Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Opkomende markten versus Europa

Europese aandelen staan opvallend vaak op de kooplijstjes van analisten voor 2015. Het meest gebruikte argument hiervoor is de relatief lage waardering.

Nu is de EuroStoxx 50 weliswaar wat lager gewaardeerd (13x2015) dan de Amerikaanse equivalenten (16x2015), maar dat heb ik zelden anders gezien. Ik zie veel meer kansen in opkomende markten.

Om maar bij dezelfde waarderingsmaatstaf te blijven, de belangrijkste Aziatische beurzen noteren een verwachte koers/winstverhouding (2015) van:

  • China 10
  • Hongkong 10
  • Japan 17
  • Singapore 13
  • Thailand 14
  • Zuid Korea 11

Druk van dalende olieprijzen

Van de overige opkomende markten zijn Brazilië (11) en Rusland (5) ook niet bepaald duur, maar daar liggen andere problemen aan ten grondslag.

Het verhaal rond Rusland mag bekend zijn, in Brazilië heeft de met een nipte meerderheid herkozen president Rousseff te dealen met teruglopende economische groei en opstapelende problemen rondom oliegigant Petrobras.

Dat laatste doet ook mij veel pijn, omdat het aandeel zwaar weegt in de Alternatieve AEX. De koers halveerde sinds begin september en drukte mijn index met ruim zeven procentpunt door een combinatie van de teleurstellende verkiezingsuitslag, dalende olieprijzen en een omvangrijk corruptieonderzoek.

-grafiek Petrobras-

Negatief over Europa

Het corruptieschandaal, waarbij honderden miljoenen dollars zijn weggesluisd door hoge functionarissen van het semistaatsbedrijf, lijkt wellicht de belangrijkste reden waarom het aandeel gedumpt is, maar dat was al bekend toen het aandeel nog boven de 20 dollar noteerde.

Sindsdien heeft Petrobras ook allerlei positieve productiecijfers naar buiten gebracht.

De beste kansen voor aandelen in 2015 liggen in de VS, Zuidoost-Azië, China, Hongkong en Zuid-Korea. Voor de opkomende markten let ik daarbij vooral op de combinatie snelle groei en bescheiden waardering.

Voor de VS verwacht ik een doorzettende economische groei en een gebrek aan alternatieven voor Amerikaanse beleggers (net als in 2013 en 2014). En Europa? Daar ben ik nog steeds vrij negatief over.

Magic Mario

Ik zie weliswaar kansen in Scandinavië (bijvoorbeeld voor mijn alternatieven Sparebank 1 SR Bank en Prosafe die recent onderuit gingen), maar binnen de eurozone zie ik eigenlijk alleen maar voortslepende problemen met een sterk politiek sausje.

Misschien dat Europa inderdaad nog wel een jaartje aantrekt, gedreven door Magic Mario (Draghi) en de status quo die is gecreëerd rondom de nog altijd torenhoge staatsschulden.

Maar dat gebeurt alleen als alle aandelen wereldwijd in trek blijven en in dat geval zit ik toch liever in regio’s waar een groei van 3% tot de reële mogelijkheden behoort.


NB: De positie in Seven West Media (Aus) in de Alternatieve AEX-portefeuille staat op IEX.nl door een technische fout op 0 euro. Daardoor is het portefeuillerendement ruim 5% lager dan het in werkelijkheid is. We proberen dit zo spoedig mogelijk weer correct weer te geven.


Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links