Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bijna vakantie!

Ik kijk uit het raam en zie een overvol strand, hoor van plezier kraaiende kinderen en ruik de zilte zeelucht. Vakantie? Nog niet, maar ik heb het voorrecht pal aan zee te wonen. Nou ja, voorrecht, als ik het NCRV tv-programma "Altijd Wat" mag geloven, woon ik in de Bijlmer aan Zee.

Nou prima, dan is het de Bijlmer. Maar wel aan zee! Toch is het niet altijd een plezier de taferelen op het strand in beeld te hebben. Zoals vorig jaar, toen tientallen vrijwilligers, wadend door het water, op zoek waren naar een vermist kind.

Gelukkig werd het jochie een half uur later, gezond en wel, elders op het strand gevonden. Maar het loopt niet altijd goed af, zoals we de laatste weken hebben gezien. De zee is verraderlijk, vooral als hij vermomd als kalm binnenmeer, de zwemmers naar zich toelonkt.

Stilte voor de storm

Onverwachte stromingen, plotseling eindigende zandbanken, koude gedeeltes in het water, elk moment kan hij meedogenloos toeslaan. De vergelijking met de financiële markten dringt zich op. Wat genoten we de afgelopen maanden van de gestaag oplopende aandelenkoersen.

De volatiliteit nam met de dag af. Volgens veelgebruikte maatstaven vermindert dan ook het risico. Het tegendeel blijkt echter waar. Afnemende beweeglijkheid van de koersen is eerder de stilte voor de storm dan een indicatie dat de gevaren geweken zijn.

Die lage volatiliteit sust de belegger in slaap en dat is levensgevaarlijk. Hoe kun je op de gevaren van de financiële markten wijzen, als de aandelenkoersen leken te hebben besloten niet meer omlaag te willen? Misschien moet in dit soort omstandigheden de gele vlag worden gehesen.

Op deze wijze worden de badgasten aan het strand gewaarschuwd voor een gevaarlijke zee. Maar helaas, bijna niemand weet wat die vrolijke gele vlag betekent. Op de strandtoegangen staat uitleg, maar die laten zich lezen als een prospectus bij een complex financieel product.

Booming indexfondsenmarkt

Vakantie? Nog even niet. Er is nog zoveel over te schrijven.

  • Over bijvoorbeeld de markt van indexfondsen. Die is booming en wekelijks worden meer indices geïntroduceerd dan dat er nieuwe aandelen naar de markt komen. Het irriteert mij dat de informatie over die indices lang niet altijd volledig is. Vooral de uitgevers van ETF's moeten meer hun best doen die informatie compleet en toegankelijk te maken. Mooi onderwerp voor een column.
  • Over bijvoorbeeld de opmerkelijke redding van de Portugese bank Banco Espírito Santo. Obligatiehouders zouden voortaan meebetalen als een bank met overheidsgeld overeind moest worden gehouden. Kennelijk wordt dat toch geen staand beleid, want de crediteuren van de Portugese bank ontspringen de dans. Moet je als belegger dan toch weer anders aankijken tegen het debiteurenrisico op (Europese) banken?
  • Over bijvoorbeeld de uit de hand lopende situatie in Oekraïne. Wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? Is hier sprake van het zoveelste politieke incident dat slechts een tijdelijk dip in de koersen oplevert? Misschien is er meer aan de hand en leidden de hernieuwde spanningen tussen Oost en West tot een nieuwe (economische) crisis, met alle gevolgen van dien.

Is het nu vakantie? Nog steeds niet.

Ik denk na over de Handelende Tak. Het rendement van nog geen 3% is niet om over naar huis te schrijven dit jaar. Maar ik zie dat de rente op mijn obligaties niet in de portefeuille wordt bijgeschreven. De redactie daar maar eens op aanspreken (bij deze maken we dat in orde; red.). 

Ernstiger is het feit dat er bijna geen (nieuwe) gestructureerde producten zijn die ik in mijn portefeuille kan opnemen. Nog altijd is het aanbod op de Nederlandse markt zeer beperkt, in tegenstelling tot landen als Duitsland, waar honderdduizenden producten aan de beurs genoteerd zijn. Jammer! Of toch niet jammer?

Misschien maken we met zijn allen beleggen wel veel te ingewikkeld en moeten we terug naar de basis zonder toeters en bellen. Gewoon beleggen in de MSCI Wereldindex, eventueel aangevuld met de MSCI Emerging Markets, in combinatie met een belegging in een wereldindex van obligaties. Jaar in jaar uit.

Net als de zee

U zou voor de grap eens moeten kijken hoe het rendement op dergelijke standaardindices zich de afgelopen jaren verhoudt tot uw eigen bij elkaar gesprokkelde rendement. Misschien komt u wel tot de conclusie dat beleggen simpeler is dan gedacht.

Simpel meedeinen op de golven van de financiële markten. Net als in zee, waar je in nood nooit tegen de stroom in moet zwemmen, maar je mee laat voeren met de beweging van het water.

Ik ga die berekening van het rendement voor mezelf ook maar eens maken. Maar niet nu. Want nu is het vakantie! Ik hoop u over een paar weken op deze plaats weer aan te treffen.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links