Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Voorkennis!"

Merkwaardige beweging in AUD/USD 1 minuut voor verrassingsrentebesluit RBA

Kijk, Christine Lagarde van het IMF: dáárom:

 

 

Zelden vertoond dat niemand minder dan Bloomberg zo luid en duidelijk voorkennis suggereert. Als een centrale bank een verrassingsrentebesluit neemt, dan is dat drie keer woordwaarde op de beurs zoals u ziet. Een beweging van 0,6% is héél véél voor valuta. Vergelijk het met 6% voor een defensief aandeel.

Ik spreek niet voor niets Lagerde aan. Die was in januari openlijk gepikeerd dat de Zwitserse centrale bank haar niet had ingelicht, dat de bank ineens de koppeling EUR/CHF los liet. Beetje domme opmerking van haar en wel om twee redenen:

  • Ten eerste had de SNB, de Zwitserse centrale bank, zelfs de minfin en regering in Zürich niet verwittigd
  • Ten tweede is Zwitserland niet voor niets zo neutraal als een deur: het land bemoeit zich met niemand en houdt er ook niet van als anderen zich met haar bemoeien

Waarom deed de SNB zo geheimzinnig? De bank zei zelf dat zo min mogelijk mensen wilde inlichten, om toestanden zoals hierboven in AUD/USD te vermijden. Dat lukte aardig die dag. Ik heb geen daggrafiek meer bij de hand om dat te staven, maar die zag er destijds onberispelijk uit, herinner ik min nog.

Hiermee wil ik niet suggereen dat de Australische centrale bank en het IMF zo elk als een mandje zijn - ik heb ook geen idee of de Aussies Lagarde wel hebben gebeld - maar het maakt wel duidelijk dat hoe minder mensen van een verrassingsrentebesluit weten, hoe beter het is.

 

 

Nog een verrassingsrentebesluit: de Oekraïne gaat even van 19,5% naar 30%. Lach er maar om, maar dat u niet denkt dat dit soort uitzinnige rente-moves alleen aan dit soort landen is voorbehouden:

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links