Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Help! Het dividend lekt weg

Help! Het dividend lekt weg

Dividendlekken, bijna iedere belegger die in het buitenland belegt heeft hiermee te maken. Ieder land heeft zijn eigen manier van uitkeren, regels en belastingen op en rond dividend en zeker voor wie wereldwijd belegt is het een hele klus om alles binnen te halen. Leest u deze uitleg van ThinkETF of via Pensioenvizier.nl.

Op het forum Draadje voor evt adviezen van andere aandelen dan Imtech post ene Cosy interessante berichten over hoe de te veel betaalde belasting terug te krijgen. Eén ding: denk niet dat het gemakkelijk is om uw eigen geld weer terug te krijgen van de buitenlandse fiscus:

Ik weet niet meer of het dit draadje was of op een ander draadje dat er vragen en opmerkingen waren over het terug claimen van ingehouden bronbelasting in Duitsland, België en Frankrijk. Mij is het gelukt om het teveel betaalde terug te krijgen uit Duitsland. Het heeft wel lang geduurd, maar het is er nu. In the pocket! O nee: op de bank.

Als er geïnteresseerden zijn wil ik wel verder uitweiden over hoe en wat. Ben nu de molen ingegaan voor België en voorbereidingen aan het treffen voor Frankrijk. Dat laatste valt niet mee, maar onder het motto NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorgaan) ga ik hiermee verder.

Pieterbell opent de aanval:

Hallo Cosy, Ik neem aan dat je de teveel ingehouden bronbelasting bedoelt voor zover dat je broker z'n zaakjes niet op orde heeft en in het land het herkomst maximaal wordt ingehouden. groet.......Peter

Cosy weert deze aanval netjes af:

Mijn broker (Alex) doet het heel netjes mbt mijn aandelen in de VS en Canada. Maar in Europa kunnen ze, voor zover ik weet, dit niet regelen. Dus als ik het over de Duitse bronbelasting heb dan heb ik het over de 26,375% die wordt ingehouden, minus de in ons land te verrekenen 15%. Per saldo heb ik dus 11,375% van het dividend teruggekregen. Mocht iemand weten dat de broker die 11,375% al kan regelen voor particulieren door alleen de 15% in te houden dan hou ik mij aanbevolen.

Het probleem wordt door Pieterbell erkend:

Hallo Cosy, ik werk met 3 brokers en bij allemaal is dit niet geregeld voor de Europese aandelen en heb daar in het verleden bij ING een behoorlijke discussie over gehad. Ik vond het van de zotte dat wanneer je reeds hebt verklaard bij het openen van een rekening dat je NL ingezetene bent dat ze niet de inhoudingen hanteren conform het betreffende belastingverdrag. Dus buiten dividend dat komt va de US (gaat bij de meeste goed, W8-BEN) is het een jaarlijke aktiviteit om via de belastingdienst je centen 1 jaar na dato terug te krijgen.. succes..........Peter

Veepee heeft een vraag:

Cosy, ik ben zeer geinteresseerd in je ervaringen met Duitse, Belgische en Franse bronheffing (boven 15%) terugkrijgen. Het verhaal gaat dat Frankrijk heel moeilijk is en wellicht alleen rendabel bij flinke bedragen.

Cosy begint zijn uitleg met Frankrijk

Ik zal met het moeilijkste beginnen: Frankrijk. Het is mij ook verteld dat dit zeer moeilijk is. Maar probeer het toch maar. Ik heb de Franse Ambassade en het consulaat gebeld, maar die doen alleen wat voor Fransen in Nederland. Ze hebben mij wel het www adres van de Franse fiscus gegeven: www.impots.gouv.fr. Ik kom op die site echter niet verder.

Ik heb een mail gestuurd aan de Nederlandse ambassade in Frankrijk met verzoek om hulp. Tevens heb ik een mail aan onze belastingdienst gestuurd met de vraag of zij mij het formulier kunnen sturen (LRC.apeldoorn@belastingdienst.nl. Als ik iets hoor dan laat ik het weten. Ik zal later laten weten wat te doen voor Duitsland en België.

Hij zou het laten weten als hij iets hoort en verhip, 2 minuten later!

 2 seconden geleden de formulieren vanuit Apeldoorn gekregen! Kan hiermee dus aan de gang!

Voor Duitsland gaat het zo in zijn werk:

Van de Duitse belasting authoriteit (mailadres: kapitalertragsteuer@steuerliches-info-center.de) heb ik een pdf gekregen van het setje formulieren.
Maar zij gaven ook aan hoe je het van het web kunt plukken:

"das Formular zur Erstattung der deutschen Abzugsteuer auf Kapitalerträge steht auf unserer Internetseite www.bzst.de (auf der linken Navigationsleiste)> Steuern International > Kapitalertragsteuerentlastung > Ausländische Antragsteller zur Verfügung".
Dit formulier moet je invullen (ik geloof in 3-voud; ja sehr gründlich allemaal) en dat dan naar Heerlen sturen ivm de verklaring dat je gedeurende de tijd dat je dividend hebt ontvangen in Nederland woonachtig was.

