Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Zakken maar

Nu de zesde correctie van dit jaar een feit is, is de vraag tot hoever de AEX zal zakken tijdens deze neerwaartse beweging. Tijdens de afgelopen weken stonden bijna alle seinen op groen voor een opwaartse versnelling. Deze bleef echter uit waardoor de kans groot is dat de jaartop voor 2013 nu definitief op de borden staat.

Vooral het feit dat andere indices als de S&P 500, Nasdaq 100 en DAX wel boven hun stijgende toppenlijnen braken was in de afgelopen maand bemoedigend. In de VS is eigenlijk ook niets aan de hand, ook geen correctie tot op heden. Zij blijven ruim boven vorige bodems, danwel de eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de oktoberbodems.

De AEX brak in de afgelopen week wel onder een grote hoeveelheid aan steunniveaus, zoals eerdere opwaartse gaps en zijn Fibonacci-retracementniveaus vanaf de oktoberbodem (366). In het middellangetermijnbeeld wordt de situatie technisch gezien pas minder florissant zodra de bodems van de vierde en vijfde correctie neerwaarts worden gebroken.

Volgende fase
Deze liggen in de zone 360 – 366. Daar ga ik niet vanuit. Ik ga er momenteel vanuit dat deze voor mij onverwachte correctie toch op zeer korte termijn zal eindigen. Deze correctie is overigens wel een stuk steiler dan de vorige twee correcties van dit jaar. Verder zijn de contouren van opnieuw een vlagpatroon duidelijk.

Dit zijn kortdurende smalle dalende trendkanalen als tegenreactie op de stijgende langere trend. Tijdens deze correctie ligt naar mijn mening het maximale richtpunt in de zone 370 – 373. In deze zone liggen de belangrijkste steunniveaus in het kortetermijnbeeld.

Bij 373 ligt het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau tussen de jaarbodem van 331 en de jaartop van 398,60. Ook ligt hier de voormalige top uit 2011. De doorbraak hierboven was het belangrijkste wapenfeit in de AEX van dit jaar. Dit betekende de start van een volgende fase in de stijgende langetermijntrend. Bij 370 ligt momenteel de onderkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Kwestie van tijd
Nu deze zone op 1% tot 1,5% in zicht komt, moeten we alert zijn op omkeersignalen vanuit de candlesticks. Ik verwacht dat een bodem dichtbij kan zijn. Een bovenliggend steunpunt is verder nog te vinden bij de onderkant van de tweede gap vanaf de 366-bodem. Deze gap werd gisteren voor een deel gevuld. De onderkant ligt bij 376,30.

Niet alleen omkeerpatronen vanuit de candlesticks moeten we in de gaten houden, ook de bovenkant van het vlagpatroon is belangrijk. Deze toppenlijn startte net onder de jaartop en heeft de recente lagere top bij 389,70 als eerste raakpunt. Deze toppenlijn daalt dagelijks ongeveer 1,30 punt en is vandaag te vinden bij 385.

Het is dus een kwestie van tijd voordat deze toppenlijn opwaarts wordt gebroken. Uitgaande van een maximale terugval naar de zone 370 – 373 en de snel dalende toppenlijn, zou een opwaartse doorbraak volgende week plaats kunnen vinden. Als de AEX net als tijdens de vierde en vijfde correctie boven de stijgende bodemlijn weet te bodemen, dan is het neerwaarts potentieel zelfs zeer beperkt.

Zodra de dalende toppenlijn wordt gebroken, lijkt ook deze tussentijdse correctie ten einde te zijn. De enige onderliggende weerstand is nog te vinden bij de gisteren gevormde gap tussen 381,80 en 383. