Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX stoot zijn hoofd

De consolidatiefase onder de zware weerstandszone duurt voort. De AEX stoot nu al een aantal dagen continue zijn hoofd tegen de voormalige jaartoppenzone van 408,50 – 409.

Zowel op intraday- als slotbasis werden al hogere jaartoppen geproduceerd, maar er is nog geen sprake van een structureel slot hierboven. Zolang de opgaande kortetermijntrend intact blijft, verwacht ik wel dat deze doorbraak op korte termijn zal plaatsvinden.

Vorige week gaf ik aan dat het mij niet zou verbazen als de AEX deze week structureel hierboven zou komen, maar het tijdsaspect is onmogelijk precies te bepalen. Voor de komende weken verwacht ik verder nog steeds dat de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend zal worden gestart met een beweging richting de 428.

Niet gebroken

Hier ligt nu ongeveer de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal maar ook het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de begin dit jaar gevormde hogere top (409) en de dubbele jaarbodem (379,50).

Dit betekent overigens wel dat we tijdens de sinds maart stijgende kortetermijntrend al het grootste deel achter ons hebben, namelijk een stijging van ongeveer 30 punten.

De structurele doorbraak hierboven (409) zou ook de zijwaartse handelsfase die sinds begin dit jaar is ontstaan opwaarts beeindigen. Tijdens deze zijwaartse bewegingen is de stijgende middellangetermijntrend niet gebroken.

Herstest

Met de hertest van de jaarbodem in maart dit jaar werd daarbij wel precies de stijgende bodemlijn van dit trendkanaal getest tegelijk met een test van het 200-daags gemiddelde.

In het langetermijnbeeld acht ik dit jaar nog steeds een beweging richting de zware horizontale weerstandszone van 450 tot 470 mogelijk, de weg hiernaartoe zal echter nog wel gepaard gaan met enkele correctieve bewegingen van 5% tot 10%.

We hebben dit jaar ondertussen al drie correcties van ruim 5% achter de rug. De 4e correctie verwacht ik pas na de vorming van hogere jaartoppen. Zodra de 420 – 430 in zicht komt, moeten we ook alert zijn op topvormingsignalen die het startpunt van de volgende correctie kunnen inluiden.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Kleine body's

Onderliggende weerstanden zijn verder nog te vinden bij de oude horizontale lijn van 417,50 en de sinds februari stijgende toppenlijn van nu 415,90. Verder ligt de sinds april stijgende toppenlijn in het zeerkortetermijnbeeld nog bij 410.

In het kortetermijnbeeld zijn de dagelijkse uitslagen beperkt. Daarbij valt vooral op dat de body’s van de candlesticks klein zijn. Dit betekent dat de openingskoers en slotkoers dagelijks dicht bij elkaar liggen.

Dinsdag werd wel een klein toppatroon gevormd, een hanging man. Zolang het topje van dit patroon (408,95) niet opwaarts wordt gebroken, blijft de huidige consolidatiefase intact. Zodra deze top en de sinds april stijgende toppenlijn opwaarts worden gebroken, kan er een snel opwaarts vervolg worden ingezet.

Haarscheurtjes

Steunniveaus in het kortetermijnbeeld tijdens deze consolidatiefase liggen in eerste instantie bij de recente bodem van 404,60. Daaronder liggen nog twee horizontale punten bij 403 en 401. De sinds maart stijgende bodemlijn is ondertussen opgelopen naar een niveau van 401,50.

Zodra deze bodemlijn neerwaarts wordt gebroken, ontstaan de eerste haarscheurtjes. De stijgende kortetermijntrend wordt definitief afgebroken onder de vorige bodems van 397,70. In dat scenario staat er dan een drievoudige top rond de 409.

Dit verwacht ik echter niet. Ik houd rekening met een opwaartse versnelling zolang deze stijgende kortetermijntrend intact is.

S&P 500

De S&P 500 zet zijn opgaande trend sterk door en heeft zich ondertussen genesteld boven een Fibonacci-projectieniveau van 1.920. de index scherpt geregeld zijn jaartop verder aan.

Ruimte voor de komende weken blijft er naar de bovenkant van het trendkanaal dat nu rond de 2.000 ligt. Vlak daarboven ligt bij 2.030 nog een projectieniveau.

 

Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX

De DAX scherpte ook al zijn jaartoppen geregeld aan. Hij brak recent met een gap door de voormalige jaartoppen in de zone 9.794 – 9.810. Hier ligt momenteel ook het eerste steunniveau.

Eerste belangrijke weerstand ligt bij een projectieniveau van 10.150. Het te berekenen koersdoel vanuit een afgeronde stijgende driehoeksformatie ligt pas bij 10.500 en geldt in het kortetermijnbeeld als mijn doel.

Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

730 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 37 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Subtropical 5 juni 2014 09:15
    Nou Bas, nu al weken in afwachting van Dragie. De beurzen zijn al dagen verlamt. Wat gaat het worden???? Niemand wil de boot missen omhoog en niemand wil de boot missen omlaag. We staan met zijn allen op de loopplank te wachten wat de kapitein gaat doen. En Dragie is niet zo'n doener, dus zullen we wel omlaag gaan.....
  2. [verwijderd] 5 juni 2014 09:18
    Ik heb het nog een keer geprobeerd met het "voorspellen" van een trade of wel een plan maken (of valt dit niet onder het maken van een plan?).
    Werkt het zo?
    2 mogelijkheden. We hebben de top nog niet gezet en gaan door naar 61.8 en weerstandslijn. We hebben de top wel gehad en gaan corrigeren en terug naar eerdere bodems.
  3. [verwijderd] 5 juni 2014 09:27
    Waarom wachten tot vanmiddag 14.30 uur. Ik zal hem even voor zijn dan kan iedereen weer normaal gaan handelen.

    ECB laat Rente ongewijzigd.
    Stimuleringsmaatregelen blijven intact
    ECB staat klaar om in te grijpen indien nodig.
    Draghi: Tekenen van herstel worden langzaam zichtbaar
    Draghi: Inflatie onder controle houden
    Draghi: Werkgelegenheid blijft stabiel
    Draghi: bla bla bla bla
  4. nhp22 5 juni 2014 09:42
    quote:

    renatep schreef op 5 juni 2014 09:18:

    Ik heb het nog een keer geprobeerd met het "voorspellen" van een trade of wel een plan maken (of valt dit niet onder het maken van een plan?).
    Werkt het zo?
    2 mogelijkheden. We hebben de top nog niet gezet en gaan door naar 61.8 en weerstandslijn. We hebben de top wel gehad en gaan corrigeren en terug naar eerdere bodems.
    3. We gaan verder omhoog ;). Verder vind ik het een goede analyse. Ik vergelijk deze periode met de periode feb-mei 2007. Een tijd lang gebeurde er niks. En toen, in korte tijd een pittige correctie van zo'n 15%. Correctie naar 350?
    Maar, het huidige trendbeeld, zijwaarts in een nauwe range kan nog wel een tijdje aanhouden.

    Misschien dat er nog wat gebeurt na Draghi of na het werkloosheidsrapport morgen. Daarbij merk ik op dat er nauwelijks reactie na de ADP cijfers was gisteren.

    KT grenzen 406,50 en 409,23

    Verder

    beleggenmethenk.blogspot.nl/2014/06/t...
730 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 37 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links