Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Blijvertje BAM

Waarom u BAM nog even in portefeuille moet houden

De cijfers van BAM vielen gisteren in eerste instantie niet in goede aarde. Maar de positieve flow van afgelopen weken nam al gauw weer het initiatief over en in de loop van de ochtend werd het verlies omgezet in een flinke winst. Wat deed de koers in eerste instantie wankelen?

Bouwbedrijven hebben een naam hoog te houden als het op afschrijven aankomt. Projecten die onder de prijs aangenomen zijn, onverkoopbaar vastgoed of te duur aangekochte grond, er is altijd wel wat. BAM boekte gisteren 93 miljoen euro af op de grondportefeuille.

De huizenmarkt trekt weliswaar aan, flink ook in de Randstad, maar in de provincie is het nog sappelen geblazen. BAM was genoodzaakt de grondportefeuille met 15% af te waarderen.

Tunnelgeld

Nu is BAM zeer succesvol met de huidige PPS-projecten, maar een paar oude projecten zijn minder lucratief. Zo zijn in de jaren voor de crisis projecten aangenomen waarbij BAM op basis van volume wordt afgerekend.

Dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld een tunnel wordt aangelegd en op basis van het aantal gebruikers van die tunnel een vergoeding betaald wordt. De Noordtunnel bij Alblasserdam bijvoorbeeld is op die manier gefinancierd. Met veel succes voor de financiers.

Omdat nu het aantal gebruikers van in Ierland aangelegde projecten tegenvalt, moet BAM ook hier weer op afboeken (21 miljoen euro). Dan werd er nog een herstructureringslast genomen van 53 miljoen euro, met daarbij nog 16 miljoen in verband met capaciteitsvermindering.

Positieve punten

Dat was het rondje afboeken deze keer. Onderliggend zaten er echter ook een paar positieve punten in het rapport. Zo is de PPS-samenwerking met PGGM een doorslaand succes: van de 62 miljoen euro operationele winst was 38 miljoen euro afkomstig van deze tak.

BAM was er dan ook als de kippen bij om die samenwerking uit te breiden want ja, PGGM is op zoek naar rendement en kan op deze manier redelijk veilig projecten financieren tegen een aantrekkelijk tarief en BAM hoeft zich geen zorgen meer te maken over uit de klauwen lopend werkkapitaal.

Een ander positief punt is dat de vastgoedportefeuille verder afgebouwd kon worden als gevolg van de aantrekkende markt. Een en ander zou je tegen elkaar weg kunnen strepen en dan zou je kunnen zeggen dat de forse rally van de afgelopen weken wel genoeg zou zijn geweest.

Zou. Want ik het toch zo’n donkerbruin vermoeden dat er nog wel wat meer in het vat zit.

Kwaliteit orderportefeuille

Het belangrijkste voor BAM is dat de projecten die men uitvoert, meer geld op gaan leveren. De kwaliteit van de orderportefeuille is essentieel: veel orders hebben is mooi, maar als je ze onder de kostprijs aangenomen hebt, worden ze een blok aan je been.

Het schraapt het vet volledig van de botten en elke tegenvaller kan de nekslag betekenen. Kijk hoe Ballast Nedam er aan toe is. BAM gaf gisteren aan dat die kwaliteit aan het verbeteren is. Dat betekent hogere marges.

Dat in combinatie met het geloof dat de Europese, en dus Nederlandse economie nu echt een keertje van de grond gaat komen, geeft mij het gevoel dat BAM nog niet uitgestegen is. Vergeet niet dat de bouwers, als zo’n beetje allerlaatste sector, nog maar aan het begin van de herstelcurve zitten.

 

Kempen en Co….

Op 4 juli 2014 noteerde het aandeel BAM voor het laatst rond het niveau van 3,70 euro. De maandag daarop, de zevende, kwam het met een winstwaarschuwing (van overigens slechts 75 miljoen euro) en zocht het de dieperik op.

Een laagste koers (1,67 euro) werd neergezet op vrijdag 8 augustus, toen een rapport van Kempen met een koersdoel van 50 eurocent uitlekte. BAM zag zich zelfs genoodzaakt vroegtijdig een trading statement uit te sturen om het rapport te weerleggen. Nu is dus weer die koers van 3,70 euro bereikt.

Het vertrouwen, dat medio vorig jaar een knauw kreeg, is weer terug. Het moeilijkste van handelen, en beleggen, is om te blijven zitten als je aandelen omhoog gaan. Oh, wat willen we die winst graag inlocken en er wat anders voor kopen. Aandeelhouders BAM hebben er lang op moeten wachten.

Neem dan ook niet te snel afscheid.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 februari 2015 13:11
    Goed stuk. De "ster-analist" is inmiddels op non-actief (heeft overigens niets met BAM te maken). Ooit een keer iets toevallig goed gezien (zag alleen goed dat de koers naar beneden zou gaan, niet de reden waarom) en dan wordt hij gelijk de hemel ingeprezen.
    Helpt ook wel dat er veel short in het aandeel zat. Wordt vaak te negatief uitgelegd. Zeker in wat minder liquide aandelen kan veel short zorgen voor enorme stijgingen. Bij een wat beter dan verwacht of zelfs goed bericht moet het hele soepie dekken...!
  2. gulosovelho 22 februari 2015 18:26
    Wie het doen en laten van BAM van heel dichtbij probeert te volgen, zou overtuigd kunnen zijn dat opteren voor 'kopen' 'bijkopen' en vooral geduldig 'houden' de juiste keuze kan zijn. Het is niet gemakkelijk om een tijdlang te blijven zitten, maar dit geduld ... kan best wel eens heel lonend worden!
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links