Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Short euro

  • Handhaving voorzichtig positieve vooruitzichten na reality check.
  • Voortgezet beleid bij Fed, ECB en BoJ.
  • Assetallocatie ongewijzigd.

Na sinds het begin van het jaar terrein te hebben ingeleverd, zijn de markten deze week gestabiliseerd. Janet Yellen heeft in haar eerste optreden als voorzitter van de Amerikaanse Fed het Congres verteld het monetaire beleid te zullen voortzetten.

Dat betekent dat tapering verdergaat. De obligatierente is langzaam aan het stijgen. Wij handhaven onze overwogen positie in internationale aandelen. Ook Europese high-yield bedrijfsobligaties en EMD in Amerikaanse dollars behouden hun overweging.

Reality check

We zijn het jaar relatief optimistisch ingegaan, met een positieve inschatting van de vooruitzichten voor Amerikaanse groei en een doorzettend herstel in de eurozone. De opkomende markten waren reden voor enige zorg, maar de aandelenwaarderingen waren gunstig. De internationale economie lijkt nog altijd te verbeteren en de inkoopmanagersindexcijfers lieten zich mondiaal als bemoedigend aanzien.

De cijfers voor de Amerikaanse arbeidsmarkt in januari stelden echter teleur. Het aantal nieuw banen bedroeg slechts 113.000, de verwachting was 180.000. Andere cijfers waren positiever: het werkloosheidspercentage is in januari gedaald tot 6,6% en de uurlonen lieten de sterkste maandelijkse stijging optekenen sinds juni vorig jaar. Per saldo denken we niet dat de Amerikaanse arbeidsmarkt ineens is omgeslagen.

In de eurozone zijn de reële cijfers de laatste tijd zwak. Detailhandelsverkopen in december waren teleurstellend (-1,6% MoM), waardoor het vierde kwartaal afsloot op een verlies (-0,7% in vergelijking met het voorgaande kwartaal). De eerdere drie kwartalen waren daarentegen positief.
 
In Japan heeft de euforie over Abenomics plaatsgemaakt voor een realistischere opstelling. We zijn terughoudend over de Japanse vooruitzichten. De productiesector laat weliswaar een sterke groei zien en ook de inkoopmanagersindex is een van de hoogste ter wereld, maar de consument ziet zich wel geconfronteerd met een inflatietempo dat harder gaat dan de inkomstengroei.

In de opkomende markten houden we nauwlettend in de gaten of de recente onrust van invloed is op de groei. Een snelle valutadaling kan schadelijk zijn, dus het is gunstig dat valuta’s zijn gestabiliseerd. In het vierde kwartaal was de groei in de ontwikkelde en opkomende landen vrijwel hetzelfde, maar het verschil is nog altijd te klein voor een positief signaal over opkomende aandelen. De markten vroegen duidelijk even om een realiteitscheck. Die hebben we gedaan en we zien geen aanleiding om verandering aan te brengen in onze voorzichtig positieve verwachtingen.

IEX Kennispartner BNP Paribas

Continuïteit monetair beleid

Het eerste optreden van Janet Yellen voor het Amerikaanse Congres verliep vlekkeloos. De nieuwe voorzitter van de Fed beloofde door te gaan met het huidige monetaire beleid. Een eventuele verandering in het tempo van tapering (met 10 miljard per FOMC-meeting ) is volgens ons een te grote hindernis, die de onzekerheid alleen maar verder zou aanwakkeren. Yellen liet zich minder gelegen liggen aan de werkloosheidsdrempel van 6,5%: de Fed houdt volgens haar ook nog lang nadat die drempel is bereikt de rente laag.

In de eurozone stelde de ECB de markten teleur: de beleidsbijeenkomst van februari leidde niet tot actie. ECB-president  Draghi sprak daarentegen over de complexe situatie en gaf aan dat er meer informatie nodig is voordat de raad tot actie kan overgaan. Het lijkt erop dat de ECB tijd probeert te rekken. Ook de Bank of Japan had na de beleidsbijeenkomst van 22 januari niets naders te melden over eventuele verdere kwantitatieve verruiming.

In een toespraak op 6 februari bevestigde de vice-gouverneur Iwata dat het lastig wordt om het Japanse streefdoel voor de inflatie van 2% te realiseren, maar dat de BoJ klaar staat om het beleid bij te sturen. Hij gaf niet aan dat bepaald ingrijpen direct voor de deur staat. Verwachtingen over een verdere versoepeling in april lijken ons vooralsnog te voorbarig. Er is hoop op nadere stimuleringsmaatregelen, in het bijzonder door de ECB en de BoJ, maar het leek de markten niet te deren dat beide centrale banken vooralsnog pas op de plaats maken. Wij zien dat als een goed teken.

Assetallocatie; geen wijzigingen

Zoals blijkt uit onze overwogen positie in aandelen hanteren wij een assetallocatie die vooruitloopt op een verbetering van de financiële markten. Wij zijn van mening dat aandelen kunnen profiteren van sterkere groei en winsten. Neutraal zijn we over opkomende en Japanse aandelen; Europa heeft een overweging ten opzichte van de VS.

Voor Duitse bunds houden we een korte duration aan. De lage inflatie kan een sterke stijging van de rente voorkomen maar de obligatierente is in onze optiek vooralsnog te ver naar beneden doorgeschoten. De terughoudendheid van de ECB om voortvarend de lage inflatie te lijf te gaan, ondersteunt deze positie. We zijn verder overwogen in Europese bedrijfsobligaties en bedrijfsobligaties uit de opkomende markten. Voor high-yield obligaties zijn de fundamentele omstandigheden in het algemeen goed.

EMD heeft de nodige klappen geïncasseerd maar kijken we naar de omvang van de onrust in opkomende aandelen en valuta’s, dan is de stijging van de obligatierente eigenlijk nog bescheiden. Neutraal blijven we ten opzichte van de benchmark voor geïndexeerde obligatieleningen en convertibles, grondstoffen en liquide middelen. Onze positie in internationaal vastgoed is door de overweging van Amerikaans vastgoed overwogen. Vastgoed in Europa en Azië staan op neutraal.

We gaan short  op de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Doordat de inflatie daalt en de ECB op enig moment zal gaan ingrijpen, is de Europese munt de afgelopen paar weken in waarde gedaald. Uiteenlopend monetair beleid tussen de eurozone en de Verenigde Staten blijft nog altijd waarschijnlijk, dus we zien meer ruimte voor een verzwakking van de euro ten opzichte van de dollar.


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Joost van Leenders

Joost van Leenders is beleggingsspecialist – allocatie en strategie bij BNP Paribas Asset Management. Zijn analyses dienen enkel ter informatie en zijn geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en zijn geen beleggingsadvies.

Meer over Joost van Leenders

Recente artikelen van Joost van Leenders

  1. nov '14 Duits vastgoed boven Amerikaans
  2. nov '14 Goede resultaten valutatrades
  3. okt '14 De risico's van China

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links