Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Indicatoren VS wijzen op verbetering

  • Amerikaanse indicatoren wijzen op verbetering.
  • ECB opent de deur voor meer versoepeling.
  • Assetallocatie ongewijzigd.

Terwijl de Amerikaanse economie uit haar winterslaap lijkt te ontwaken, bewogen de aandelenmarkten zonder duidelijke trend en maakte de obligatierente pas op de plaats, vooral in Duitsland. Positief was onder meer een akkoord tussen de Europese Commissie, de ECB, het IMF en Griekenland over de volgende tranche van financiële steun en een overeenkomst in de eurozone over een volgende stap in de richting van een bankenunie. De ECB verraste met inschikkelijke taal over kwantitatieve versoepeling.

VS: winterslaap voorbij

De Amerikaanse economie lijkt op te klaren na de strenge winter. Dat blijkt onder meer uit de National Activity Index van de Federale Reserve van Chicago en de Leading Economic Index (LEI). Volgens de LEI is het groeitempo hoger dan in de twee jaren tot augustus 2013, wat op een aantrekkende economie wijst. De Philly Fed-index keerde terug naar positief terrein. De inkoopmanagersindex van de verwerkende industrie van Markit bleef een stuk boven de niveaus van 2013. Het consumentenvertrouwen stond op zijn hoogste niveau sinds januari 2008.

De cijfers van de reële economie toonden een gemengder beeld. De verkoop van nieuwe huizen daalde in februari en de cijfers van januari werden naar beneden bijgesteld. Maar de huizenprijzen stegen gestaag. De eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering stegen licht, maar het glijdende gemiddelde over vier weken stabiliseerde op een niveau dat op een degelijke groei van de werkgelegenheid wijst. De orders voor duurzame goederen voor februari wezen op een bescheiden groei van de bedrijfsinvesteringen.

ECB klaar om te handelen?

De cijfers uit de eurozone gaven ons geen reden om onze verwachtingen te wijzigen: de economie zal wellicht een bescheiden groei tonen. Het consumentenvertrouwen veerde op; de consument was sinds oktober 2007 niet meer zo optimistisch. Belangrijke kanttekening hierbij is dat de consument doorgaans niet vooroploopt in het herstel in de eurozone. Maar met sterkere investeringen en een marginale stijging van de werkgelegenheid in het vierde kwartaal van vorig jaar, kan het herstel dit jaar minder van de export gaan afhangen en meer 'made in the eurozone' worden.

De inkoopmanagersindices (PMI's) van de verwerkende industrie en de dienstverlening van de eurozone daalden licht. In Frankrijk wees de PMI van de verwerkende industrie voor het eerst sinds juli 2011 op groei, terwijl de PMI van de dienstensector voor het eerst sinds oktober 2013 groei aangaf. Maar Frankrijk blijft achterop in zijn structurele hervormingen en is minder concurrerend geworden. De sterkte van de euro is geen goede zaak.

Verklaringen van beleidsmakers zorgden voor beroering en lijken te zijn ingegeven door de recente trend van de euro. Jens Weidmann, voorzitter van de Duitse Bundesbank, en Erkki Liikanen, gouverneur van de Bank van Finland, wezen erop dat de ECB nog over instrumenten beschikt om het monetaire beleid te versoepelen, zoals rente aanrekenen op bankdeposito's bij de ECB. Weidmann voegde daaraan toe dat de ECB leningen en andere activa kon kopen van banken in het kader van een programma van kwantitatieve versoepeling (QE).

Kwantitatieve versoepeling zou negatief zijn voor onze short duration in Duitse Bunds, maar positief voor onze overweging in Europese hoogrentende bedrijfsobligaties omdat het de onderliggende staatsobligatierente zou verlagen en de risicospreads kan doen inlopen.

Japan en China: tussen hoop en vrees

De laatste tijd is het moeilijk om de ontwikkelingen in Japan te interpreteren. Een sterke industriële productie, een stevige groei van de bedrijfswinsten en optimistische bedrijven geven redenen tot hoop. Maar de nominale lonen evolueerden niet in lijn met de inflatie en de graadmeters van het sentiment, zoals het consumentenvertrouwen, daalden aanzienlijk nu de BTW-verhoging in zicht komt. Ik ben niet uitgesproken negatief over de groei omdat de Bank van Japan haar kwantitatieve versoepeling nog kan opdrijven.

Punten van zorg in China zijn de recente vertraging in een aantal indicatoren zoals de kleinhandelsverkoop, de industriële productie en de investeringen in vaste activa. De PMI van de verwerkende industrie daalde voor de vijfde maand op rij. Dat is echter geen reden tot overdreven pessimisme, want in 2012 en 2013 daalde de index naar lagere niveaus. Spanningen in de financiële sector verergeren de situatie. Alle hoop is nu gevestigd op mogelijke maatregelen van de regering. Wij zagen wat tersluikse versoepeling in de interbancaire rente en de valuta. Er zijn infrastructuurprojecten ophanden en de overheden lijken bereid om hun groeidoel van 7,5% te verdedigen.


Waarom zinspeelden officials van de ECB op QE?

Volgens mij is dat vooral een gevolg van de sterke euro en zijn bijdrage aan de recente daling van de inflatie. De ECB zit met het niveau van de euro in haar maag en probeert de munt nu naar beneden te praten. De volgende dagen kunnen de valutamarkten kijken hoe vastberaden de ECB eigenlijk is.

De kans op een verlaging van de depositorente tijdens de beleidsvergadering op 3 april wordt groter. Signalen om in het oog te houden zijn de index van het economische sentiment die op vrijdag 28 maart wordt gepubliceerd en de trend van de euro.

IEX Kennispartner BNP Paribas

 


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Joost van Leenders

Joost van Leenders is beleggingsspecialist – allocatie en strategie bij BNP Paribas Asset Management. Zijn analyses dienen enkel ter informatie en zijn geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en zijn geen beleggingsadvies.

Meer over Joost van Leenders

Recente artikelen van Joost van Leenders

  1. nov '14 Duits vastgoed boven Amerikaans
  2. nov '14 Goede resultaten valutatrades
  3. okt '14 De risico's van China

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links