Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Snowworld wordt een multinational"

Van een wintersportcentrum in Landgraaf en een in Zoetermeer, naar een internationale aanbieder van ski- en ander wintersportplezier. Snowworld heeft grootse plannen. Koos Hendriks, CEO van dit jongste beursfonds, vertelt waarom ze juist nu naar de beurs gaan en wat de toekomstplannen zijn van de exploitant van indoor wintersportcentra.

U bent al meer dan twintig jaar actief als ondernemer in de wintersportsector. Waarom nu een beurgang met Snowworld?
“Ik denk dat het ergste deel van de crisis achter de rug is en het is voor ons een goed moment om onze activiteiten over de grens uit te breiden. Daarvoor hebben we extra kapitaal nodig, want het opzetten en exploiteren van een leisurepark zoals wij doen met Snowworld is een kapitaalsintensieve bezigheid. Daar komt bij dat de banken momenteel niet snel geld uitlenen. De beurs is een mooi alternatief. Bovendien zijn de bouwkosten in Europa nu veel lager dan voor de crisis. Daar willen we graag gebruik van maken bij het ontwikkelen van nieuwe skiparken in bijvoorbeeld Spanje en Frankrijk.”

U noemt Snowworld een groeiaandeel. Waarom? Je zou denken dat het exploiteren van een skipark met hotels meer op vastgoedbeheer lijkt, op waarde-aandelen.
“De wintersportmarkt was in de crisis uiterst stabiel en groeit nu weer flink. Mensen worden steeds actiever in hun vrije tijd en hebben veel vrije tijd. We hebben dit jaar bijvoorbeeld de meeste cursussen ooit verkocht aan kinderen. In wintersportland Frankrijk zijn we bezig met een skipark op het hoogste puntje van Ile de France, net buiten Parijs. In die regio wonen 1,5 miljoen wintersporters, maar er is geen indoor skibaan. In Barcelona zijn we bezig met een locatie tussen de stad en het vliegveld. Daar komt niet alleen een indoor skicentrum, maar ook twee ijsbanen en een groot hotel bij.”

Gaat SnowWorld dividend uitkeren?
“Voorlopig gaan de verdiensten terug in het bedrijf. De verwachting is wel dat wij in de toekomst dividend zullen gaan betalen, maar daar moeten we nog een besluit over nemen.”

Is de huidige emissie voor de groei in Barcelona en Parijs?
“De huidige emissie is om het eigen vermogen te versterken en daarmee het groeivermogen van SnowWorld te versterken. De financiering van Barcelona en Parijs zal separaat – op het moment dat daarover wordt besloten – worden geregeld.”

Wanneer gaan jullie daarover beslissen?
“Dat hangt van een aantal factoren af, bijvoorbeeld vergunningen van de gemeentes waarin we willen bouwen. Om een voorbeeld te geven; we hebben net na zeven jaar een vergunning om Snowworld Zoetermeer uit te breiden. En wat onze buitenlandse expansie, we dachten eerst dat we in Parijs sneller bouwklaar zouden zijn, maar het ontwikkelingsproces in Barcelona verloopt nu sneller.

Een nieuwe Snowworld moet opengaan in september, dus als we bijvoorbeeld na de zomer een bouwvergunning krijgen in Barcelona, dan zouden we pas het voorjaar gaan bouwen, want dat duurt zo’n anderhalf jaar en dan kunnen we open in september 2016. Het hangt dus heel erg af van de medewerking die we krijgen van overheden.”

Hoe groot is de kans dat er een nieuwe emissie komt voor jullie buitenlandplannen?
“Aanzienlijk, maar we hoeven dat niet in de vorm van een aandelenemissie te doen. Obligatieleningen uitgeven kan ook. We houden in ieder geval goed het aandeelhoudersbelang in de gaten. Dat is ook mijn eigen belang, want ik bezit 86% van de aandelen in Snowworld.”

Daarover gesproken, u bouwt uw belang af, gaat u cashen?
“Nee, ik ben weliswaar 65 jaar, maar heb geen ambities om te stoppen of mijn belang flink af te bouwen. Het wordt tussen nu en vijf jaar wel tijd om goede opvolgers te gaan zoeken. Een voor een komen mijn kinderen in het bedrijf en ik heb het liefst dat zij een rol gaan spelen bij mijn opvolging. In het kader van de plaatsing zal ik een klein deel afbouwen. Dat is ook bedoeld om te zorgen dat de verhandelbaarheid van het aandeel SnowWorld goed blijft. Daarnaast zal mijn belang verwateren bij deze uitgifte van nieuwe aandelen.”

Welke omzet- en winstdoelen hanteren jullie voor de lange termijn?
“Die hebben we voor onszelf nog niet gekwantificeerd. Wel is zeker dat Snowworld dan een multinational is geworden, dus dat we verder zullen groeien in omzet en winst is zeker.”

Een van de andere activiteiten die jullie, volgens het prospectus, ondernemen is consultancy. Is dat hetzelfde als wat de Amsterdam ArenA heeft gedaan bij de bouw van de stadions voor het WK in Brazilië?
“Ja, wij hebben veel kennis over de wintersportsector en adviseren partijen die zelf een indoor skicentrum willen opzetten over de hele wereld. Wekelijks krijgen we aanvragen binnen, maar als ze horen dat ons advies niet gratis is, blijven alleen de serieuze partijen over. We hebben advieswerk gedaan voor het centrum in Dubai, daar werkt onze manager uit Zoetermeer ook nog, en hebben contracten in Italië. In sommige gevallen gaat het alleen om advies, in andere gevallen ook exploitatie van de baan. We hebben hier geen specifieke doelstellingen voor, maar het zou ook kunnen zijn dat we een participatie nemen in zo’n andere buitenlandse baan of dat we voor de Italianen de baan gaan exploiteren, zoals zij dat in ieder geval graag willen. We reageren echter alleen op aanvragen, we hebben geen actief salesteam zitten die deze opdrachten binnenslepen.”

 


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fleur van Dalsem

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites. Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen al...

Meer over Fleur van Dalsem

Recente artikelen van Fleur van Dalsem

  1. 05 feb ‘Kendrion heeft ons overtuigd, dus wij hebben bijgekocht’ 1
  2. 09 jan Herstel in Japan 1
  3. 08 jan Doen en laten in 2024

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 februari 2014 13:23
    Gaat U cashen wordt er gevraagd, en meneer antwoordt:

    Ik heb geen ambities om mijn belang flink af te bouwen, ( naar een idee van Nina Brink ) en een paar regels verder,

    In het kader van de plaatsing zal ik een klein deel afbouwen.

    mvg, lekker bezig.

    Wat is eigenlijk het trackrecord van dit aandeel? Als ik dat opzoek zie ik een vrije val sinds de introductie maar is dat ook zo?
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links