Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Met een belegging loop je risico"

"Met een belegging loop je risico"

Met verbazing zit ik te kijken naar een aflevering van TROS Radar van gisteren over hoe u alles uit uw spaargeld kan halen. 

 

 

Bovenstaande econoom, Erica Verdegaal,  is uitgenodigd om consumenten bij te praten over sparen, aflossen en beleggen. "Wat je vooral niet met je spaargeld moet doen is beleggen, zeker niet als je er weinig verstand van hebt" zo stelt het programma. De econoom zegt zelf: "met een belegging loop je risico".

Ja, dat is waar. Wat Verdegaal vergeet te zeggen is dat je bijna altijd risico loopt. Oké, spaargeld is tot 100.000 euro gegarandeerd door de overheid, maar daarboven niet. Daarnaast vraag ik mij hardop af of het huidige depositogarantiestelsel - dat door de banken zelf moet worden opgehoest - wel bestand is tegen een serieuze golf bankfaillissementen. 

Toeten noch blazen

Maar goed, beleggen is eng, zegt Radar: "Zo heeft de Autoriteit Financiële Markten net een vergunning verleend voor het beleggen in whisky." Dat is waar, maar om dan alle beleggingen over één kam te scheren is lachwekkend. Het vergunningenbeleid van de AFM heeft niets te maken met het toekomstige rendement van een belegging.

Er zijn ontzettend veel verschillende beleggers, met allemaal eigen beleggingsstijlen. De één neemt veel risico, de ander wat minder. De een belegt in obligaties, de ander in vastgoed en sómmigen in whisky.

Maar ho even Nick, er wordt gezegd "als je er geen verstand van hebt". Of zoals Verdegaal zegt: "als je van toeten noch blazen weet." Is beleggen dan nog wel verstandig?

Ja, zeg ik. Want beleggen kan ook defensief en bij keurige instellingen die je geld niet in whisky, maar in brave fondsen en indextrackers steken. Daarbij, mag je van iemand die een financiële keuze gaat maken ook wel verwachten dat die zich daar een beetje in verdiept. Ik bedoel, wie koopt er "zomaar" een auto of voor mijn part een fiets, zonder te checken wat je koopt?

Blauw bordje

Wie daar niet veel zin in heeft kan zijn vermogen laten beheren of lekker saai in een wereldindextracker stappen. Met middelen probeer je daarnaast ook het timen van de markt te laten voor wat het is, door iedere keer een plukje van de markt te kopen, ongeacht koersen of crashes. Daarmee verlaag je het risico dat je op de top van de markt alles in één keer inzet.

Als laatste een quote van de Radar website: "Mensen die jóu rijk gaan maken, bestaan niet! Met beleggen loop je altijd een risico, sparen is een veilige optie. Bij de bank met de hoogste rente natuurlijk."

Nee, mensen die jou rijk gaan maken bestaan inderdaad niet. Op de beurs hebben ze daar een mooi blauw bordje voor: Klinkt het te mooi om waar te zijn, dan is het te mooi om waar te zijn. 

Als laatste het advies te gaan sparen bij een bank met de hoogste rente, is dat wel zo'n goed idee? Misschien dat het vandaag de dag wel kan hoor, maar ik herinner mij een situatie uit 2008 met een bank met de naam Icesave die toendertijd de hoogste rente bood. U weet wel hoe dat afliep, toch?

Oké, da's een goede tip

Dus misschien toch even checken of zo'n bank wel een beetje stevig in zijn schoenen staat en of je recht hebt op depositogarantie. Ook lastig als je van toeten noch blazen weet, maar toch.

Zo dat was het gezaag, want er werden gisteren ook echt wel handige tips en trucs gegeven die ik u niet wil onthouden. Wat mij in het oog sprong - het is me ook verteld op de makelaarsopleiding - is de optie om een familiebank op te richten. Daarmee kun je veel voordeel behalen bij de fiscus. Een bloemlezing uit de publicatie van Erica Verdegaal:

Pa mag de ontvangen rente onbelast incasseren! Hij kan ook afsluitprovisie rekenen, bijvoorbeeld 1,5% -hier 750 euro. Die kostenpost is fiscaal aftrekbaar voor de dochter, maar voor hemzelf belastingvrij. Dit jaar is maximaal 3.630 euro afsluitprovisie fiscaal aftrekbaar.

Door deze familietruc schiet pa’s ‘spaarrente’ omhoog van 2 naar 8%, een meevaller van 3.000 euro per jaar. Dochter betaalt 8% rente plus afsluitprovisie, maar trekt dit fiscaal af. Dat is duurder dan nu, maar pa compenseert dat nadeel royaal door haar elk jaar belastingvrij te schenken (in 2014 maximaal 5.229 euro). Zou pa zijn hele rentevoordeel schenken, dan is deze dochter jaarlijks bijvoorbeeld ruim 2000 euro voordeliger uit.

