Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Positief klimaat voor aandelen

•    Sterker kwartaal op komst in VS?
•    Opkomende markten zijn nog zwak, maar er zijn lichtpunten.
•    Geopolitieke spanningen houden risico in, maar assetallocatie niet gewijzigd.

De beurzen stegen over het algemeen dankzij positieve cijfers, vooral uit de VS, en de nieuwste winstcijfers van Amerikaanse bedrijven. In Europa deden de bedrijven het minder goed, maar de verbeterende groei, zwakke inflatie en lage rente kunnen volgens ons ook hier een positief klimaat scheppen voor aandelen.

De Amerikaanse arbeidsmarktcijfers waren een goed voorbeeld van optimistisch nieuws dat op meer groei duidt. Een sterke banencreatie kan de consumptie en de omzetgroei van bedrijven aanzwengelen, terwijl de uurlonen niet tot hogere kosten lijken te leiden. Wij handhaafden onze overweging in aandelen wereldwijd.

De geopolitieke spanningen zijn een risico dat wij nauwlettend volgen, maar wij wijzigden onze assetallocatie niet. Wij blijven overwogen in Europese hoogrentende bedrijfsobligaties en Europees vastgoed. De Duitse obligatierente is volgens ons weliswaar laag, maar gelet op de vraag naar veilige activa denken wij niet dat deze eerdaags stijgt.

VS: meer signalen groei

De economische cijfers wezen andermaal op een sterke opleving na een zwak eerste kwartaal. In de ISM-cijfers viel de stijging van nieuwe orders, vooral in de dienstensector, op. Op basis van het tempo waarin de ISM-indices verbeteren kan de groei in het tweede kwartaal versnellen, mede dankzij de aantrekkende consumptie. De nominale effectieve wisselkoers van de Amerikaanse dollar blijft vanuit historisch oogpunt relatief laag waardoor de export kan blijven groeien.

De arbeidsmarktcijfers over april hadden twee kanten: er kwamen 288.000 banen bij en de werkgelegenheid in de vorige twee maanden werd met 36.000 naar boven bijgesteld, maar de gemiddelde uurloongroei stagneerde. De groei van de werkgelegenheid is aanzienlijk verbeterd in de privésector, vooral in de dienstverlening.

Maar het waren vooral banen met een laag loon wat op het gemiddelde loon drukt. Op basis van een gestage groei van de werkgelegenheid, de uurloontrends, de lage inflatie en het lage aantal werkuren per week kunnen we echter een degelijke groei van de reële inkomens verwachten.

IEX Kennispartner BNP Paribas


Positief is dat de werkloosheid naar 6,3% daalde, maar dat was te danken aan zwakte in de arbeidsmarkt: de participatiegraad zakte naar zijn laagste niveau sinds maart 1978. Gelukkig zit er nog voldoende speling in deze markt om loon- en inflatiedruk te voorkomen. Maar dit moet nauwlettend worden gevolgd. De Fed kan de rente nu eerder dan verwacht verhogen, maar wel in een lager tempo.

Uit de Senior Loan Officers Survey van de Fed blijkt tot slot dat de banken hun voorwaarden voor commerciële, industriële en kredietkaartleningen versoepelden. De voorwaarden voor hypotheekleningen van goede kwaliteit werden iets strenger en die voor niet-traditionele hypotheken veel strenger.

Voor de vraag zien we eenzelfde patroon. Een sterkere vraag naar commerciële en industriële leningen is doorgaans een goed teken voor de investeringen en de werkgelegenheid, maar om die twee variabelen te laten groeien mogen die leningen niet enkel voor de inkoop van aandelen worden gebruikt.

Eurozone: Europese Commissie stelt groeiverwachtingen bij

In de voorjaarsverwachtingen stelde de Europese Commissie de prognose voor de nominale bbp-groei van de eurozone naar beneden bij. De EC deed dit op basis van een lagere verwachte inflatie. Volgens ons kan de groei dit jaar uiteindelijk hoger uitkomen. De werkloosheid en de staatsschuldratio moeten in 2015 normaal gesproken geleidelijk teruglopen naarmate de groei verbetert en verbreedt. In maart bleef de werkloosheid in de eurozone stabiel, maar in Duitsland daalde deze fors.

Zwakke fabrieksorders suggereren dat de Duitse exportsector mogelijk lijdt onder de groeivertraging in China en economische zwakte in Rusland. De aantrekkende groei in de eurozone, het VK en de VS kunnen de Duitse export nu een impuls geven.

Volgens ons staat de ECB voor een lastige opdracht. Een inflatie onder het beoogde niveau kan de economie blootstellen aan deflatiegevaar. Er kunnen voorzichtige maatregelen komen om dit scenario te verijdelen, maar de ECB kan ook een afwachtende houding aannemen als de economie verder opleeft.

Opkomende markten: hoop vanwege export

Onze naar bbp gewogen inkoopmanagersindex (PMI) voor de opkomende markten daalde voor het eerst sinds juli 2013 onder de 50. Dit wijst volgens ons op een benedentrendmatige groei. De dalingen in Rusland, Polen en Turkije zijn vooral een gevolg van (geo)politieke spanningen, terwijl grondstoffenexporteurs Brazilië en Zuid-Afrika last kunnen hebben van de vertraging in China. Diezelfde factor, en het vooruitzicht van zwakte in Japan, speelde mogelijk ook in het nadeel van Zuid-Korea en Taiwan.

De recente daling van de export in de opkomende landen hangt grotendeels samen met de ontwikkelingen in China. Dat kan een gevolg zijn van tijdelijke volatiliteit in de vraag door het Chinese Nieuwjaar en negatieve basiseffecten, maar zelfs zonder China is de export de laatste acht maanden slechts marginaal gegroeid. Er zijn wat lichtpunten, maar het is voorbarig om al van een trendommekeer in de opkomende markten te spreken.

Link naar uitgebreide versie van deze update

Nieuw: Joost mag het weten.


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Joost van Leenders

Joost van Leenders is beleggingsspecialist – allocatie en strategie bij BNP Paribas Asset Management. Zijn analyses dienen enkel ter informatie en zijn geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en zijn geen beleggingsadvies.

Meer over Joost van Leenders

Recente artikelen van Joost van Leenders

  1. nov '14 Duits vastgoed boven Amerikaans
  2. nov '14 Goede resultaten valutatrades
  3. okt '14 De risico's van China

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links