Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Deutsche of Qatarsche Bank

Deutsche of Qatarsche Bank

Deutsche Bank wil 8 miljard euro ophalen bij beleggers. Hiermee wil de bank haar kapitaalbuffers versterken nog voor de stresstest van ECB deze zomer. De grootste bank van Duitsland haalt volgens de Financial Times 1,75 miljard euro op bij het investeringsfonds van de koninklijke familie van Qatar. Het andere kapitaal wil Deutsche met een aandelenemissie bij beleggers ophalen. 

Het FD schrijft:

Volgens Handelsblatt komt Deutsche Bank eerder dan verwacht met de emissie omdat het bestuur van de bank tijdsdruk voelt. De co-ceo’s Anshu Jain en Jürgen Fitschen zouden vrezen dat de stresstest van de ECB er toe leidt dat er in de bankensector straks een reeks emissies zal plaatsvinden om de kapitaalpositie te verbeteren.

Deutsche Bank zou door nu met de emissie te komen andere concurrenten voor willen zijn. Meer banken haalden recent kapitaal op. Volgens Morgan Stanley hebben Europese banken sinds juli vorig jaar reeds € 26 mrd aan aandelen uitgegeven.

Het is niet zo vreemd dat het investeringsfonds van de koninklijke familie van Qatar in een grote bank stapt, dit heeft het fonds eerder gedaan. Uit de FT:

Qatar Holding, the direct investment arm of Qatar Investment Authority, and Challenger, an investment vehicle of Sheikh Hamad bin Jassim bin Jabr al-Thani, the former prime minister of Qatar, injected £6.1bn into Barclays in 2008, allowing the bank to escape a government bailout.

The Qatari sovereign wealth fund also owns large stakes in Credit Suisse, Bank of America and Agricultural Bank of China.

Tot slot hebben wij voor u, in het Nederlands, want dat is makkelijker te begrijpen, de balans van Deutsche Bank. Opvallend is dat de totale balans al jaren krimpt. Dit komt doordat we in Europa hogere kapitaaleisen hebben afgesproken. Deutsche kan dat op twee manieren bereiken. Door het eigen vermogen te laten toenemen of door de totale balans te laten krimpen.

Als u dit beter wilt begrijpen legt Bas Jacobs op Follow The Money in een simpel maar uitgebreid artikel uit hoe je een bankbalans leest en waarom volgens hem de bankenbuffers omhoog moeten. Dit kunt u daarna bij de onderstaande balans uitproberen.

De tabel komt van Investing.

 

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 mei 2014 01:16
    ...schijnt dat de Nederlandse Banken er prima voorstaan qua geld-reserves en dus hun buffers. Dat geeft maar weer aan dat ons kikkerlandje echt wel weet hoe het met centen om moet gaan....dat was vanoudsher al zo en is nog steeds een vast gegeven....Die Hollanders zijn knappe financiele koppen....laat die maar schuiven :-) Dus ING, RABO, SNS, ABN AMRO staan er allemaal goed voor....en dat is wel een fijne gedachte lijkt mij :-)
  2. nhp22 20 mei 2014 14:55
    Non-bericht? Welk bedrijf is er nog echt Duits/Nederlands. Kijk naar de samenstelling van de AEX en vraag je af hoeveel procent van de omzet er in Nederland behaald wordt. Arcelor Mittal? Shell? Unilever? OCI? Unibail?

    En over Nederlandse banken het volgende. Bleven ze maar weer eens wat dichter bij huis. Investeren in Alt-a hypotheken (ING) en in Spaans vastgoed (SNS) is ons slecht bevallen.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links