak de RSI door zijn stijgende bodemlijn en vormde in de afgelopen dagen een lagere top. Dit betekent ook dat er sprake is van negatieve divergentie.

21% stijging

De MACD vlakte in de afgelopen week af en staat momenteel op het punt een neerwaartse crossing te maken. De koopdruk droogt dus op ondanks de hogere toppen in de aandelenindices.

 

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Als ik vervolgens kijk naar de opgaande beweging dan heeft de AEX sinds de bodem van begin januari bij 406 inmiddels een stijging doorgemaakt van 86 punten (ruim 21%).

Deze bodem werd gevormd tijdens de eerste, verwachte correctie in januari. Hierna werd snel mijn doel voor het gehele kwartaal bereikt (zone 450 – 462) en toen stonden de seinen ook op rood.

Correctie in de tijd

De terugval die volgde bleef uiteindelijk beperkt tot een correctie in de tijd waarbij ook een vlagpatroon werd afgerond. Vanuit dit patroon was een koersdoel te berekenen van 495 punten.

Dit is gelijk aan mijn voormalige koersdoel voor heel 2015. Hier ligt namelijk de top uit 2008. Met de doorbraak door de 459,45 kwam in eerste instantie ruimte vrij naar de 470 – 474.

Een zware horizontale weerstand maar ook de sinds 2012 stijgende toppenlijn. De doorbraak door de 474 zorgde voor een belangrijke versteiling van de stijgende middellangetermijntrend, waardoor ik mijn koersdoel voor het gehele jaar verder heb verhoogd naar 564 (dubbele top uit 2007).

Correcties zijn noodzakelijk

De kans is zeer klein dat een dergelijk doel ineens wordt behaald. De contouren van de nieuwe en steilere stijgende middellangetermijntrend moeten ook nog zichtbaar worden.

Hiervoor zijn correcties noodzakelijk. Pas daarna hebben we een goed beeld hoe de nieuwe trend verder zal verlopen. Vanuit de contraire signalen is te zien dat de euforie zeer hoog is.

De media, beleggers en analisten zijn zeer positief over het verdere verloop van de AEX. Dit terwijl zij enige tijd geleden op aanzienlijk lagere niveaus nog zeer negatief waren.

Daar is Piet

Piet particulier begeeft zich ineens weer naar de aandelenmarkt en dat zijn vaak tekenen dat een forse opgaande beweging zijn eindfase is ingegaan. Ook de afstand ten opzichte van het 200-daags gemiddelde (nu rond 420) is sporadisch zo groot geweest.

We zien geregeld dat als de koers hier te ver van afwijkt, er een forse tegenreactie volgt. Als we kijken naar de daggrafiek dan is te zien dat er een steile opgaande beweging plaatsvond vanaf de hogere bodem bij 447,25.

Deze bodem werd gevormd in de eerste weken van februari tijdens de consolidatiefase (correctie in de tijd). De bijbehorende opgaande trendlijn is zeer steil en ondertussen te vinden bij 483.

Shooting star

Een eventuele neerwaartse doorbraak hieronder zou wel gepaard moeten gaan met verslechteringen in andere indices. Ook zijn er vanaf de 447,25 ondertussen een viertal opwaartse en nog openstaande gaps gevormd.

Gisteren bood de meest recente gap tussen de 483,60 en 484,80 aan de bovenkant nog precies het intraday-steunpunt aan. Maar de kans is aanwezig dat hier sprake is van de welbekende exhausting gap.

Dit is ook te zien aan de afnemende koopdruk in de technische indicatoren. Een sluiting van deze gap zou ook een verzwakking betekenen. Verder werd in de afgelopen dagen (met een top bij 492,35) een shooting star op de borden gezet. 

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Huishoudelijke mededelingen

Kortom: de bandbreedte wordt steeds smaller en de AEX zal op zeer korte termijn een vervolgrichting moeten kiezen. Boven de 495 ontstaat ruimte naar 521 en een vervolg van deze zeer steile opgaande beweging (blow-off).

Onder de gap en de steile opgaande kortetermijnbodemlijn, lijkt de top voorlopig te staan en kunnen we gaan kijken tot hoever de AEX kan en zal corrigeren. Dit blijft mijn meest favoriete scenario voor de komende tijd.

Als laatste nog even twee huishoudelijke mededelingen.

  • Vanwege andere verplichtingen zal ik morgen geen analyse kunnen plaatsen.
  • Verder geef ik vanavond tussen 20:00 en 21:00 een online ING-seminar. U kunt zich via deze link inschrijven. 

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

1.278 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 64 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 maart 2015 08:59
    quote:

    Bodemvondst schreef op 10 maart 2015 08:55:

    Goedemorgen allen!. Bas weer veel dank voor wederom een lezenswaardige ongetwijfeld nuttige bijdrage. Voor alle gokkers, het AEX casino is weer open. Faites vos jeux. Rien ne va plus. En de poen is niet meer van u.
    Mooi Biografisch stukje forum vervuiling..

    Wil het met jou wel lukken op een demo-accountje of schrijf je alles nog

    steeds in je schriftje..

    Maarrr jij ook een fijne daaaaaaaaaaaag hoorrrr..
  2. [verwijderd] 10 maart 2015 09:10
    Binckbank

    Binckbank gaat wat herstellen.
    Nu Binckbank weer boven de laatste koersbodem kruipt, wordt de eerdere neerwaartse doorbraak geneutraliseerd. De terugkeer van Binckbank binnen de voormalige neutrale trend geeft aan dat de verkoopdruk boven de markt afneemt. De weerstand bevindt zich rond 7,78 (top van 6 februari). De steun ligt rond 6,28 (bodem van 10 oktober 2013).
    Dit fonds laat een opvallend koersverloop zien en heeft onze aandacht. Wij houden dit fonds voor u in de gaten.

    Analist Wouter Slot heeft geen posities in Binckbank

    Wouter Slot heeft de analyse van Binckbank voor het laatst beoordeeld op dinsdag (ochtend) 10-3-2015

    Gaan we de 7 euro nemen vandaag? Aankoop 6,72 en hier getipt..
1.278 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 64 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links