Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Welk stukje iPhone?

Welk stukje iPhone?

In aanloop naar de presentatie op 9 september van de iPhone 6 en misschien wel de smartwatch is het aandeel Apple al bijna 30% opgelopen en daarom begint het bedrijf misschien wel een beetje duur te worden. Een bekend spelletje op de beurs is dan om dan aandelen van de leveranciers van Apple te kopen.

Jeetje, dat zijn er véél. Misschien wat bekende namen er uit pakken. Laten we eens even kijken hoe die het gedaan hebben dit jaar.  Alle grafieken zijn van Yahoo Finance en klikken op het plaatje voor een grotere versie. In de grafiek staan Apple, NXP, AMD, Qualcomm, Nvidia, Micron Technology en Intel.

 

 

Op Marktgevoel staat een artikel over een aantal leveranciers van Apple, Nvidia en AMD. Nvidia gaat samenwerken met Xiaomi. Wie? Xiaomi is een Chinees bedrijf, zonder beursnotering, dat smartphones en tablets maakt. Business Insider schreef zelfs dat het Apple in feite kopieert. Over AMD en Intel is Selwyn Duijvestijn van Marktgevoel kort:

Ik verwacht dat AMD en Intel steeds nauwere samenwerkingen aan gaan en de grootste leveranciers van Apple zullen blijven.

MarketWatch heeft vorig jaar al een interessant artikel geschreven met 5 kleinere aandelen die kunnen profiteren van, toen nog, de Iphone 5S en 5C. Van de 5 bedrijven staan er 4 op de lijst van Apple leveranciers, Cirrus Logic staat er niet bij, Omnivision Technologies, Skywork Solutions, Triquint Semiconductor en RF Micro Devices wel. Het zou u wel eens kunnen verbazen hoe vaak Samsung, of dochters van, in de lijst van leveranciers voorkomen.

Kunnen deze bedrijven dit keer opnieuw profiteren van de release van de nieuwe iPhone? De grafieken van deze bedrijven lijken wel de koers van Apple te volgen maar dan met een hefboom:

 

 

Denk niet dat het geen big business is, want volgens een rapport van Bank of America Merril Lynch kan de Chinese export met 1% extra groeien in 2014 dankzij de iPhone 6:

We found that the upcoming iPhone 6’s release could add about 1% per month to China export growth for the rest of 2014, while Taiwan’s export growth could be boosted by around 2% per month during August-October and 1% per month in November 2014 to January 2015.

Als laatste zijn er nog drie bedrijven die kunnen profiteren van de nieuwste iPhone, want er gaan geruchten dat er met het toestel betalingen kunnen worden gedaan. Visa, American Express en Mastercard zijn partijen die volgens Bloomberg deals hebben gesloten met Apple. Uit het Bloomberg artikel:

Apple plans to turn its next iPhone into a mobile wallet through a partnership with major payment networks, banks and retailers, according a person familiar with the situation.

TThe agreement includes Visa, MasterCard and American Express and will be unveiled on Sept. 9 along with the next iPhone, said the person, who asked not to be identified because the talks are private.

Nu zijn we ook benieuwd hoe deze bedrijven het doen in verhouding tot Apple. U ziet Visa, Mastercard en American Express een stuk achterblijven. Misschien is dit wel een leuke dobbel.

Oh wacht, normaal verdienen deze bedrijven aan transacties van de banken en die zouden vervangen kunnen worden door transacties via de iPhone. Dat betekent niet dat u meer transacties doet. Misschien dat daarom de kredietkaartmaatschappijen nauwelijks reageren op het nieuws over de samenwerking met Apple.

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Met Effekt 2 september 2014 21:24
    De eerste grafiek bevat AMD en INTC. Die leveren niet aan Apple. Eéntje die je vergeten bent is AVGO. Die heeft over 6m zelfs de sterkste groei van het hele lijstje.

    Mijn taktiek is een paar weken geleden calls die net out-of-the-money zijn te kopen van dit soort bedrijven en Apple zelf. Ik sta nu al op dikke winst.
    Door een mandje te kopen heb je altijd een paar winnaars die het meer dan compenseren voor de tegenvallers.
  2. Met Effekt 2 september 2014 21:33
    Kleine correctie: AMD en INTC leveren de processoren in lap/desktops maar niet in de mobile producten waar dit artikel over gaat.
    Kennelijk weet Selwiyn weinig af van de markt waar hij uitspraken over doet; AMD en INTC zijn bij lange na niet de grootste Apple leverancier. Dat is Samsung (die zijn ook de grootste concurrent!).
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links