Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Smalle fase

De consolidatiefase is nog steeds intact aangezien zowel de onderkant van deze smalle fase bij 399,10, als de bovenkant bij 404,40 nog niet is gebroken. Deze smalle tradingrange bepaalt al sinds de opwaartse doorbraak van de voormalige jaartop van 398,60 de bewegingsruimte in de AEX.

Begin dit jaar werd de jaartop tot op heden geplaatst met de vorming van een toppatroon, een bearish engulfing. Zolang de top van 404,40 niet opwaarts wordt gebroken, blijft dit toppatroon in stand.

Aan de andere kant is in de afgelopen anderhalve week de 399,10 meerdere keren getest, waardoor deze steun aan kracht heeft gewonnen.

Het kortetermijnbeeld blijft hiermee sterk en opwaarts gericht. Ik gaf in de afgelopen dagen al aan dat zolang de eerste steunzone intact zou blijven, de AEX de druk naar boven toe weer zou kunnen opvoeren. De eerste steunzone ligt bij 397,50 tot 399,10.

Open gap

Dit is de meest recente opwaartse gap waarmee destijds de voormalige jaartop van 398,60 werd gebroken. Het zou in het zeerkortetermijnbeeld een erg sterk signaal zijn, als deze gap open blijft staan. Zolang dat het geval is, lijkt een opwaartse doorbraak binnenkort het meest realistische scenario.

Met deze verwachte doorbraak bedoel ik niet alleen de aanscherping van de jaartop, maar ook de opwaartse doorbraak van de sinds eind 2012 stijgende toppenlijn die nu bij 406,50 ligt. Buiten enkele intraday-doorbraken is er sinds eind 2012 nog geen structurele beweging hierboven geweest.

Doordat bijna alle correcties vorig jaar werden gestart vanaf deze stijgende toppenlijn, heeft hij een behoorlijke weerstandskracht opgebouwd. De verwachte doorbraak hiervan zou de start betekenen van de versteiling van de stijgende middellangetermijntrend en een snelle verdere stijging kunnen veroorzaken.

Mijn doel voor de komende tijd blijft dan ook onveranderd liggen bij 420 punten. Horizontale weerstanden liggen dan:

  • bij 409,60
  • bij 417,50
  • bij 413 ligt nog het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van zesde correctie van eind vorig jaar (te berekenen tussen de top van 398,60 en de meest recente bodem van 375,90)

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Terug naar de steun

De opwaartse druk blijft dus intact en de kans op een verdere stijging tot boven de 406,50 is naar mijn mening reëel binnenkort. Bij een dergelijk scenario moeten we dan vooral alert blijven op de onderkant.

De eerste steun ligt bij 399,10 en zodra de gehele gap tot aan de 397,50 zou worden gesloten, ontstaat meer neerwaarts potentieel richting de zone 391,90 tot 393,50. In deze zone liggen onder andere:

  • een eerdere gap
  • het oplopende 50-daags gemiddelde
  • het eerste Fibonacci-retracementniveau tussen de bodem van 375,90 en de recente jaartop van 404,40

Zolang een index boven een dergelijk Fibonacci-retracementniveau weet te blijven, blijft de kracht in het kortetermijnbeeld volledig intact. De kans neemt echter steeds verder af dat de AEX alsnog naar deze zone terug zal vallen in de komende weken.

Toch moet de AEX de niveaus van 404,40 en 406,50 opwaarts slechten om uit de huidige impasse te komen. Maar dat blijft wel mijn voorkeursscenario.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

287 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 januari 2014 09:15
    @Sloebervos
    quote:

    sloebervos schreef op 7 januari 2014 23:37:

    Tracker,zijn die calls dec.2014 interressant?Ik koop gewoonlijk alleen opties op 1 of 2 maanden want minder duur maar wel veel gevaarlijker!
    Is er veel handel in die opties?Het interressante in die opties is juist dat er een zeker volume is dat ge ze kunt kopen of verkopen wanneer ge wilt.
    Ik kijk voornamelijk naar de prijs van de optie met een langere looptijd. Ik heb een aantal keren mijn vingers gebrand aan opties met een korte looptijd en ik ben daarom van strategie veranderd.
    Deze call had ik natuurlijk goedkoper kunnen kopen door langer te wacht, maar deze was gekocht ter afdekking van mijn turbo short vorige maand.
    Ik heb deze call gehouden in de hoop dat Bas gelijk krijgt en dat we eerst naar de 420 gaan. Dan heb ik een kleine winst. Maar winst = winst.

    Overigens doe ik tegenwoordig meer in turbo's. Dat vind ik toch net even makkelijker en transparanter.

    Succes!
  2. [verwijderd] 8 januari 2014 09:35
    quote:

    Lyss schreef op 8 januari 2014 09:16:

    Vanmorgen combinatie-order voor verkoop BSS 404 bij stand AEX 403,50 opgegeven en die is inmiddels uitgevoerd. SL van deze speeder is nog niet gehaald, AEX daalt. Te vroeg verkocht?

    ik denk dat we vandaag binnen de 399-404 blyven.
    aan de hand van andere analisten die ik volg,wordt de correctie uitgesteld.
    boven de 404,40 sluit ik myn short,en gaan we toch naar de 407 tot 413.
    dat valt dan samen met half januari nieuwe top ,en dan pas short.
  3. [verwijderd] 8 januari 2014 09:49
    Al de technisch analisten zien alleen maar opwaarts potentieel. De 1e 10 dagen van de maand zitten er bijna op. Gevoelsmatig (soms beleg ik eigenwijs op gevoel) heb ik het idee dat we komende weken een correctie krijgen. Koop 2 XNL400 putopties. Als we de komende dagen toch de 405 opzoeken dan pak ik mijn verlies.

    Ik denk dat we eerst terug gaan naar 395 ipv omhoog naar 410
287 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links