Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wachten op een doorbraak

Gisteren brak de AEX boven de horizontale weerstand van 404,40. Hier lag de jaartop tot op heden die op de eerste handelsdag van dit jaar werd geplaatst. Deze jaartop werd verder aangescherpt naar een niveau van 405. De index bleef hiermee nog anderhalve punt onder de meest belangrijke kortetermijnweerstand van 406,50.

Hier ligt namelijk de sinds eind 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek. Zolang deze niet wordt gebroken, blijft de kans op lagere niveaus in het kortetermijnbeeld aanwezig. Zodra deze toppenlijn wordt gebroken, wordt de opwaartse versteiling van de stijgende middellangetermijntrend gestart.

Met de verhoging van de jaartop kwam wel een einde aan de smalle consolidatiefase die de AEX sinds eind vorig jaar in zijn greep hield. Ook werd hiermee het dubbele toppatroon opgeheven. Op de eerste handelsdag werd namelijk een tweedaagse bearish engulfing gevormd en enkele dagen geleden kwam daar nog een hanging man bij.

Sterker signaal

Het zou een sterker signaal zijn geweest als ook de slotkoers boven de 404,40 had geleden, maar aan het einde van de handelsdag viel de AEX weer terug tot ruim onder dit niveau.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Voor de komende dagen verwacht ik dan ook dat de opwaartse druk verder zal toenemen richting de stijgende toppenlijn. De kans blijft het meest reëel dat deze stijgende toppenlijn opwaarts word gebroken waarna de versteiling een feit is. Deze toppenlijn moet dan wel structureel worden gebroken.

Hoe langer deze doorbraak op zich laat wachten, hoe lastiger het zal worden om deze doorbraak te bewerkstelligen. De situatie zal dan meer op de bewegingen van eind november gaan lijken. Destijds wist de AEX (ondanks enkele intraday-doorbraken) ook niet in een aantal weken definitief boven de stijgende toppenlijn te breken, waarna de zesde correctie van 2012 werd gestart.

Topvormingsignalen

Daar ga ik momenteel niet vanuit. Eerste steun is te vinden bij 399,10. Hier ligt de bovenkant van de meest recente gap tussen de 397,50 en 399,10. Tijdens de vorming van deze gap werd ook de voormalige jaartop van 398,60 gebroken. Dit lijkt voor de komende dagen de maximale neerwaartse ruimte.

Maar het zou een sterk signaal zijn als de AEX niet meer de 399,10 zal testen in de komende dagen. Mocht de AEX onder de 397,50 komen, dan ontstaat ruimte naar de zone 391,90 – 393,50. In deze zone liggen onder andere de volgende gap, het 50-daags gemiddelde en het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de 375,90 bodem.

Pas onder een dergelijk Fibonacci-niveau verzwakt het technische kortetermijnbeeld. Ik ga er momenteel vanuit dat de kans groot is dat de bodem bij 399,10 is gezet en de AEX de opwaartse druk verder zal opvoeren. Zodra de stijgende toppenlijn opwaarts wordt gebroken, dan lijkt een snelle verdere stijging naar ongeveer de 420 in het vat te zitten.

Pas rond dat niveau moeten we zeer alert zijn op topvormingsignalen die het startpunt kunnen worden van een verwachte en forsere correctie, de eerste echte correctie van dit jaar.

MIB


Klik op de grafiek voor een grote versie

Een van mijn favoriete indices voor dit jaar is de MIB. Deze index gaf ik al aan in mijn lijstje voor 2014 op IEX. Ik heb deze index in december al vaker besproken en de forse correctie in december was een normale terugtest naar de sterke steun en neklijn van een voormalige groot positief omkeerpatroon.

Een hogere bodem is gevormd rond de 17.700 – 17.750. Hierna liep de index weer fors op en brak in de afgelopen dagen zijn jaartop van 19.350. Eerste en belangrijkste weerstand is te vinden bij de stijgende toppenlijn van nu precies 20.000. Toch is de kans op een doorbraak hierboven reëel aangezien tijdens de meest recente correctie de onderkant van het trendkanaal niet meer werd getest.

Een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend is ook hier realistisch. Voor het komende jaar acht ik een test van minimaal de zone 23.500 – 24.500 realistisch, nog steeds een aanzienlijk opwaarts potentieel.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

507 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 januari 2014 09:32
    sh van gisteren zijn uitgebrand denk ik zo, 70 cent verlies nu. De longe zijn te hebberig laatste tijd weer, al 1 maand op rij moet het up.

    En jullie long Goud, deed ook pij n denk ik, verlies. ik winst met sh.

    Al het nieuwe geld wordt gebruikt voor shorts gaan, men wil niet op altime nog kopen.,anders knallen we wel door.
507 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links