Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

VS sterk, EU zwak

  • Bedrijfswinsten in de VS overtreffen bescheiden verwachtingen, Europa vooralsnog zwak.
  • Inflatie eurozone stijgt, minder kans op direct ingrijpen ECB.
  • Geen wijzigingen in allocatie nodig.

De ontwikkelde aandelenmarkten maakten de afgelopen week een zijwaartse beweging, aandelen in de opkomende markten daalden. De economische cijfers waren over het geheel niet krachtig genoeg om de markten in vuur en vlam te zetten. De geopolitieke spanningen tussen Oekraïne en Rusland duurden voort. De rente op perifere obligaties in de eurozone daalde verder terwijl de vraag naar leningen uit Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje een stevige groei liet zien.

Sterker nog: de obligatierente is in Spanje gedaald tot het laagste niveau sinds de introductie van de euro. De sterkere economische groei en verbeteringen in de perifere economieën van de eurozone vormen in combinatie met het gunstige monetaire beleid in onze optiek een positief klimaat voor aandelen. Wij blijven overwogen.

Gemengde resultaten

Van de Amerikaanse ondernemingen heeft circa 40% de resultaten over het eerste kwartaal gerapporteerd, 74% overtrof de winstverwachtingen per aandeel. Nu waren die verwachtingen met het oog op de strenge winter en naar aanleiding van neerwaartse geluiden van de ondernemingen zelf wel naar beneden bijgesteld.

De feitelijke winstgroei bedraagt vooralsnog circa 3% op jaarbasis. Dat kan nog wat verbeteren, maar gezien de sterkere arbeidsmarkt en de eerste signalen van stijgende loonkosten verwachten wij geen hele grote stijging van de bedrijfswinsten dit jaar.


 
In Europa zijn er nog niet zoveel bedrijfsresultaten gepubliceerd, maar wat wel al bekend is, bleek erg zwak. Het recente winstgroeiprofiel in Europa verschilt van dat voor de VS. Amerikaanse winsten liggen inmiddels gemiddeld 18% boven het record van 2007, terwijl de Europese bedrijfswinsten nog altijd 30% onder het hoogste punt verkeren. We voorzien een verbetering voor Europese aandelen: de marges lijken te gaan toenemen en de omzetgroei te verbeteren.

Geen wijzigen asset allocatie nodig

De markten zijn onverminderd nerveus over Oekraïne. We pasten onze gevoeligste posities eerder al aan en laten onze positie derhalve ongewijzigd. Vooralsnog denken we niet dat de laatste ontwikkelingen van invloed zullen zijn op internationale aandelen.

We handhaven daarom onze overwogen positie. Aangezien ook de spreads hierdoor niet al te zeer zijn opgelopen, blijven we tevens overwogen in Europese high yield-leningen. Dit met het oog op de verbetering van de groei in de regio, het relatief lage aantal wanbetalingen en een redelijke carry.

Groei zet door

De Amerikaanse cijfers voor orders en leveringen van kapitaalgoederen wezen niet op een sterke investeringsgroei in het eerste kwartaal. Het bbp steeg met maar 0,1% op jaarbasis, waardoor het eerste kwartaal het zwakste was in drie jaar. In het consumentenvertrouwen zet de opwaartse trend nog altijd door; de hogere huizenprijzen en dalende werkloosheid komen dat vertrouwen ten goede.

De groei kan het tweede kwartaal versnellen naarmate men in het voorjaar overgaat tot de personeelswerving, consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen die vanwege het slechte weer waren uitgesteld. Voor ons is vooral belangrijk dat de Fed waarschijnlijk niets verandert in het tempo waarin de activa-aankopen worden afgebouwd.

In de eurozone is de Economic Sentiment Index na elf achtereenvolgende maanden van terreinwinst licht gedaald. De geldgroei bleef zwak en de kredietverlening aan de particuliere sector is verder gedaald. Het proces van schuldafbouw werkt nog altijd door in de vraag.

Vooral in de perifere landen zou ook als banken meer bereid waren om leningen te verstrekken de kredietvraag waarschijnlijk zwak blijven. De Duitse Ifo-index maakte de verliezen van maart bijna helemaal goed, maar in Frankrijk was juist sprake van een verzwakking van deze indicator voor het ondernemersvertrouwen.

De inflatie was het cijfer waar waarschijnlijk het sterkst op werd gelet. De stijging naar 0,7% bevestigde onze visie dat het cijfer alleen maar tijdelijk laag was gebleven. De kans dat de ECB binnenkort tot actie overgaat, is hiermee verminderd. Met het oog op de licht hogere geldmarkttarieven, de solide euro en nog altijd relatief bescheiden inflatieverwachtingen sluiten we verdere stimulerende maatregelen in een later stadium niet uit.

China het dieptepunt voorbij, zuid-korea stabiel

De inflatie in Japan ligt op dit moment hoger dan de nominale inkomstengroei. In combinatie met de verhoging van de btw lijkt dat een aanzet tot fors lagere detailhandelsverkopen en consumentenvertrouwen. De inkoopmanagersindex voor de productiesector is voor het eerst sinds februari vorig jaar onder de 50 gezakt.

Die zwakke ontwikkeling is vermoedelijk tijdelijk waardoor de groei na het tweede kwartaal kan herstellen. De positieve uitkomst van de loononderhandelingen moet nog in de officiële data doorwerken. De Bank of Japan voorziet dat de bovenpotentiële groei en inflatie (inclusief het effect van de btw-verhoging) in 2015 op het streefdoel van 2% zullen zitten. Verwachtingen van een verdere uitbreiding van de kwantitatieve versoepeling kunnen derhalve prematuur blijken.

De meest toonaangevende index voor China is gestegen. Daarin komen uiteenlopende indicatoren samen, zoals industriële verkopen, investeringen, vervoersbewegingen en vastgoedinvesteringen, naast ook financiële componenten zoals ontwikkelingen op de aandelenmarkt, de rentecurve en de geldvoorraad. Hieruit blijkt dat de economie stabiliseert.

De bbp-groei in Zuid-Korea kwam overeen met het cijfer voor het vierde kwartaal van 2013, maar op jaarbasis is sprake van een verbetering. De economie lijkt het hoofd te kunnen bieden aan de door weersomstandigheden veroorzaakte groeivertraging in de VS en ook de tragere groei in China. De export is gelet op de hogere waarde van de munt tamelijk sterk gestegen.

 

IEX Kennispartner BNP Paribas


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Joost van Leenders

Joost van Leenders is beleggingsspecialist – allocatie en strategie bij BNP Paribas Asset Management. Zijn analyses dienen enkel ter informatie en zijn geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en zijn geen beleggingsadvies.

Meer over Joost van Leenders

Recente artikelen van Joost van Leenders

  1. nov '14 Duits vastgoed boven Amerikaans
  2. nov '14 Goede resultaten valutatrades
  3. okt '14 De risico's van China

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links