Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuw op IEX: de Dutch15-index

Nieuw op IEX: de Dutch15-index

De geoefende kijker heeft het al gezien op de voorpagina van IEX.nl: tussen de AEX-index en onze eigen 24-uursvariant daarvan, de IEX25, staat sinds vandaag ook een nieuwe Nederlandse index, de Dutch15.

Die index is sinds vandaag in de lucht en is, volgens de maker TSIC (kort voor The Smart Index Company), een evenwichtiger, makkelijker te reproduceren en, vooral, Nederlandser index dan de AEX-index. We vragen tekst en uitleg aan Maurice Tordoir, managing partner van TSIC.

De Dutch15-index wordt gepresenteerd als een alternatief voor de AEX-index. Waarom is zo’n alternatief nodig?

“Er kleeft een reeks bezwaren aan de samenstelling en de toelatingseisen van de AEX, variërend van de relatieve zware weging van aandelen als Royal Dutch Shell, Unilever, Philips, ING en ASML, die samen al meer dan helft van de index uitmaken, tot de juist lage weging van aandelen als Boskalis en Fugro.

“Daarbij spreken buitenlandse nieuwkomers als OCI en Gemalto niet echt tot de verbeelding van Nederlandse beleggers. Sowieso hebben Nederlandse beleggers deze aandelen niet in hun portefeuille zitten. Of neem nieuwe aandelen die geïntroduceerd worden binnen de AEX en vervolgens binnen no time weer van de beurs worden gehaald. Dat is te onvoorspelbaar voor een stabiele index en daar houden beleggers niet van.

“Dat is geen nieuwe kritiek, overigens, dit wordt algemeen gedeeld door kleine en grote beleggers als je de berichten de laatste jaren hierover hebt gevolgd. Zeker nu de ETF-markt zo hard groeit moet je als Nederlandse belegger kunnen beleggen in een stabiele en herkenbare index met een evenwichtige spreiding over sectoren.”

Dat begint dus, getuige de naam Dutch15, door minder aandelen in de index op te nemen. Op welke andere manieren onderscheidt de Dutch15 zich van de AEX?

“Een goede index bestaat uit aandelen die herkenbaar zijn, een hoge liquiditeit kennen en op een evenwichtige manier worden gewogen in de index. We hebben de regels voor de index zo opgesteld dat we daar zo goed mogelijk aan voldoen. Daarvoor werken we samen met Beethoven Advies Groep, met juridische adviseurs en Markit, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het bouwen en onderhouden van beursindices.”

Hoe werken die regels dan?

"Om te beginnen laten we alleen aandelen toe waarvoor geldt dat dit hun primaire, lokale beurs is. Daarna kijken we naar de 15 bedrijven met de hoogste marktkapitalisatie, met hoge gemiddelde handelsvolumes, een free float van meer dan 25% en minimaal 2 jaar notering aan de lokale beurs. Het exacte rule book staat op de site van TSIC.”

En de Dutch15-Index is dus niet zoals de AEX gewogen naar marktwaarde?

“Nee. Bij aanvang is de weging voor ieder aandeel exact gelijk. In geval van de Dutch15-Index dus 6,67% per aandeel. En die weging wordt slechts een keer per jaar, na het slot op de derde vrijdag in maart, herzien.”

Maar gedurende het jaar veranderen die wegingen natuurlijk wel. Wordt dat ieder jaar ge-reset?

“Nee, niet helemaal. Op de jaarlijkse herwegingsdag wordt de individuele weging per aandeel waar nodig teruggebracht tot binnen een bandbreedte van minimaal 4,7% en maximaal 8,7% per aandeel. Zo voorkomen we dat er een onevenwichtige verdeling binnen de index ontstaat door lange out- of underperformance, maar we respecteren daarmee wel de ‘juiste’, terechte procentuele plek van ieder aandeel bij de jaarlijkse herweging.”

Waarom is de Dutch15 begonnen op 10.000 punten?

“We hebben goed om ons heen gekeken en we hebben ervoor gekozen om de hoogte meer in lijn met grotere internationale indexen zoals Nikkei, Dow Jones Industrials en bijvoorbeeld de DAX te laten zijn.”

Dutch15 is een prijsindex, geen herbeleggingsindex. Waarom?

“De meeste toonaangevende indices zijn ook prijsindices, net als Dutch15. In eerste instantie sluiten we daarbij aan, voor de vergelijkbaarheid, maar het kan heel goed dat we in de nabije toekomst ook een herbeleggingsvariant gaan introduceren.”

Maakt TSIC alleen Nederlandse indices?

“Nee. De Dutch15-Index is wel onze eerste index, maar die zal later worden gevolgd door een reeks andere lokale land- en regioindices, met een vergelijkbare opzet.”

TOM heeft ook aangekondigd voor de zomer met een Nederlandse vervanger voor de AEX te komen. Hadden zij niet gewoon de Dutch15 moeten adopteren?

“We hebben eerder ook met TOM gesproken, maar toen waren zij er nog niet klaar voor. Het doet me deugd dat TOM de publiciteit al heeft gezocht, want zij zien ook in dat de AEX op nogal wat punten verbeterd kan worden. Voor zover wij zien wijken hun plannen wel op een aantal punten af van onze Dutch15.”

De AEX is min of meer synoniem met de Nederlandse beurs. Wanneer denkt u dat de Dutch15-Index net zo ingeburgerd zal zijn?

“Dat zal tijd kosten. Wij introduceren een nieuwe index met vijftien keer Hollands Glorie. Een echt Nederlandse index met alleen de meest liquide aandelen. Als je in de Nederlandse beurs wilt beleggen is deze index niet alleen evenwichtiger, maar ook makkelijker en goedkoper te reproduceren in de vorm van indextrackers. Ik verwacht niet dat hij meteen de standaard in de markt zal zijn, dat gaat niet zomaar, maar op basis van wat ik in de markt hoor ben ik hoopvol gestemd.”


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 08 mei Slotcall: AEX speelt kiekeboe met 900, maar de beurs ligt er nog puik bij 3
  2. 07 mei AEX neemt adempauze; gelukkig hebben we de smallcaps nog 2
  3. 05 mei Buffett praat over AI en Apple, op het Damrak zijn de kleine smaakmakers aan de beurt

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 april 2014 14:08
    quote:

    theo1 schreef op 3 april 2014 11:15:

    KPN is wel Hollands, maar verder vooral vergane glorie.
    Ik zit eerder aan Bam en Arcadis te denken. :P
    Waarom Aegon in de Toplijst zit is mij een raadsel... haalt 70% van haar omzet in de VS, maar is wel in Nederland gezeteld. Ik wacht het nog even af, als het balletje begint te rollen wordt het vanzelf wel beschikbaar gesteld door de grote brokers.
  2. gam gam 1 maart 2016 11:06
    We zijn nu bijna 2 jaar verder. Dutch15 staat nog steeds prominent op de IEX.ONE pagina. Ik zou op die plek liever het S&P500# grafiekje hebben waarvoor ik nu vaak moet scrollen.

    Het zal aan de criteria voor de samenstelling van de Dutch15 liggen, beleggers willen toch vooral rendement. Op een willekeurig moment kan ik meestal maar een handvol NL aandelen vinden die ik koopwaardig vind, waarom dan nog 10 meer kopen.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links