Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

FBI jaagt op flitshandel

FBI jaagt op flitshandel

Op 6 mei 2010 was ik s’avonds mijn gazon aan het maaien. De AEX was die dag met 1,4% verlies gesloten en gezien mijn vele longposities was ik daar niet blij mee. Peinzend over een flink herstel de volgende dag zag ik opeens, tot mijn afgrijzen, door het raam mijn handelsscherm bloedrood kleuren.

De Dow Jones-grafiek toonde een rechte, bloedrode pijl naar beneden. De Amerikaanse Dow Jones-index klapte in luttele minuten 1000 punten in elkaar om een half uur later weer flink te herstellen. Ik was live getuige van de flash crash.

Hoewel nog steeds niet helemaal duidelijk is wat nu de trigger was voor de op hol geslagen computers kregen de High Frequency Trading-bedrijven, ook wel flitshandel genoemd, de schuld. En nu, bijna vier jaar later, zijn ze opnieuw vogelvrij verklaard.

Frontrunning

Naast onderzoeken van de SEC (de Amerikaanse AFM) en de New Yorkse Officier van Justitie, zit nu ook de FBI ze op de hielen:

"We are looking at possible violation of law for securities fraud, wire fraud and insider trading," said an FBI spokesperson.

Het onderzoek loopt al een jaar en richt zich op het veronderstelde oneerlijke voordeel dat HFT-handelaren genieten ten opzichte van de huis- tuin- en keukenbelegger. Dit zogenaamde frontrunning, of frontselling, handelen met de wetenschap dat er een echte order aankomt, is bij de wet verboden.

Beurzen, nerveus geworden door de onderlinge concurrentie, faciliteren de HFT-bedrijven hierin door ze korting te geven op tarieven en ze in staat te stellen kantoorruimte te huren dicht bij hun eigen computers, zodat ze nog weer tien keer sneller zijn.

Buffels en roofdieren

Als of de HFT-ers nog niet genoeg in de belangstelling staan, heeft topauteur Michael Lewis, gevreesd financieel journalist en bekend van boeken als Liar’s Poker en Moneyball, net een boek uitgebracht over de HFT-handel met de titel “Flash-boys, a Wall Street Revolt.”  

Lewis, een voormalig obligatiehandelaar van Salomon Brothers, beschrijft hierin hoe computeralgoritmes de beurswereld regeren. In een interview met het Amerikaanse programma 60 Minutes vergeleek hij de kleine belegger met een buffel die achterna gezeten wordt door een aantal roofdieren (HFT), die onderling uitvechten wie hem mag verslinden.

HFT-huizen wassen inmiddels hun handen in onschuld. Zij zeggen dat zij juist liquiditeit verschaffen aan het systeem. Daar is inderdaad geen woord van gelogen, geschat wordt dat tegenwoordig 60-70% van de beurshandel inmiddels van HFT-huizen komt.

Overigens is er wel een verschil tussen het genereren van duizenden quotes per seconde, om met elke beweging van de onderliggende waarde de scherpste prijs te kunnen bieden, en het opsporen van grote orders om daar je voordeel mee te doen. Het is het verschil tussen een market maker en een market taker.

Geen zaak

Het onderzoek naar het ontstaan van de flash crash toonde echter aan dat HFT-huizen massaal voor een grote (75.000 S&P minifutures) verkooporder uitliepen en zodoende de beweging juist verergerden, in plaats van hem op te vangen. 

Het feit dat de FBI nu, na een jaar onderzoek te hebben gedaan, handelaren publiekelijk uitnodigt om uit de school te klappen wijst er echter op dat de Feds geen zaak hebben. Voorlopig heeft de flitshandel dus nog weinig te vrezen, een transactietaks zoals de Fransen en Italianen dat al ingevoerd hebben zal er in de Angelsaksische wereld niet zo snel komen.

Maar door de bemoeienis van de FBI zijn de toezichthouders wel weer flink wakker geschud. En dat zou voor de HFT-handel op termijn wel eens veel vervelend kunnen worden. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 april 2014 12:40
    VPRO Tegenlicht,flitshandel: "De Wall Street Code"

    tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2013-...

    Van de makers van de veel geprezen 'Quants: de Alchemisten van Wall Street' en 'Money & Speed: Inside the Black Box': nu het langverwachte laatste deel van de trilogie. In dit laatste deel wordt de zoektocht naar de winnaars en verliezers van de techrevolutie op Wall Street voortgezet. Is er een kans dat de mens de controle over dit almaar complexer wordende systeem verliest?

    De handel op de financiële markten wordt niet langer gedomineerd door mensen, maar door computers die onderling razendsnel handelen op basis van geavanceerde wiskundige regels die de optimale handelsstrategie bepalen: de zogenaamde algoritmes of, afgekort, algo’s. Het resultaat van deze digitale revolutie op Wall Street is een complex en gefragmenteerd financieel systeem dat niemand meer lijkt te begrijpen of te overzien. Een systeem waarop we allemaal zijn aangesloten: direct als u weleens uw geluk beproeft met wat aandelen Apple of indirect omdat uw pensioenfonds via deze markten belegt. De enigen die het samenspel van mens, computer en markt nog enigszins doorgronden, zijn de architecten van dit systeem: de bouwers van de algoritmen.