Investeren in je eigen woning en je hypotheek aflossen zijn twee goede voorbeelden van een betere bestemming voor levenloos spaargeld. Ook het oprichten van een familiebank is zeker een mooie optie om open te houden voor de meer vermogende consumenten.

Beleggen van te voren afraden omdat iemand er geen verstand van heeft en er minder frisse aanbieders rondlopen? Ik zou de consument liever een andere tip geven: verdiep jezelf in beleggen, geld, de bankensector en de economie. Eens kijken of diezelfde consument, gewapend met meer kennis, dan nog steeds zijn centjes op een spaarrekening wil zetten.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. Gold-finder 16 december 2014 14:44
    "Als laatste het advies te gaan sparen bij een bank met de hoogste rente, is dat wel zo'n goed idee? Misschien dat het vandaag de dag wel kan hoor, maar ik heriner mij een situatie uit 2008 met een bank met de naam Icesave die toendertijd de hoogste rente bood. U weet wel hoe dat afliep, toch?"

    Dit is onzin Nick, iedereen van Icesave heeft zijn geld terug, zelfs de gemeentes.

    Ik vind het super advies van die vrouw, nuchter en helder: beleg niet omdat je spaarrente laag is, helemaal niet als je er niets van snapt.

    De markt is één grote bubble geworden door dat gezooi met TINA.

    AEX is deze week al meer gedaald dan een paar jaar aan spaarrente ontvangen zou worden, liever sparen tegen 1%, dan geld verliezen op de beurs...
  2. aquarius57 16 december 2014 14:51
    Een beetje 'correctie' houdt al in dat je 10% van je geld kwijt raakt. Ook als het 'nette indexfondsen' betreft. Ik heb het dan nog geeneens over een echte crash.
    In 2000 stond de AEX rond de 700. Nu iets hoger dan 400. Ongeveer 40% 'negatief rendement' in 14 jaar. Niet echt reclame voor beleggen lijkt me.
  3. domin8tor 16 december 2014 14:55
    quote:

    aquarius57 schreef op 16 december 2014 14:51:

    Een beetje 'correctie' houdt al in dat je 10% van je geld kwijt raakt. Ook als het 'nette indexfondsen' betreft. Ik heb het dan nog geeneens over een echte crash.
    In 2000 stond de AEX rond de 700. Nu iets hoger dan 400. Ongeveer 40% 'negatief rendement' in 14 jaar. Niet echt reclame voor beleggen lijkt me.
    Kijk ook even naar het dividendrendement. AEX van stand 700 vergelijken met die van 400 huidig is een grove fout. Toegegeven, ook met dividend is je rendement dramatisch, maar dan zou je in 2000 wel op de top der toppen ingestapt moeten zijn met ál je geld. Dat alles in eens inzetten is sws niet verstandig.

    www.iex.nl/Column/101210/AEX-700-myth...

    Maar inderdaad, schulden aflossen waar je een hoge rente op betaald loont het snelst.
  4. [verwijderd] 16 december 2014 15:13
    Hallo Goldfinder, misschien heeft iedereen zijn geld terug gekregen, maar hoeveel moeite heeft dat wel niet gekost? En hoe lang heeft dat wel niet geduurd? Volgens mij gaat het allemaal niet zo vlot. Kijk maar:
    www.nu.nl/sparen/3945713/nederlandse-...

    Dat de AEX deze week meer is gedaald dan een paar jaar spaarrente oplevert is hetzelfde als dat de AEX vorige maand meer steeg dan een paar jaar spaarrente oplevert. Bewegelijkheid hoort er bij.

    Ik ben het wel met domin8tor eens dat schulden aflossen waar een hoge rente op betaald moet worden het snelste loont. Eigenlijk met zijn andere punten ook wel.

    Groetjes Nick

  5. Gold-finder 16 december 2014 15:24
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef op 16 december 2014 15:13:

    Hallo Goldfinder, misschien heeft iedereen zijn geld terug gekregen, maar hoeveel moeite heeft dat wel niet gekost? En hoe lang heeft dat wel niet geduurd? Volgens mij gaat het allemaal niet zo vlot. Kijk maar:
    www.nu.nl/sparen/3945713/nederlandse-...

    Dat de AEX deze week meer is gedaald dan een paar jaar spaarrente oplevert is hetzelfde als dat de AEX vorige maand meer steeg dan een paar jaar spaarrente oplevert. Bewegelijkheid hoort er bij.

    Ik ben het wel met domin8tor eens dat schulden aflossen waar een hoge rente op betaald moet worden het snelste loont. Eigenlijk met zijn andere punten ook wel.

    Groetjes Nick

    Precies en die volatiliteit noemt Radar risico.

