Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fed minder strijdlustig?

  • Fundamentele verbetering in de 'periferie' van de eurozone, obligatierente daalt.
  • Lusteloze groei in de opkomende markten, gunstige renteverwachtingen.
  • Fed minder strijdlustig in aanloop naar de banencijfers?

De sfeer in de aandelenmarkten verbeterde deze week. De bezorgdheid van beleggers over de geopolitieke ontwikkelingen lijkt af te nemen en de standpunten van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) zijn mogelijk minder strak dan werd aangenomen. Tegelijk daalde de obligatierente in de perifere landen van de eurozone verder. Voorts bleek uit peilingen dat de Chinese en Japanse economie niet snel verzwakken.

Assetallocatie ongewijzigd

Aandelen krijgen wellicht steun van de aantrekkende groei in de VS en de eurozone, een lage inflatie en een lage rente. Aandelen uit de opkomende landen deden het de laatste tijd goed, maar dit is te danken aan landspecifieke factoren. Voor een overweging is het hier dus nog te vroeg. Obligaties uit de opkomende landen hielden ondanks geopolitieke spanningen en een bescheiden groei goed stand. Vooralsnog is het gevaar voor dalende valuta's evenwel nog te groot om al naar een overweging over te stappen.

Dat de ECB haar toevlucht neemt tot kwantitatieve versoepeling is volgens ons erg onwaarschijnlijk. Daarom handhaven wij onze short duration in Duitse Bunds. De ECB laat haar wapens voorlopig nog in de kast, al wordt het stilaan kantje boord. Als de inflatie te laag wordt of de euro aanzienlijk stijgt, komen er mogelijk wel nieuwe maatregelen.

Eurozone: perifere obligatierente daalt

In Italië, Spanje en Ierland daalde de twee- en tienjarige obligatierente naar recorddiepten. De groeivooruitzichten zijn verbeterd. De inkoopmanagersindices (PMI's) van de drie landen bevinden zich op positief terrein. In Griekenland dook de PMI licht onder de 50. De index van het economische sentiment (ESI) wijst in de goede richting. De werkloosheid is nog altijd extreem hoog, maar inmiddels wel stabiel in Griekenland. In Spanje daalde de werkloosheid marginaal, in Portugal wat meer. In Italië groeit het aantal werklozen nog.

Door hervormingen en loonverlagingen daalden de arbeidskosten per eenheid in Griekenland, Spanje, Ierland en Portugal in absolute termen en zelfs nog meer in vergelijking met Duitsland. In Italië, dat minder vooruitgang boekt in zijn hervormingen, blijven de arbeidskosten per eenheid stijgen. Griekenland, Italië, Spanje en Portugal evolueerden van tekorten op de lopende rekeningen naar kleine overschotten, Ierland zelfs naar een groot overschot. De overheidstekorten daalden, maar de schuldratio's moeten nog stabiliseren. Gelet op het momentum achter de recente daling van de rentespreads komt daar waarschijnlijk de eerstkomende tijd geen verandering in.

VS: yellen minder militant?

Na de beleidsvergadering van de Fed op 19 maart leek Janet Yellen een agressieve houding aan te nemen met haar verwijzing naar een tijdsbestek van slechts zes maanden tussen het einde van de obligatieaankopen door de Fed en het begin van renteverhogingen. Recenter had Yellen het over een buitengewone inspanning om de verbetering in de arbeidsmarkt in stand te houden. Volgens haar deelden veel andere beleidsmakers deze mening. Daarmee lijkt ze de boodschap van andere recente commentaren van Fed-ambtenaren wat af te willen zwakken.

Tegelijk verbeterde de ISM-index van de verwerkende industrie, maar minder dan gehoopt. De daling van de werkgelegenheidscomponent en de smalle kloof tussen de groei van het aantal nieuwe orders en de voorraden pleiten voor voorzichtigheid. De uitgaven van huishoudens stegen licht. De groei zal wellicht aantrekken, maar naarmate de werkgelegenheid toeneemt, stijgen ook de uurlonen.

Japan en de opkomende markten: hoe ver zal de vertraging gaan?

In Japan toonde de driemaandelijkse Tankanpeiling een stijging van het bedrijfsvertrouwen tot niveaus die we sinds 2007 niet meer hebben gezien. Maar de bedrijven waren minder optimistisch in hun verwachtingen. Nu de btw-verhoging een feit is, werden er vergelijkingen gemaakt met de verhoging in april 1997. Deze keer lijkt de stijging van de kleinhandelsverkoop in de aanloop naar de verhoging minder uitgesproken. De groei zal dit kwartaal zwak uitvallen, maar een recessie werd misschien vermeden. De Bank van Japan reageert mogelijk met een versnelde kwantitatieve versoepeling.

De PMI's verzwakten per saldo in de opkomende markten. Maar de officiële Chinese PMI-index daalde tegen de verwachtingen in niet. De industriële productie in de opkomende markten was de laatste tijd niet sterk, maar verbeterde wel in Zuid-Korea en Taiwan. De groei is echter relatief zwak en de inflatiedruk is laag. Omdat de opkomende valuta’s stabiliseerden, zijn renteverhogingen door de centrale banken vooralsnog niet nodig.

IEX Kennispartner BNP Paribas


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Joost van Leenders

Joost van Leenders is beleggingsspecialist – allocatie en strategie bij BNP Paribas Asset Management. Zijn analyses dienen enkel ter informatie en zijn geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en zijn geen beleggingsadvies.

Meer over Joost van Leenders

Recente artikelen van Joost van Leenders

  1. nov '14 Duits vastgoed boven Amerikaans
  2. nov '14 Goede resultaten valutatrades
  3. okt '14 De risico's van China

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links