Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Krachtige omkeer

Vandaag is het de laatste dag om uw stem uit te brengen voor de finale van de Gouden Stier 2014. Iedereen die al op mij heeft gestemd, wil ik enorm bedanken. Mocht u nog op mij willen stemmen, dan kan dat hier.


Over tot de orde van de dag. De bodem lijkt te staan tijdens deze vijfde correctie van dit jaar. Er is nog meer bevestiging nodig voor het definitieve signaal, maar er zijn steeds meer groene signalen die erop wijzen dat een volgende hogere bodem in het langetermijnbeeld op de borden is gezet.

Tijdens de capitulatiefase van woensdag en donderdag viel de AEX tussen de top en bodem ongeveer 30 punten terug. Ondertussen is de AEX alweer ruim 22 punten opgelopen vanaf de bodem van 366 (afgelopen donderdag). Dit is overigens ook direct het dieptepunt van dit jaar.

In de bewegingen van de laatste weken zijn veel overeenkomsten te zien met de zomercorrectie van vorig jaar. Toen viel de AEX ook ruim 13% terug, waarbij een belangrijke langetermijnbodem werd gevormd. Ook dit lijkt een belangrijke langetermijnbodem te worden en het startpunt voor een beweging naar de jaartop in de komende maanden.

Weekgrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Wat zijn dat de groene signalen die erop wijzen dat de bodem is gevormd? Tijdens een capitulatiefase valt een index vaak (intraday) zeer fors terug en wordt vooral in de media ineens enorm veel aandacht besteed aan de beursbewegingen.

Vaak komen dan termen als crash en het einde van de bullmarkt naar voren. Zoals ik in het verleden vaak heb aangegeven zijn dat contraire signalen die er vaak op wijzen dat de bodem dichtbij kan zijn. Ook nu zagen we deze contraire mediasignalen weer.

Op de logaritmische weekgrafiek is verder een enorme hammer gevormd. Een duidelijk bodemsignaal op deze grafiek. Ook werd op 10 tot 15 punten na de langere stijgende bodemlijn op de weekgrafiek getest.

Keerpunt vanuit de trend

Op de lineaire daggrafiek werd op enkele punten na verder nog een stijgende middellangetermijnbodemlijn aangeraakt. Een keerpunt vanuit de trend leek dan ook nabij. Ook is deze beweging te zien als terugtest van de voormalige top uit 2011 bij 373.

De technische indicatoren stonden op zware oversoldniveaus, net als tijdens de zomercorrectie van 2013. Afgelopen vrijdag gaf de RSI het eerste signaal met een doorbraak door zijn dalende toppenlijn, waardoor de neerwaartse trend in deze indicator voorbij is.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Toch is er nog meer bevestiging nodig. Ook is het belangrijk dat meerdere indices deze signalen geven. Het belangrijkste signaal moet uit de grafiek zelf komen, ofwel een doorbraak door de dalende toppenlijn. Die is erg steil en daalt dagelijks ongeveer 2 indexpunten. Vandaag ligt deze toppenlijn alweer bij 393.

De enige onderliggende weerstanden ligge bij de 388 en de oude steunzone tussen 391 en 393. In de komende dagen verwacht ik dat de druk naar deze dalende toppenlijn verder zal worden opgevoerd. Hierboven ontstaat direct ruimte naar openstaande gap rond de 401 en hoger.

Steunniveaus liggen bij 379, 376, 373 en 366. Toch lijkt een test van deze niveaus steeds kleiner te worden en kan de index wel eens in een snel tempo verder gaan oplopen in de komende week.

Bevestiging

Het is dus belangrijk dat andere indices dezelfde signalen geven in de komende tijd:

  • De Stoxx Europe 600 testte ook bijna zijn langere stijgende bodemlijn en staat op het punt om de dalende correctietoppenlijn te breken. Dit zal waarschijnlijk vandaag gebeuren.
  • In veel Amerikaanse indices zagen we ook grote positieve omkeerpatronen (veelal hammers) waarbij een stijgende middellangetermijnbodemlijn werd getest.
  • De DAX vormde ook een hammer en staat op het punt de neklijn (8915) weer opwaarts te breken en het eerdere toppatroon op te heffen. Daar ligt de te breken dalende toppenlijn vandaag bij 9090.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

464 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 oktober 2014 09:30
    quote:

    Sander040 schreef op 20 oktober 2014 09:24:

    AEX gaat die grote daling heel snel goedmaken zegt mijn gevoel, voor een groot deel althans. 400 punten vrijdag of begin volgende week.
    Heb je griep.? of ben je van de grote scores betweten.
    Lache, val bijna van kruk. staan bijna bij de 350 en dax 8000
464 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links