Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Let op de gap

De AEX brak gisteren met een neerwaartse gap direct door de stijgende zeerkortetermijnbodemlijn. Deze oplopende bodemlijn startte begin februari en lag gisteren bij 452,20. Ook maakte deze stijgende bodemlijn onderdeel uit van een symmetrische driehoeksformatie.

Bij een dergelijk patroon is er sprake van een dalende toppenlijn en een stijgende bodemlijn. Normaal gesproken is de uitkomst niet te voorzien (opwaartse of neerwaartse uitbraak), maar ik gaf al aan dat dit een toppatroon was na de krachtige blow off-fase die hier aan vooraf ging.

Na de directe neerwaartse doorbraak ging de AEX op zoek naar het eerste belangrijke steunpunt, de bodem van de afgelopen week, bij 446,45. Met een intraday-dieptepunt van 447,25 werd deze steun bijna getest.

Opvallend is overigens dat gisteren precies dezelfde candlestick werd gevormd als een week geleden tijdens de test van de 446,45.

Daggrafiek AEX
Grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Neerwaarts vervolg

Voor de komende dagen moeten we bezien of de gisteren gevormde neerwaartse gap tussen 451,65 en 452,95 wordt gesloten. De gisteren gebroken voormalige stijgende bodemlijn in het zeerkortetermijnbeeld ligt vandaag bij 453,30.

Zolang de gap niet wordt gedicht, lijkt een snel en verder neerwaarts vervolg realistisch en mag meer neerwaartse druk op de 446,45 in de komende dagen worden verwacht. Als de genoemde gap wordt gesloten, ontstaat ruimte tot de dalende toppenlijn die vandaag bij 456 ligt.

In dat scenario is de voormalige symmetrische driehoek verandert in een dalende driehoeksformatie (ook een negatief patroon). Bij een dergelijk patroon is er sprake van dalende toppen en gelijke bodems.

Tweede correctie

De afgelopen weken geef ik geregeld aan dat de kans op de tweede correctie van dit jaar groot is. Hiervoor zijn meerdere signalen gegeven. Tijdens de blow off-beweging van bijna 50 punten in anderhalve week tijd werd bijna de bovenkant van mijn doelzone voor het eerste kwartaal bereikt (462).

Ook werd op een haar na de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek getest. Op zowel de weekgrafiek als de daggrafiek werden meerdere toppatronen gevormd (zoals een shooting star en een dark cloud cover).

De algemene opinie onder beleggers en analisten was gestegen naar een zeer euforische stemming voor de komende weken. Als laatste waren er de technische indicatoren die op zeer hoge niveaus noteerden.

De MACD heeft gisteren een neerwaartse crossing gemaakt op een zeer hoog niveau en na de eerdere overbought-conditie maakte de RSI in de afgelopen dagen een lagere top. De kans op een verdere daling in de komende weken van deze technische indicatoren is naar mijn mening dan ook groot.

AEX-indicatoren
Grafiek AEX-indicatoren
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Krachtige steun

Voor de komende dagen is het dus belangrijk of de AEX de neerwaartse gap zal sluiten. Mocht dit niet gebeuren dan mag snel een hertest en mogelijke directe doorbraak van de 446,45 worden verwacht. Daaronder ontstaat ruimte naar de 439. Hier ligt:

  • het te berekenen koersdoel vanuit de driehoeksformatie
  • het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de januari-bodem van 406,30

Uiteindelijk behoud ik mijn doelzone voor deze terugval bij 428 tot 433. Hier liggen meerdere voormalige toppen maar ook het 38,2%-niveau vanaf de decemberbodem en het 50% vanaf de januaribodem. Een interessante richtzone en krachtige steunzone.

Nog niet omhoog

Pas boven de dalende toppenlijn bij 456 ontstaat meer opwaartse ruimte naar de jaartop bij 459,45 en daarboven mag pas een laatste beweging worden verwacht naar de 462 tot de zone 466 tot 470. Dit verwacht ik echter niet.

Eerst een vervolg van de correctie in de komende weken waarna deze volgende opwaartse zone naar mijn mening pas in het tweede kwartaal van dit jaar in zicht zal komen, danwel gebroken kan worden.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

533 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. geobeo 10 februari 2015 09:02
    Ik denk aan dit scenario:

    quote:

    schreef:

    In dat scenario is de voormalige symmetrische driehoek verandert in een dalende driehoeksformatie (ook een negatief patroon). Bij een dergelijk patroon is er sprake van dalende toppen en gelijke bodems.
    Meer saai en meer zijwaarts dus. Kan met gemak nog 2 weken zijwaarts door gaan.
  2. Rai444,44 10 februari 2015 09:06
    Goedemorgen, kan me helemaal vinden in Bas zijn analyse, nou benieuwd of het ook uit gaat komen. Die indicatoren staan overduidelijk in de correctie stand, MACD crossing en RSI, iedereen kan het zien en daar maak ik me nog het meest druk om, dan zul je net zien, dat het weer draait onder het motto 'no free lunch', die correctie kan je mooi vergeten.
  3. [verwijderd] 10 februari 2015 09:21
    @Haager,

    Ik zie ook nergens staan dat na het eventuele sluiten van de gap er perse een opwaartse move moet komen :). Zolang deze gap tot aan de 452,95 open blijft staan dan is er sprake van een break-away gap in het zeerkortetermijnbeeld vanuit de symmetrische driehoek. In dat scenario zal de neerwaartse druk weer snel kunnen toenemen richting in eerste instantie de 446,45.

    Mocht de gap wel worden gesloten dan ontstaat er ruimte naar de dalende zeerkortetermijntoppenlijn die nu bij 456 is te vinden en ontstaan de contouren van een dalende driehoek (gelijke bodems en dalende toppenlijn).

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
533 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links