  2. FW Ta-183 Huckebein I 2 april 2014 13:32
    Simpel; dit is geen beleggen maar speculeren. Voer dus een transactietax in van 0,1% van alle geplaatste orders als die binnen 5 minuten weer wordt teruggetrokken (veel gebruikte tactiek om de boel te manipuleren) of als die na uitgevoerd te zijn binnen 5 minuten weer wordt gevolgd door een tegengestelde order (koop<>verkoop).
    De buffel kan dan nog steeds rondlopen en de hyena's betalen voor hun non-productieve geldschuiven.
  3. forum rang 5 theo1 2 april 2014 13:35
    quote:

    ulex schreef op 2 april 2014 13:08:

    Een opmerkelijke conclusie: de FBI heeft geen zaak en de flitshandel heeft weinig te vrezen, maar op termijn zou het voor die handel wel eens heel vervelend kunnen worden. De logica van dit verhaal ontgaat mij volledig. Ik zou wel eens willen weten waar die flitshandel dan bang voor moet zijn.

    Korte termijn/lange termijn.

    Op korte termijn, in dit specifieke geval, heeft de schrijver het gevoel dat de FBI geen zaak heeft, anders zouden ze het publiek niet om tips vragen. Op de korte termijn heeft deze business dus niet heel erg veel te vrezen. De flash crash zaak zal vermoedelijk als een nachtkaars uitgaan.

    Op lange termijn is het beeld anders. Dan gaat het niet meer om specifieke zaken, maar meer om beeldvorming. Als de beeldvorming tegen een sector is, krijgt die er altijd last mee. Als de FBI blijft zoeken naar een stok om de hond te slaan, gaan ze er vroeg of laat zeker wel één vinden. Als de HFT blijvend impopulair is in de publieke opinie, is de kans groot dat er vroeg of laat wetgeving komt die het feestje beëindigt.

    Zo lees ik het.
  4. Julian247 2 april 2014 13:40
    Het gaat volgens mij met name om die transactie taks. Als die volledig wordt doorgevoerd is het insturen van duizenden orders/quotes per seconde een duur geintje.

    Het zou kunnen zijn dat de publieke opinie zich dusdanig tegen HFT keert dat de politiek maatregelen van de toezichthouders gaat eisen.

    Ik zie dat niet snel gebeuren en tot die tijd is de speeltuin vrij voor HFT
  5. [verwijderd] 2 april 2014 20:26
    @wessanen 2013 Het is slechts ter verder het bij de niet met artikel 1 van de Grondwet strijdige oneliner

    “Marcel Tak for president”

    latende, iedereen in de eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag en duurzaam hierna toewensende kennisgeving dan ook best een goede zaak dat de auteur een helder “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan” artikel hierover op iex.nl heeft geplaatst,

    waar iedereen die al dan niet reeds jaren als een soort huis-, tuin- en keukenbuffel die achterna wordt gezeten door een aantal liquiditeit aan het systeem verschaffende, maar helaas tevens naar grote orders op zoek zijnde roofdieren, die met een flitsende, bij de wet verboden handel onderling aan het uitvechten zijn wie deze buffel mag verslinden,

    of, zoals u deze flitsende handel duidelijk aanduidt, wie van deze ratten vooruitlopend op een grote order andere beleggers kan gaan bestelen

    - al dan niet in naam van de vrijheid van een zondebokken lynchende cultuur in de euro schulden - en vertrouwenscrisis

    als gevolg van een in Maastricht door de toenmalige regeringsleiders in het toenmalige Europa van de twee snelheden in de euforie na de val van de Berlijnse muur gezamenlijk overeengekomen muntunie zonder politieke (fiscale) afspraken,

    maar met door de soeverein hierbij betrokken "soevereine" lidstaten gezamenlijk op eurozone niveau in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren gezamenlijk te herstellen weeffouten voor zover dit met de gezamenlijk ter beschikking gestelde instrumenten en middelen voor een mogelijke vrije val van de euro en al dan niet gezamenlijk omvallende dominosteentjes wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen althans mogelijk is –

    heldere conclusies uit kan trekken.
  6. forum rang 6 d' Aandelen ' 3 april 2014 08:22
    Wanneer men zoals hier op de fora vaak beweert men inzage heeft waar de kleine en grotere belegger zijn beschermende stops heeft geplaatst, dan kan je naar mijn idee spreken over voorkennis, hetzelfde geldt voor de targets.

    Ik ervaar zelf en lees het ook vaak van anderen dat stops net worden geraakt en targets zelden worden bereikt en je inderdaad het gevoel krijgt dat de tegenspeler precies weet hoe jouw positie er uitziet.

    Burgers zijn niet alleen speelbal geworden van de grillige beslissingen van de politiek, door de invoering van de euro hebben zij hun inkomen drastisch zijn dalen om dat de pariteit tussen euro en gulden inmiddels naar mijn inschatting van 2,20 gezakt is naar zo'n 1,20 tot 1,10.

    Wanneer hij wat extra inkomen tracht te verwerven met het handelen op de beurs is hij een onbeschermd lammetje dat wordt omringd door bloeddorstige en meedogenloze wolven en hyena's.

    Ik heb alle uitzendingen over dit onderwerp op Tegenlicht gevolgd en in combinatie met jarenlange ervaring in het handelen met de verschillende instrumenten opgemerkt dat het handelen op de beurs allang geen kwestie meer is van alleen vraag en aanbod, maar inderdaad een door supercomputers gestuurde handel.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links