Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Opwaartse gap

Gisteren vond er in de AEX een prachtige opwaartse vervolguitbraak plaats. De index brak met een forse opwaartse gap definitief boven de dalende toppenlijn van de correctiefase. Hiermee staat voorlopig de volgende hogere bodem bij 375,90 op de borden.

Dit was ondertussen de zesde correctie van dit jaar en we mogen het vizier voor de komende weken weer richten op een verdere aanscherping van de jaartop. Dit zal met slechts nog enkele handelsdagen waarschijnlijk dit jaar niet meer lukken. Deze correctie werd pas zichtbaar nadat de steunzone van 385,50 – 386 was gebroken en er een lagere top net onder de 390 was gevormd.

Dit was de eerste lagere top waarlangs vanaf de jaartop een dalende toppenlijn was te trekken. Opnieuw waren er veel overeenkomsten te vinden met eerdere correcties van dit jaar. Ook tijdens deze 6e correctie was er sprake van een vlagpatroon (smal dalend trendkanaal), die we ook tijdens de vierde en vijfde correctie zagen.

RSI 50
Net als tijdens deze vorige correcties bleef de AEX ook nu ongeveer 5 indexpunten boven de sinds eind 2012 stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek. Als maximale richtzone was de zone 371 – 373 aan te wijzen. Hierin lagen de genoemde stijgende bodemlijn op de weekgrafiek, het eerste Fibonacci-retracementniveau tussen de jaarbodem en de jaartop en de voormalige 2011-top.

De doorbraak eerder dit jaar boven de 373-top was een van de belangrijkste wapenfeiten van dit jaar en startte destijds de volgende fase in de stijgende langetermijntrend. Als we verder kijken naar de zwaarste correctie van dit jaar (derde correctie uit juni) dan zijn er overeenkomsten te zien qua steilheid van de daling en het feit dat de RSI net in een oversold conditie terecht kwam.

Ondertussen ligt de RSI op dagbasis alweer rond de 50 en werd de scherp dalende toppenlijn gebroken en staat de MACD op het punt een positieve crossing te maken. Dit zijn ondersteunende indicatoren voor een verdere stijging in de komende weken.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Neerwaartse gap
De AEX heeft nu meerdere signalen gegeven van bodemvorming in de afgelopen week. Dit startte met het eerste signaal begin deze week. Er werd toen bij het dieptepunt een bullish engulfing gevormd. Deze tweedaagse omkeerpatronen zien we geregeld ontstaan na een forse daling tijdens de vorming van een bodem.

Hierna vond de doorbraak twee dagen geleden plaats boven de dalende toppenlijn en gisteren kwam daar de vorming van een island reversal bij. Bij dit patroon wordt eerst een neerwaartse gap gevormd (die recent voor de helft werd gesloten) waarna er een opwaartse gap in het zelfde gebied wordt gevormd.

Het deel van de neerwaartse gap dat nog openstond ligt tussen de 382,45 en 383. Gisteren werd een opwaartse gap gevormd tussen de 381,30 en 385,20. Dit zijn nu ook direct de eerste steunpunten in het kortetermijnbeeld. Er kunnen overigens in de komende dagen nog meer bodemsignalen optreden. Op de weekgrafiek staat op dit moment een grote piercing line die vandaag kan worden afgerond en op de daggrafiek is een potentieel omgekeerd hoofd-schouderpatroon in de maak.

Recente top
Dit patroon wordt overigens alleen afgerond als er in de komende dagen een beperkte consolidatie optreedt richting de steun van 383 tot 385,20. Zodra de eerstvolgende weerstanden worden gebroken, zonder voorafgaande consolidatie, is dit patroon verdwenen. Dit neemt niet weg dat we in de komende weken een verdere stijging mogen verwachten.

De eerste richtpunten hierbij liggen bij de jaartop van 398,60 en de bovenkant van het trendkanaal van 401. De eerste weerstandszone voor de komende dagen ligt bij 388 – 389,70. De 388 werd gisteren al getest en is de voormalige onderkant van de consolidatiefase. Hierboven ligt bij 389,30 nog het 50-daags gemiddelde en bij 389,70 ligt de meest recente top.

Deze zone zal binnenkort zeker gebroken worden naar mijn mening. Hierboven ontstaat direct ruimte naar de laatste tussenliggende weerstand tot aan de jaartop bij 393,70. Mocht de 388 – 389,70 niet direct worden gebroken, dan liggen de steunpunten dus bij 385,20 en 383 en in dat scenario ontstaan de contouren van ook nog eens een omgekeerd hoofd-schouderpatroon.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

300 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 december 2013 09:38
    quote:

    joostvls schreef op 20 december 2013 09:23:

    Windowdressing de komende week, de opmars en inhaalmanoeuvre van Arcelor gaat door :)
    AEX zal niet veel doen, wel veel onderlinge verschuivingen
    Dacht dat ik vorige week las dat je de beleggingspijp aan Maarten had gegeven ;)... Junky ;)
  2. forum rang 6 JoostVLS 20 december 2013 09:41
    quote:

    O ja schreef op 20 december 2013 09:34:

    [quote alias=joostvls id=7332984 date=201312200923]
    Windowdressing de komende week, de opmars en inhaalmanoeuvre van Arcelor gaat door :)
    AEX zal niet veel doen, wel veel onderlinge verschuivingen
    [/qu

    echt alles op arcelor ?
    Ja.
    Reden: ik wil rust in de tent(af van verslaving), paar transacties per jaar, wél geld verdienen (deed ik niet). Heb een paar dagen analyses gemaakt en Arcelor verkozen. (hoog 2008 65, hoog 2010 29....)
  3. [verwijderd] 20 december 2013 09:47
    quote:

    joostvls schreef op 20 december 2013 09:41:

    [...]

    Ja.
    Reden: ik wil rust in de tent(af van verslaving), paar transacties per jaar, wél geld verdienen (deed ik niet). Heb een paar dagen analyses gemaakt en Arcelor verkozen. (hoog 2008 65, hoog 2010 29....)
    goed fonds.
    zou positief zijn op deze manier.
    good luck, zelf ook positie.
  4. Henri-Trader-Zonder-Trades 20 december 2013 09:47
    quote:

    joostvls schreef op 20 december 2013 09:41:

    [...]

    Ja.
    Reden: ik wil rust in de tent(af van verslaving), paar transacties per jaar, wél geld verdienen (deed ik niet). Heb een paar dagen analyses gemaakt en Arcelor verkozen. (hoog 2008 65, hoog 2010 29....)
    Misschien kan je beter inzetten op KPN. (hoog 1999 82, hoog 2012 4,65)

    En er zijn tig aandelen met nog veeeeel meer stijgingspotentie als je met terugwerkende kracht naar de koers kijkt...

    :-))
300 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links