Adres:
Belastingdienst Heerlen
Woonplaatsverklaringen
Postbus 2519
6401 DA Heerlen
Van hen krijg je dan de formulieren retour die je weer naar Duitsland stuurt.
Adres:
Bundeszentralamt für Steuern
An der Küppe 1
53225 Bonn

Voor de beleggers met Belgische aandelen:

tav België is mijn status dat ik vanuit LRC.apeldoorn@belastingdienst.nl de formulieren (pdf's)heb ontvangen, die ik inmiddels heb ingevuld en weer naar hen ingevuld heb teruggestuurd voor de woonplaatsverklaring.
Afwachten dus.

Wat een gedoe zeg die buitenlandse aandelen. Dat heb ik me nooit gerealiseerd. Is dit de reden waarom beleggers die in het buitenland beleggen dat via fondsen en ETF's doen? Net nu ik dacht het allemaal wel zelf te kunnen gaan doen, valt me dit toch vies tegen.

Een klusje voor Europa misschien? Zorgen dat beleggers in heel Europa met dezelfde regels en belastingen te maken hebben. Dat zou wat zijn. Tot die tijd heeft u de handleiding van Cosy harder nodig dan u in eerste instantie zou denken.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 november 2014 12:06
    Dit zijn inderdaad echt vervelende processen om te regelen. Ik ben ook bezig met het terugvragen van de Duitse dividendbelasting inmiddels wacht ik al 8 maanden op de Duitse belastingdienst.

    Nederland heeft trouwens met bijna alle landen belastingverdragen, het kan ook zeker het overwegen waard zijn om vanuit een BV te beleggen want dividend stromen tussen bedrijven is in Nederland vrijgesteld dus dan kan je alle dividend belasting terugkrijgen.
  2. forum rang 7 Ron Kerstens 25 november 2014 13:45
    Ik heb hier al jaren mee te maken en besteedt het uit aan een buro. Heel eenvoudig en in mijn ogen spotgoedkoop. Ze hebben zelf een lijntje met Alex, vullen geautomatiseerd alle papieren in, sturen het zelf op (na ondertekening door mij) en na een jaar (zolang duurt het inderdaad) maakt de Zwitserse/Belgische enz. belastingdienst het ingehouden bedrag netjes over naar je rekening.
    Kortom, het is inderdaad een lastig verhaal maar je kan het voor vrij weinig uitbesteden. Weet niet of ik hier de naam van dit buro mag noemen ?
  3. Kwast 25 november 2014 14:21
    Tja, Nick. Ik ben Cosy.
    Ik ben inderdaad de procedures ingedoken om teveel ingehouden buitenlandse belasting terug te krijgen. Althans uit Duitsland, België en Frankrijk.
    En totaal gaat het bij mij om enkele duizenden euro's. En ik vertaal geld al snel in etentjes met mijn lieffie. De Librije cs zullen ons dus misschien weer verwelkomen.

    Vanuit Duitsland heb ik al terug, maar ben weer met hen bezig voor nieuwe dividenden.
    Sinds kort ben ik gestart met ,weer Duitsland, maar ook met België en Frankrijk.
    Ik maak een gedetailleerd verslag van mijn kontakten met de betrokken instanties en zal dat te zijner tijd vrijgeven om ook andere beleggers hiervan te laten profiteren.
    Maar kan wel een tijdje duren!

  4. forum rang 7 Ron Kerstens 25 november 2014 15:38
    Als toevoeging is misschien nog interessant om te melden dat je niet hoeft te wachten tot het eind van het jaar om een dividendteruggave in gang te zetten. Ik kreeg dit jaar een vrij groot (super)dividend uit Zwitserland en heb nadat het dividend netto was gestort onmiddelijk voor dat specifieke dividend een teruggaafprocedure via bovengenoemd buro in gang gezet. Scheelt driekwart jaar wachten.

    Kortom, ik zou er zelf niet teveel kostbare tijd aan besteden.
  5. doktorspok 25 november 2014 18:13
    Bij DeGiro houden ze nu in Amerika ook 30% in, maar ze beloven het in januari 2015 weer op orde te hebben. De inmiddels uitgespaarde transactiekosten dekken ruimschoots de 15% extra kosten die ik in december ga maken, dus zo'n groot probleem is het ook weer niet. De informatie-voorziening maakt ook veel goed.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links