Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Is Unilever duur?

Unilever vergeleken met branchegenoten. Is Unilever duur?

 

Met +18,2% op het bord voor dit jaar is Unilever het best presterende aandeel van de AEX, maar is het dan nu niet heel duur geworden? Om dat uit te zoeken, gaan we Unilever vergelijken met zijn peers. Oordeelt u vooral zelf of u het fonds duur vindt. Alle data is afkomstig van Thomson Reuters Eikon:

 

 

Unilever is ook in vergelijking met zijn peers voor dit jaar het best presterende aandeel. Kijk maar naar de volgende chart waarin we de koersen hebben geïndexeerd. Klikken voor grote versie. 

 

 

Nog een manier om het fonds te vergelijken is door van de peers van bedrijf het gemiddelde te nemen en Unilever daarmee te vergelijken. Klikken voor grote versie. 

 

 

U ziet dat in vergelijking met branchegenoten de winstgevendheid van Unilever erg goed is. Ook zien we dat de waardering niet té hoog is. De andere kant van het verhaal is dat Unilever qua groei gemiddeld scoort en dat de balans er wat minder sterk bij lijkt te staan dan bij haar sectorgenoten.

Het is aan u zelf om te kiezen wat voor u belangrijk is en waarom u Unilever op dit niveau wel of niet wil kopen of verkopen.

Ik durf met deze waarderingen en schulden het aandeel niet te kopen, terwijl ik het in essentie wel graag wil hebben. De debt-equity-ratio ligt erg dicht bij een voor mij cruciale grens van 1,0 of 100%. Ik vind schulden eng, want een schuldbewijs is voor mij hetzelfde als een bewijs met I owe you erop. Bovendien komen schuldeisers altijd voor de aandeelhouders als het gaat om... ja, wat niet eigenlijk?

Beleggingsstrategie is beleggingsstrategie en door mij daar aan te houden... heb ik nu wel een hele mooie rally gemist. Pech gehad, maar ik hol er niet achter aan. 

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Rai444,44 30 januari 2015 11:40
    Als dit soort columns over RDS en Unies verschijnen is vaak de top of bodem nabij. Het is wel heel hard gegaan met Unies, ik heb shorts aangeschaft op 38,6. Er kan makkelijk 1-1.5 euro af. stijging is voornamelijk Draghi's impact geweest. De cijfers vlak daarvoor werden nog negatief onthaald.
  2. forum rang 4 bartvde 30 januari 2015 13:20
    quote:

    Belangstellende schreef op 30 januari 2015 12:41:

    @barttvde, leuk zo'n verwijzing maar daar heb je niks aan. Je moet daar inloggen!
    ah sorry dat is vreemd als je Unilever (bekijk het dividend profiel) vanuit hier aanklikt moet het wel lukken:

    www.mijngeldwerkt.com/bedrijven.html
  3. [verwijderd] 30 januari 2015 14:59
    Ja Unilever is duur....

    En dan....

    There Is No Alternative. Onder druk van Draghi's QE zal de vlucht naar defensieve aandelen (voedselfondsen) zoals Unilever, Wessanen, Sligro,Ahold, Corbion en Heineken aanhouden. Daarom noteren deze 'saaie' fondsen topkoersen. Dit proces kan gerust nog 3 jaar aanhouden.
  4. doktorspok 30 januari 2015 21:53
    Kwaliteit heeft zijn prijs... maar deze prijs is m.i. ook erg hard opgelopen. Begin deze week wat stukken van de hand gedaan.

    Procter and Gamble blijft volgens die grafiek achter. Wellicht een mooi 'buy the dips' moment. Last van de sterke Dollar. Anderzijds heb ik het afgelopen jaar ieder kwartaal meer Euro's dividend gekregen, voor dezelfde Dollars ;)
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links