Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Boskalis moet wel schaken

Boskalis moet wel schaken

 

Waarom bracht Boskalis Westminster niet meteen een knock-out bod uit, toen Fugro eind vorig jaar even minder dan 10 euro deed en de baggeraar zelf al per strekkende meter aandelen insloeg? Vragen, vragen en nog eens vragen over wat Papendrecht nou met Leidschendam wil.

Boskalis Westminster ontkent nog altijd uit te zijn op een overname, maar met inmiddels een belang van nu al 20,01% heeft ze een flinke vinger in de pap en moet de bodemonderzoek bij wijze van eerst bellen of ze naar de wc mag. Gokje, de baggeraar kan ook niet anders zeggen.

Collega Nick Bakker zocht vorig jaar alle beschermingsconstructies van AEX-fondsen uit en Fugro bleek daarbij het meest dichtgemetseld. Ik copypaste:

Fugro heeft maar liefst drie beschermingsconstructies. De directrice van investor relations zei: "Als we dan toch een slot op de deur doen, dan doen we het gelijk goed."

  • Stichting preferente beschermingsaandelen
  • Trustkantoor die de aandelen certificeert
  • Stichting continuïteit Fugro met een call optie om preferente aandelen te kopen

Roep maar als ik domme dingen zeg of dat u het beter weet, maar volgens mij wil Boskalis Westminster op termijn Fugro graag hebben. Op termijn, omdat het niet anders gaat. Het concern moet het vertrouwen van Leidschendam zien te winnen, anders zet Fugro onherroepelijk één of meer jokers in.

Bovendien wil Boskalis Westminster natuurlijk niet te veel betalen. Als ze nu al per scheepshoorn over de daken schreeuwt dat ze Fugro wil, dan wil die koers wel stijgeren. En anders is HAL wel allergisch voor dure overnames en met een belang van 34% weet ze de weg blind te vinden in Papendrecht.

Tip van lezer, volgens KBC Securities... Nou, lees maar:

No bid allowed until 7 May 2015
According to AFM rules, if a potential offeror states that it will not announce a public take-over bid, it will not be able to announce a new takeover bid for the same target company for six months. The offeror may not assume a position of decisive control in the target company during six months. We believe this implies Boskalis is not allowed to launch a bid on Fugro until 7 May 2015, which is six months after their initial announcement.

Nog één ding. Nu heeft Bokalis Westminster wel een bijzonder overname-trackrecord. Het bedrijf wil nog wel eens onorhtodox, in omgekeerde richting en in tweede instantie opereren om zijn zin te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de aquisities van Smit Internationale en Dockwise in het recente verleden.

Niet direct van toepassing nu op Fugro, maar lees mee met wat Wikipedia schrijft over die aankopen. Een heel gedoe, waarbij Boskalis Westminster zich als een volleerd schaker liet kennen:

Smit Internationale

In september 2008 meldde de Nederlandse baggergroep Royal Boskalis Westminster dat zij Smit wilden overnemen. Het bod bedroeg € 62,50 per aandeel ofwel een totaalbedrag van € 1.113 miljoen. Zonder het voorstel aan de beleggers voor te leggen wees Smit het als vijandig bestempelde bod radicaal af.

Eerder had het al een bod van € 300 miljoen van Boskalis op de terminal divisie afgewezen. Desalniettemin had Boskalis een belang van 20% in Smit in handen gekregen via aandelentransacties op de beurs. Op 4 december van datzelfde jaar trok Boskalis het bod in.

Een jaar later, op 12 november 2009, werd bekendgemaakt dat Smit Internationale en Boskalis gaan fuseren. Smit blijft wel onder de eigen naam verder opereren vanwege de wereldwijde naamsbekendheid. Het bod had een waarde van € 1,35 miljard, inclusief € 250 miljoen aan schulden die Smit had uitstaan.

Op 27 maart 2010 stemden de aandeelhouders in met de overname van Smit door Boskalis. Boskalis betaalde € 60 per aandeel in contanten. Smit zal volgens de directie van Boskalis haar activiteiten kunnen voortzetten. Het nieuwe samengesmolten concern heeft bijna 14.000 werknemers. Op 5 mei 2010 werd de beursnotering van Smit beëindigd.

