Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Meer monetaire stimulansen in Japan

  • Strenge winter in Verenigde Staten beïnvloedt cijfers.
  • Groei eurozone versnelde eind vorig jaar.
  • Assetallocatie ongewijzigd.

De Amerikaanse economische cijfers waren de laatste tijd overwegend zwak, maar de aandelenmarkten lijken die zwakte als een tijdelijk fenomeen af te doen. Wij zijn het daarmee eens.

De bedrijfswinsten verbeterden in het vierde kwartaal van vorig jaar, de eurozone toonde een sterkere groei dan verwacht en de Bank van Japan (BoJ) verstrekte meer leningen. Het is dus zeker niet allemaal kommer en kwel.

Verenigde Staten komen het winter weer stilaan te boven

De Amerikaanse kleinhandelsverkoop daalde in januari onverwacht naar zijn laagste tempo jaar op jaar sinds november 2009. Verontrustend was dat de cijfers voor december en november naar beneden werden bijgesteld. Bemoedigend was dan weer dat het consumentenvertrouwen begin februari stand hield en dat de voorlopende component van de index verbeterde. Echt veerkrachtig is het vertrouwen echter niet.

De industriële productie daalde voor het eerst sinds juli vorig jaar, dat is mede te verklaren door de strenge winter en de inventariscyclus. De huizenmarkt kon niet ontsnappen aan de gevolgen van het winterweer. Het vertrouwen onder huizenbouwers stortte in en de huizenverkoop en bouwactiviteit daalden omdat minder mensen op zoek gingen naar een woning en door minder lopende verkooptransacties.

Het momentum van de Amerikaanse economie was al voor de winter toesloeg vertraagd. De consumptie overtrof enige tijd de inkomensgroei en zal nu wellicht vertragen. Het steuntje in de rug van de buitenlandse handel en de voorraden kan nu ook afnemen. Mogelijk luidt een opvering in het tweede kwartaal een beter tweede halfjaar in. Maar de consensusverwachting van een bbp-groei van circa 3% is misschien te optimistisch.

Volgens ons zijn de recentste cijfers niet zwak genoeg om de Federal Reserve (Fed) tot een beëindiging van haar afbouw van de activa-aankopen (tapering) aan te sporen. Dat zou alleen onzekerheid meebrengen en nadelig zijn voor risicovolle beleggingsklassen.

Sterkere groei in de eurozone

De groei in de eurozone oversteeg de verwachtingen in het vierde kwartaal, het betrof een brede verbetering. De groei in Frankrijk versnelde en Italië kende voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2011 een positief kwartaal. De Nederlandse groei kreeg een impuls van sterke (eenmalige) investeringen in commerciële voertuigen. In Portugal lijken structurele hervormingen en meer concurrentiekracht effect te sorteren.

De sterke cijfers waren welkom na de recent zwakke kleinhandelsverkoop en industriële productie. Wij blijven bij onze relatief positieve verwachtingen voor de eurozone. De groei zal wellicht trager zijn dan in de VS, maar er is meer ruimte voor positieve verrassingen omdat de inhaalvraag in de eurozone die in de VS kan overtreffen.

IEX Kennispartner BNP Paribas

Meer monetaire stimulansen in Japan

De BoJ verstrekte meer leningen aan financiële instellingen. Hoewel de bedragen klein bier zijn vergeleken met de activa-aankopen, reageerde de aandelenmarkt positief. De BoJ lijkt bereid om haar kwantitatieve versoepeling uit te breiden. Volgens ons is het niet zozeer de vraag of die uitbreiding er komt, maar wanneer die er komt. Mogelijk gebeurt dit na de btw-verhoging in april.

De laatste bbp-groeicijfers van Japan wezen op een behoefte aan meer versoepeling. De groei bleef aanzienlijk onder het gemiddelde in de eerste helft van vorig jaar. De consumptie kan in het eerste kwartaal aantrekken vooruitlopend op de btw-verhoging, maar zal vervolgens wellicht dalen. Eind vorig jaar kwam er een einde aan de verbetering in de deflatie.

In China versnelde de export, maar niet in lijn met de cijfers van andere (Aziatische) economieën. Aan de inflatie veranderde er weinig. Dat cijfer wijst niet op enige nood aan maatregelen van de centrale bank, al kan de interbancaire rente hoog blijven omdat de overheden op een geleidelijke afkoeling van de kredietgroei aansturen. Hoe dan ook is voorzichtigheid geboden wat de Chinese cijfers betreft in deze periode van het jaar omdat de viering van het Chinese Nieuwjaar die cijfers kunnen vertekenen.

Assetallocatie niet gewijzigd

De waarderingen van aandelen uit de opkomende landen zijn weliswaar verbeterd, maar wij zien onvoldoende tekenen van een versnellende groei om op een overweging over te stappen. Schuldpapier uit de opkomende landen heeft een deel van de recente verliezen goedgemaakt. Vergeleken met Europese of Amerikaanse bedrijfsobligaties van dezelfde kwaliteit, zijn de spreads op staatspapier uit de opkomende landen relatief hoog.

Wij hebben een short duration in Duitse Bunds omdat de rente volgens ons sinds begin dit jaar te sterk is gedaald. Die positie krijgt wellicht steun als de ECB blijft aarzelen om de lage inflatie met ingrijpende maatregelen te bestrijden.

Wij zijn short op de euro vergeleken met de Amerikaanse dollar. Volgens ons kan een lagere inflatie in de eurozone en een uiteindelijk meer accommoderend standpunt van de centrale bank een daling van de euro in de hand werken.

 


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Joost van Leenders

Joost van Leenders is beleggingsspecialist – allocatie en strategie bij BNP Paribas Asset Management. Zijn analyses dienen enkel ter informatie en zijn geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en zijn geen beleggingsadvies.

Meer over Joost van Leenders

Recente artikelen van Joost van Leenders

  1. nov '14 Duits vastgoed boven Amerikaans
  2. nov '14 Goede resultaten valutatrades
  3. okt '14 De risico's van China

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links