Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Optie-expiratietraktatie

Optie-expiratietraktatie

 

Op de valreep nog voor de optie-dudes onder ons. Derde vrijdag van de maand, ofwel optie-expiratie en dan krijgt u altijd de open interest tabel AEX van ons. De Oint in het plaatje. Nog twee uur om de boel richting 390 te fietsen, als ik het zo zie :-) Klikken voor groot.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 oktober 2014 14:17
    quote:

    WA1985 schreef op 17 oktober 2014 14:12:

    Beste AJK,

    Als amateur belegger snap ik zo'n tabel niet echt. Zou je even kort willen aangeven wat Oint is en waarom die zo belangrijk is in dit plaatje. Alvast dank.
    ik snap ook niks van dat plaatje. AJ, knap dat je daaruit kunt opmaken dat 390 een cruciale koers is ivm optie-expiratie.
  2. WA1985 17 oktober 2014 14:22
    quote:

    Leve de Beurs schreef op 17 oktober 2014 14:17:

    [...]
    ik snap ook niks van dat plaatje. AJ, knap dat je daaruit kunt opmaken dat 390 een cruciale koers is ivm optie-expiratie.
    Wat ik in mijn simpelheid kan begrijpen is dat de verhouding puts en calls op 390 het grootste is. Hoogstwaarschijnlijk zullen de calls vervallen en puts worden uitgeoefend, waardoor de koers omlaag gaat bij expiratie. Maar ik weet niet of deze redenatie goed is.
  3. dct 17 oktober 2014 14:43
    quote:

    WA1985 schreef op 17 oktober 2014 14:22:

    [...]
    Hoogstwaarschijnlijk zullen de calls vervallen en puts worden uitgeoefend, waardoor de koers omlaag gaat bij expiratie. Maar ik weet niet of deze redenatie goed is.
    AEX cash settlement, dus gaat niet op.

    De grootste belangen op de strike met de grootste open interest, die strike heeft over het algemeen grote aantrekkingskracht.

    Daarnaast is het erg afhankelijk van de positie van handelaren. Op moment dat in de neergaande markt handelaren steeds futures in hun maag gesplitst krijgen zullen zij dit onder andere afdekken door aandelen te verkopen.

    Zoals eerder gezegd is er sprake van cash settlement. De futures zullen dus verdwijnen uit de positie , maar men heeft wel aandelen verkocht als dekking. Tussen half vier en vier zullen die aandelen weer terug gekocht worden wat opwaartse druk geeft of men moet doordraaien en de futurespread kopen.

    Zekerheid is er niet, maar afhankelijk van de open interest en de markt in de futurespread kun je wel een aardige inschatting maken.

    m.v.g DCT
  4. [verwijderd] 17 oktober 2014 16:21
    Tussen 15.30 en 16.00 uur was geen enkele expiratie druk op de AEX te constateren. De koers bewoog van ong. 384,60 (15.30) naar 384,60 (16.00) met rond 15.40 een dipje op 383,66.

    Opvallend was wel dat vlak na 16.00 de koers ophoog ging. Waar lagen nou die belangen ? Op 384 ? Ik denk dat het wel meevalt met die belangen, en dat de koers vrij 1 op 1 de USA volgt. Dat was tenminste deze keer wel het geval.

10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links