Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuw: de Alternatieve AEX

Vraagje: belegt u vaak in AEX-aandelen?

Dan is de kans groot dat u de afgelopen decennia minder rendement heeft behaald dan beleggers uit andere landen. De AEX-index presteerde in tien van de veertien afgelopen jaren slechter dan de MSCI World Index (in euro’s).

Het laatste relatief goede jaar van de AEX was 2009, maar dat was niet het jaar waarin veel mensen aan beleggen dachten. De AEX daalde sinds 1 januari 2000 met meer dan 30%, de S&P 500 steeg ruim 40%. Aan die structurele underperformance gaat voorlopig niets veranderen.

Kortom, de AEX-belegger moet op zoek naar alternatieven. De AEX-index bestaat doorgaans uit 25 fondsen en dat is slechts 0,04% van alle beursgenoteerde bedrijven wereldwijd (ca. 60.000). Natuurlijk zitten de meest kansrijke aandelen niet tussen die 25 Nederlandse hoofdfondsen.

Bekend maakt bemind

Hoewel, Nederlands? Hoe Nederlands zijn ArcelorMittal, Unilever, OCI en Gemalto nu helemaal? Ook de kwaliteit van de AEX-bedrijven verschilt nogal. Bedrijven als Boskalis en ASML hebben een vrij unieke en belangrijke positie in de wereldeconomie.

Over losers als KPN en midkapper/inflatiekoning PostNL haal ik al jaren mijn neus op, zelfs als value stockpicker. Voor ieder van deze bedrijven zijn goedkopere, beter presterende aandelen te vinden, vaak met een beter dividendrendement en een sterkere balans.

Ligt uw focus op winstgroei, dan hoeft u niet op zoek naar Chinese of Chileense aandelen; in de VS ligt de gemiddelde winstgroei al mijn leven lang hoger dan in Nederland. De enige reden om alleen maar in AEX-aandelen te beleggen is de bekendheid van de bedrijven, onder het motto ‘Bekend maakt bemind’.

Zwarte schapen

Maar als u eerlijk bent, hoe goed kende u Ahold, Imtech en KPNQwest voor de schandalen? Wat weet u over het management van OCI en Gemalto? Kent u meer merken van Unilever dan van Nestlé? Er zijn nogal wat zwarte schapen in de vaderlandse beursindex geweest en het is te makkelijk om daar op te blijven focussen als internationaal georiënteerde belegger. 

Wie naar de simpele feiten kijkt weet echter dat er betere alternatieven zijn voor de AEX:

  • De AEX blijft al veertien jaar fors achter bij de wereldwijde markten
  • In de slechte beursjaren behoorde de AEX regelmatig tot de grootste verliezers
  • De gemiddelde koers/winstverhouding (2014) voor de AEX (15) ligt hoger dan die voor onder andere de DAX en Euro Stoxx 50 (bron: Bloomberg)
  • Het gemiddelde dividendrendement van 3% is niet meer wat het geweest is
  • Qua werkloosheidspercentage, overheidsschulden, private schulden, consumentenvertrouwen, detailhandelsverkopen en groeiverwachtingen geldt Nederland niet als het beste jongetje van de klas, zelfs niet binnen de eurozone

Modelportefuille

Als het aankomt op de groeimotor van de toekomst, innovatie, dan liggen er in Nederland nog best kansen. Maar die vertalen zich niet per se in een betere AEX-index. Succesvolle Nederlandse bedrijven zoals AerCap en NXP Semiconductors, genoteerd op de Amerikaanse beurs, zijn immers ook AEX-alternatieven.

Leuk verhaal, Leenards, zult u zeggen, maar vertel dan maar eens wat jouw alternatieven voor de AEX-fondsen zijn. Terecht, dus om mijn stelling kracht bij te zetten dat er betere alternatieven zijn om in te beleggen dan de vaste AEX-aandelen, zal ik vanaf heden een portefeuille bijhouden op IEX met goed verhandelbare alternatieven voor alle AEX-fondsen.

Voor ieder AEX-aandeel selecteerde ik op de wereldmarkt een alternatief uit dezelfde sector. De komende tijd kunt u bij de modelportefeuilles op de voorpagina van IEX volgen hoe die selectie presteert,

Alternatieve AEX

Ik zal de Alternatieve AEX regelmatig aanpassen op basis van winstverwachtingen, koersprestaties, dividendrendementen etcetera. Immers, in goed Nederlands: the proof of the pudding is in the eating. De IEX-redactie zal mijn transacties controleren en doorvoeren, zodat u weet dat het eerlijk gebeurt.

Hieronder alvast mijn lijst met alternatieven. De komende tijd zal ik deze, in Nederland waarschijnlijk vrij onbekende, bedrijven stuk voor stuk bespreken - en uitleggen waarom ik ze liever in mijn portefeuille heb dan hun collega's in de AEX.