    Nog over die banken, Icesave is gewoon een flauw voorbeeld. Ik heb mijn geld over allemaal kleine banken verdeeld in de Benelux die doorgaans 0,50% meer bieden dan mijn betaalbank ING. Daar doelde Radar op en niet een Russische bankrekening die 17,5% per jaar geeft..
  6. Eventus docebit 16 december 2014 15:24
    Beleggen werkt als je stalen zenuwen en ijzeren discipline hebt. Het werkt niet als je kansen "ziet" die geen kansen zijn en bedreigingen "ziet" die geen bedreigingen zijn. Het overgrote deel der Nederlanders is niet in staat om financiële producten te doorzien. Spaarrekeningen gaat nog (alhoewel je ze de kost zult moeten geven die €500 extra op een spaarrekening vastzetten om over een half jaar 1% extra rente op jaarbasis te incasseren). Indexfondsen gaat ook nog, mits je "buy and forget" weet vol te houden. Ga je naar aandelen dan moet je al wat meer in je mars hebben qua inzicht (alhoewel dat ook zéér goed te doen is), en gekochte call- en putopties vragen al iets meer inschattingsvermogen voor hoe een markt zich gaat gedragen en de aandelen binnen die markt.

    Worden de instrumenten ingewikkelder dan gekochte calls en puts, dan durf ik te zeggen dat 99.99% van de mensen die ze gebruiken niet weten waar ze mee bezig zijn. Dat zijn de mensen die je hoort schelden dat stoplosses eruit "gemanipuleerd" zijn. Hele simpele bottom line: een bank zet geen product in de markt waar hij geld op verliest. Dus alle turbo's, CFD's, factors en whatevers leveren een bank gemiddeld winst op. De enkeling die winst maakt doet dat ten koste van de andere gebruikers van het instrument.

    Dé manier om veel geld te verliezen is om te gaan handelen zonder dat je het verwachte resultaat goed kunt inschatten. En dan bedoel ik "verwachte resultaat" in de statistische zin. Voor die mensen heeft Verdegaal helemaal gelijk: ga sparen. Dan verdampt het maar met 1% per jaar, maar dat is in elk geval beter dan dat je jezelf met een verlies van 10% opzadelt bij elke beurscorrectie.
  7. Eventus docebit 16 december 2014 15:31
    quote:

    Gold-finder schreef op 16 december 2014 15:24:

    Precies en die volatiliteit noemt Radar risico.
    Het ís ook risico. Als je je geld op dat moment nodig hebt dan heb je gewoon een probleem. Maar wat veel gevaarlijker is, is dat mensen niet van hun aandelen kunnen afblijven als ze het geld niet nodig hebben. Die gaan een koersverlies op een aandelenpakket omzetten in een reëel verlies door de aandelen te verkopen. Omdat ze bang worden dat ze nóg meer "kwijtraken" en niet durven te wachten op de periode dat de beurs weer aantrekt.
  8. [verwijderd] 16 december 2014 15:54
    quote:

    De Pareltjeszoeker schreef op 16 december 2014 14:53:

    Beleggen is uitsluitend geschikt voor hen, die in de financiele sector werken. Alle anderen zijn de bronnen waarop 't rendement wordt gemaakt. Je kunt er lang en breed over praten, maar 't is gewoon zo.
    Ik werk niet in de financiele sector, maar toch heb ik een gemiddeld rendement van ongeveer 10% per jaar. Daar kan geen spaarrekening tegenop...
  9. Marty.mcFly 16 december 2014 16:42
    De discussie moet gaan over risico aversie, en dat verschilt van persoon tot persoon. De meeste mensen zijn hartstikke risico avers, en daarom is het niet verstandig voor hen om in aandelen te stappen, ook al doet de spaarrente maar 1%. Die TROS radar programma's scheren iedereen over 1 kam. Simplistische tv met een simplistische boodschap, ook al doen ze over het algemeen goed werk.
  10. Eventus docebit 16 december 2014 17:05
    quote:

    Marty.mcFly schreef op 16 december 2014 16:42:

    De discussie moet gaan over risico aversie, en dat verschilt van persoon tot persoon. De meeste mensen zijn hartstikke risico avers, en daarom is het niet verstandig voor hen om in aandelen te stappen, ook al doet de spaarrente maar 1%. Die TROS radar programma's scheren iedereen over 1 kam. Simplistische tv met een simplistische boodschap, ook al doen ze over het algemeen goed werk.
    Mensen zijn niet risico-avers, ze zijn verlies-avers. Als mensen risico-avers waren dan waren er niet zoveel bellende automobilisten geweest.

    Er zijn experimenten gedaan met twee groepen: de een kreeg €10 en mocht kiezen: nóg €5 krijgen óf een muntje opgooien voor €0 of €10 extra krijgen. De andere groep kreeg €20 en mocht kiezen: meteen €5 inleveren of muntje opgooien voor alles houden of €10 inleveren. In de tweede groep gaan veel minder mensen de gok aan. Maar in beide gevallen is de keuze: zeker €15 of 50% kans op €10 vs €20, met een gemiddeld resultaat van €15. Dat die tweede groep kiest voor de gok is omdat ze het vervelend vinden om die €5 te moeten teruggeven. Het is niet het risico, dat is in beide gevallen gelijk.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links