Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Lagere topjes

De trends in het middellange en langetermijnbeeld zijn krachtig en opwaarts gericht. Toch zijn correctieve bewegingen noodzakelijk om hogere bodems te plaatsen en daarmee de contouren van een stijgende trend.

In de afgelopen jaren traden er geregeld zes correcties per jaar op waarvan er jaarlijks eentje van ongeveer 13%. De meest recente forse correctie vond plaats afgelopen september-oktober. Destijds viel de AEX terug naar 366 en testte daarmee op 15 punten na de stijgende langetermijnbodemlijn (sinds 2009).

Dit was het startpunt van een nieuwe stijgende korteretermijntrend. De correctie van begin december zorgde voor een eerste referentiepunt langs deze nieuwe stijgende kortetermijntrend. Dit was het startpunt van een enorme opwaartse beweging.

Blow off-beweging

De correctie van begin januari (van 428,30 naar 406,30 was op de logaritmische weekgrafiek ook bijna niet zichtbaar. Uiteindelijk werd vanaf medio januari een enorme blow off-beweging ingezet die zorgde voor een stijging in anderhalve week tijd van 411,45 naar een recente top bij 459,45.

Op de logaritmische weekgrafiek werd de bovenkant van het sinds oktober stijgende kortetermijntrendkanaal al opwaarts gebroken en testte de AEX bijna de sinds begin 2012 stijgende langere toppenlijn.

Toch verwacht ik dat de AEX in de komende weken een diepere correctie kan inzetten voordat hogere jaartoppen pas realistisch zijn. Op de weekgrafiek werd vorige week ook een toppatroon afgerond, een shooting star.

Weekgrafiek AEX
grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Weinig steun

Ik verwacht overigens niet dat de AEX helemaal zal terugvallen naar de onderkant van het sinds oktober stijgende trendkanaal. Die ligt namelijk pas net boven de 400 punten. Mijn doelzone voor een terugval ligt bij 428 tot 433.

Hier liggen meerdere oudere toppen en enkele belangrijke Fibonacci-retracementniveaus. Vanaf de januari-bodem (406,30) gezien ligt hier het 50%-niveau. Dit niveau valt gelijk met het 38,2%-niveau vanaf de decemberbodem (389).

Veel steunpunten tot aan deze zone zijn er echter niet meer te vinden. Er ligt nog een Fibonacci-niveau (vanaf de januari-bodem) bij 439 en de eerder al gebroken voormalige stijgende toppenlijn is ondertussen bij 435,40 te vinden.

Terug tot 439

Toch is het onmogelijk om net als bij de vorming van een top de precieze bodem te voorzien. Dit zijn slechts richtpunten voor de komende weken. Zodra deze zone in zicht komt, moeten we zeer alert zijn op bodemvormingsignalen.

Daggrafiek AEX
grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De technische indicatoren hebben tijdens de blow off-beweging in de afgelopen weken zeer hoge niveaus bereikt:

  • De RSI testte zijn toppen (boven de 70-puntengrens) van de afgelopen jaren. Dit was in het verleden vaak het startpunt van een correctie in de index zelf.
  • De MACD brak ruim boven deze jaartoppen, maar draait ondertussen. Het is hier wachten op een neerwaartse crossing in de komende dagen.

Op de daggrafiek zelf werd de eerdere opwaartse gap (naar mijn mening een exhausting gap) al gesloten. Die lag tussen de 449 en 450,45. Medio vorige week leek er nog een toppatroon te ontstaan (een island reversal), maar dit vond uiteindelijk geen doorgang.

Lagere topjes

Ondertussen is op de daggrafiek al een patroon van lagere topjes te zien. Topvorming kost over het algemeen tijd, maar ik verwacht dat de kans groot is dat in de komende dagen een neerwaartse versnelling wordt ingezet richting het eerste steunpunt bij 439.

Mocht mijn visie geen doorgang vinden en de AEX boven de huidige jaartop van 459,45 terechtkomen dan ontstaat slechts beperkte extra opwaartse ruimte. De bovenkant van mijn koersdoel voor het eerste kwartaal ligt namelijk bij 462 (een Fibonacci-projectieniveau) en bij de zone 466 tot 470 ligt een zeer zware langetermijnweerstandszone.

Toch verwacht ik geen laatste opleving naar de zone 466 tot 470 en houd er rekening mee dat de blow off-beweging is afgelopen en de AEX eerst verder zal corrigeren. De eerste weerstand is te vinden bij 454,65, het eerste lagere topje.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

574 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 »» | Laatste | Omlaag ↓
574 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links