Klik op de tabel voor een grote versie


Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brogembank 20 mei 2014 23:14
    Beste Mark,
    Lovenswaardig initiatief! Ik hoop dat uw postings bijdragen tot een bredere visie en nieuwe inzichten.
    Van al uw genoemde fondsen ben ik alleen regelmatig long/short in Symantec. Momenteel weer long.
    Wel bekend met ongeveer de helft van de door u genoemde alternatieven voor AEX fondsen.
  2. [verwijderd] 21 mei 2014 10:33
    @Brogembank

    google eerst eens op het track record van de fondsbeheerder auteur. mark heeft het aloude trucje toegepast: aantal jaar een fonds beheerd, slecht/nega track record. en dat wordt dan opgelost door een nieuw fonds te starten en hopen dat mensen zoals u het een 'mooi initiatief' vinden ipv dat u eerst eens uw huiswerk doet.

    mensen willen graag belazerd worden, het blijkt telkens weer
  3. [verwijderd] 21 mei 2014 12:22
    Dank voor de reacties.

    @nicofd Valutaschommelingen worden meegenomen in de resultaten van deze modelportefeuille. Als ik de AEX op lange termijn afzet tegen bijvoorbeeld de MSCI World in euro's, dan blijft het plaatje grotendeels hetzelfde, weliswaar met een kleinere absolute underperformance voor de AEX.

    @lguana2 Talanx is inderdaad het alternatief voor beide AEX-aandelen. De totale weging in de modelportefeuille voor dit aandeel komt daarmee op ca. 5%.

    @dekritischezurebelegger Ik ben inderdaad al geruime tijd actief, ook op IEX. Ik heb meerdere strategieën uitgeprobeerd. Zoals iedere belegger heb ik goede en slechte tijden gekend. Ik zou het fair vinden om hier afgerekend te worden op wat ik hier publiceer en zeg. Kom dus gerust met kritische (en graag onderbouwde) opmerkingen als ik over een paar maanden ver achter blijf bij de AEX met de modelportefeuille. Leve de transparantie die IEX ons biedt!
  4. [verwijderd] 21 mei 2014 13:31
    @ Leenards,

    jah ik snap dat daar de voorkeur naar uitgaat: een fundje starten, een sterk nega rendement scoren, dat na een paar jaar opheffen. een nieuw trucje: algoritmes, maar dat werkt ook niet. en dan nu maar wéér met iets anders komen en de wanprestaties zsm 'vergeten'

    wat jij 'vergeet' of gewon niet boeit, is dat mensen (ik niet) financiele schade oplopen aan jouw hobby als achtereenvolgens 'stock picker pur sang, algoritme expert, etc. het is toch maar other peoples money wat je verspeelt. en als ook dit niet werkt, verzin je weer gewoon iets anders over een jaar, of twee.

    er staan in de reacties een aantal waarschuwingen over jou en dat betreft dan uiteraard de afwezigheid van échte capaciteiten op het beleggingsvlak.

    erg spijtig dat de AFM geen mogelijkheden heeft charlatans de kans te ontzeggen om telkens weer na falen met iets anders te kunnen komen. en ook erg spijtig dat IEX jou weer een platform geeft terwijl je hebt aangetoond het spelletje niet te beheersen.

    en straks Mark? wat is het idee? de AEX daalt 20%, jouw 'selectie' met stel 10% en dan hard roepen dat je het beter dan de AEX hebt gedaan?

    beleggen is jouw hobby, spijtig dat jouw hobby naïeve mensen echt geld kost. misschien toch goed om je dat eens te realiseren...
  5. [verwijderd] 21 mei 2014 14:01
    @theo1 Dividend wordt niet meegenomen in deze modelportefeuille. Het gemiddelde dividendrendement bedraagt thans zo'n 3%, vergelijkbaar met de AEX.

    @dekritischebelegger Misschien eens solliciteren bij de AFM dan? Of geeft het anoniem zwartmaken van columnisten op fora je meer voldoening? #jaloers?
  6. J.Me 21 mei 2014 19:47
    Mij lijkt dit een interessant initiatief. Niet in de laatste plaats omdat het buitenland beloofd groter te worden dan 'België', 'Verenigde Staten' en 'de emerging markets'. Zo vaak worden er geen aandelen uit Zwitserland, Noorwegen, Frankrijk of Duitsland op de voorpagina van IEX besproken. De trackrecord van de auteur is volgens sommigen niet geweldig. Dat mag waar zijn - en is natuurlijk te betreuren -, maar het kan ook een reden zijn om zijn bijdrage kritisch te blijven volgen. In de reacties kunnen dan onderbouwd alternatieven worden aangedragen, of uitgelegd waarom het gekozen aandeel wellicht toch niet de beste keuze is. Dat Talanx twee keer in de lijst staat vind ik persoonlijk jammer. De spreiding van het mandje wordt daardoor minder (25 -> 24): was er voor Aegon of Delta Loyed echt geen alternatief te vinden dat vergelijkbaar is en, volgens de auteur, bijna net zo kansrijk als Talanx? Enfin, dat wordt vast uitgelegd in één van zijn komende bijdragen. Of ... misschien komt dat alternatief er toch nog.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links