Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Amerikaans vastgoed minder aantrekkelijk

  • Fed gooit werkloosheidsdoel overboord en zinspeelt nu op stabiele rente tot zes maanden na het einde van QE.
  • Eurozone loopt voorop in groeicyclus.
  • Positieve aanbodfactoren en sterker momentum ondersteunen Europees vastgoed.  

De markten interesseren zich nu vooral voor de impact van de strenge winter op de Amerikaanse economie, de groei- en krediettrends in China en de ontwikkelingen in Oekraïne. Al bij al lijken die problemen vooralsnog niet op het marktsentiment te drukken. Na de daling van het sentiment vorige week steeg de S&P 500-index weer tot dicht bij zijn hoogterecord. Europese aandelen veerden minder sterk op omdat ze gevoeliger zijn voor de gebeurtenissen in Oekraïne.

Rotatie in vastgoedpositie

Wij sloten onze overweging in Amerikaans vastgoed en stapten over naar een overweging in Europa. Amerikaans vastgoed deed het de laatste maanden goed, maar wordt nu verhandeld met een kleine premie vergeleken met zijn intrinsieke waarde wat de risico-rendementsverhouding minder aantrekkelijk maakt. Wij zijn positief over vastgoed dat kon profiteren van de zoektocht naar rendement. Omdat wij in Europa positieve aanbodfactoren zien – bijvoorbeeld dalende leegstand – samen met een sterker momentum, geven wij nu de voorkeur aan Europees vastgoed.

Wij sloten onze langdurige shortpositie op de euro die ons niet langer overtuigde nu de euro een sterk stijgende trend vertoont en er wellicht geen verdere beleidsversoepeling van de ECB komt. Onze short duration in Duitse Bunds loopt gevaar, vooral omdat de spanningen rond Oekraïne lijken toe te nemen. Maar met onze stop-loss drempel op 1,47 blijven eventuele verdere verliezen wellicht beperkt, terwijl er volgens ons meer stijgingspotentieel is voor de obligatierente en dus voor deze positie. Daarom handhaven wij deze positie.

IEX Kennispartner BNP Paribas

VS: einde van winterzwakte?

De economische cijfers verbeteren per saldo. De kleinhandelsverkoop steeg in februari, maar de cijfers van december en januari werden aanzienlijk naar beneden bijgesteld. De bbp-groei in het eerste kwartaal zal wellicht bescheiden uitvallen, maar het momentum in de privébestedingen moet ten minste verbeteren. Meer dan een aan het weer gerelateerde opleving zit er volgens ons echter niet in. Een reden voor voorzichtigheid is de lichte daling van het consumentenvertrouwen begin maart.

Maar er zijn tekenen dat de impact van de strenge winter afneemt. Met 315.000 bereikte het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering bijna zijn dieptepunt sinds het einde van de recessie. De regionale Empire-index van de verwerkende industrie wees op een wat snellere groei. In de huizenmarkt verbeterde het vertrouwen van de huizenbouwers. De nieuwbouw daalde, maar de bouwvergunningen die een voorlopende indicator van de nieuwbouw zijn, leefden op en maakten daarmee eerdere dalingen goed.

De feitelijke inflatie daalde door basiseffecten, maar er zijn vroege tekenen dat de lonen hun bodem voorbij zijn. Een verdere daling van de inflatie lijkt dus onwaarschijnlijk.

Fed-voorzitter Yellen zinspeelt op wijzigingen

Nu de Amerikaanse economie de winterse zwakte stilaan te boven lijkt te komen, wijzigde de Fed het tempo voor de afbouw van haar activa-aankopen niet. Het programma van kwantitatieve versoepeling (QE) werd opnieuw met 10 miljard dollar afgebouwd. Daarmee komen de maandelijkse aankopen van de Federal Reserve (Fed) nu uit op 55 miljard dollar.Fed-voorzitter Janet Yellen bevestigde dat de Fed dit tempo zal aanhouden en dat het programma eind dit jaar afloopt.

Voorts stelde Yellen dat het richttarief van de Amerikaanse centrale bank tot zes maanden na het einde van QE zou worden gehandhaafd. Daarmee lijkt ze aan te geven dat er in 2015 een eerste renteverhoging komt. De Fed houdt niet langer vast aan haar werkloosheidsdoel van 6,5% als startschot voor een beleidsverkrapping, maar focust nu op andere factoren zoals de trends in de arbeidsmarkt, de inflatie en de financiële voorwaarden. De Fed keert dus terug naar de normale gang van zaken.

Door de nadruk van Yellen op de recente verbeteringen in de arbeidsmarkt steeg de obligatierente en verloren de aandelenmarkten terrein.

ECB: geen wijziging

De industriële productie in de eurozone daalde onverwacht in januari, maar de graadmeters van de binnen- en buitenlandse orders verbeterden verder in februari. Het handelsoverschot daalde, maar gelet op de sterkte van de euro wordt de buitenlandse sector wellicht minder bepalend voor de groei dan de laatste jaren het geval was. Bemoedigend is dat de investeringen aantrokken. Dat zou nieuwe banen moeten creëren, al zal het jaren duren voor de werkgelegenheid opnieuw zijn vorige piek bereikt. Een marginale banengroei kan vooralsnog volstaan om te voorkomen dat de lonen dalen en om deflatie op een afstand te houden.

Volgens ons laat de ECB haar monetair beleid voorlopig ongemoeid. Risico's voor de eurozone zijn vanzelfsprekend de sterke euro en de ontwikkelingen in Oekraïne.

China: zwakke cijfers

De Chinese autoriteiten lijken vrij snel hun zin te krijgen. De groei van de vaste investeringen vertraagde en de industriële productie en kleinhandelsverkoop waren relatief zwak naar Chinese maatstaven. Het is jaren geleden dat we nog een zo gesynchroniseerde vertraging zagen. Er leeft bezorgdheid over de hoge schuldniveaus en wanbetalingen in obligaties, maar volgens ons zullen de overheden budgettaire en monetaire stimuleringsmaatregelen treffen als de groei te scherp zou dalen.

In de andere opkomende markten voorzag de Reservebank van India geen verdere verkrapping. Op basis van de sterke kleinhandelsverkoop, de dalende industriële productie en de stabiele inflatie bleef de centrale bank van Brazilië eveneens bij haar neutraal standpunt. De Thaise centrale bank verlaagde de basisrente na politieke onrust die een negatieve impact op de economie had. De Turkse economie lijkt ondanks politieke spanningen vrij goed stand te houden. Omdat de lira recent stabiliseerde kan de uitstroom uit beleggingsportefeuilles zijn afgenomen.

Al bij al zien wij geen sterk positieve ontwikkelingen in de opkomende markten. De Chinese vertraging zal wellicht een negatief effect hebben, maar de opleving in de VS en Europa is positief. Wij zijn neutraal over aandelen en obligaties uit de opkomende markten.


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Joost van Leenders

Joost van Leenders is beleggingsspecialist – allocatie en strategie bij BNP Paribas Asset Management. Zijn analyses dienen enkel ter informatie en zijn geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en zijn geen beleggingsadvies.

Meer over Joost van Leenders

Recente artikelen van Joost van Leenders

  1. nov '14 Duits vastgoed boven Amerikaans
  2. nov '14 Goede resultaten valutatrades
  3. okt '14 De risico's van China

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links