Dockwise

Boskalis heeft maandag 26 november 2012 een bod uitgebracht op Dockwise van € 17,20 per aandeel ofwel € 682 miljoen in totaal. Het bod ligt circa 60% hoger ten opzichte van de slotkoers van € 10,66 per aandeel Dockwise op 23 november 2012. De investeringsmaatschappij HAL Investments steunt de voorgenomen overname.

Deze maatschappij heeft controlerende belangen in beide ondernemingen; HAL bezit 33,4% van de aandelen Boskalis en 31,7% van Dockwise. Vanwege het aanvullende karakter van de activiteiten en de ontwikkeling van de markten waarop beide bedrijven actief zijn zal deze transactie slechts beperkte nadelige gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.

Op 17 december verhoogde Boskalis het bod naar € 18 per aandeel, dat is € 714 miljoen in totaal. Dockwise reageerde direct dat de verhoging met 5% onvoldoende is. Project Holland Beheer, met een aandelenbelang van 7,4% in Dockwise, heeft zijn stukken na het verhoogde bod onherroepelijk toegezegd.

Boskalis heeft daarmee al meer dan 72% van de aandelen Dockwise in handen. Vanwege dit grote belang waarover Boskalis al kan beschikken, zal het bod geen minimale acceptatievoorwaarde bevatten. Op 23 april 2013 heeft Boskalis de overname van Dockwise afgerond.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Tradingmate 12 januari 2015 10:40
    De koers waar Fugro nu voor verhandeld wordt valt me tegen. Ik had verwacht dat het nu toch wel duidelijk zou zijn wat de intenties zijn van Boskalis: een overname.
    Wellicht dat de olieprijs roet in het eten heeft gegooid, maar Fugro had boven de 20 euro moeten staan. Sterker nog, gezien de waarde van het bedrijf, zou een koers boven 30 euro moeten zijn. De huidige olieprijs gaat weer voorbij en dan zal het bedrijf weer zeer winstgevend zijn. In de veilige haven van Boskalis is Fugro 50 euro waard per aandeel.
  2. [verwijderd] 12 januari 2015 10:56
    Tradingmate, de huidige lage olieprijs zou wel eens lang kunnen aanhouden. Bovendien is de oliprijs op korte termijn nog verder onderhevig aan dalingen.
    20 euro voor Fugro is niet voor direct. Dit zou trouwens een stijging van 30% inhouden. Ik ga er wel vanuit dat Boskalis met verloop van tijd Fugro zal overnemen.
  3. [verwijderd] 12 januari 2015 22:28
    Mr Greenspan: ik denk dat ze dan een serieus tegenbod van Shell kunnen verwachten, en eventueel van andere oliereuzen. Vopak is een beetje een interessant geval, dat voor veel bedrijven interessant is, maar niet overgenomen kan worden omdat andere bedrijven er ook belang bij hebben.

    Fugro zou inderdaad hoger moeten staan, maar de olieprijs is moorddadig laag nu. Iemand met diepe zakken en een beetje optimisme kan nu zijn slag slaan.
  4. Mr Greenspan 12 januari 2015 23:48
    quote:

    FrancisFox schreef op 12 januari 2015 22:28:

    Mr Greenspan: ik denk dat ze dan een serieus tegenbod van Shell kunnen verwachten, en eventueel van andere oliereuzen. Vopak is een beetje een interessant geval, dat voor veel bedrijven interessant is, maar niet overgenomen kan worden omdat andere bedrijven er ook belang bij hebben.

    Fugro zou inderdaad hoger moeten staan, maar de olieprijs is moorddadig laag nu. Iemand met diepe zakken en een beetje optimisme kan nu zijn slag slaan.
    Hmm, thanks. Als HAL in snel tempo zijn belang fors opschroeft zitten ze al ruim boven de 50% waardoor een tegenbod al weinig zin zal hebben.
    We zullen het wel gaan merken.
    Het opkopen van de preferente aandelen maakt het bedrijf ook interessanter, blijft er meer over voor de houders van gewone aandelen.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links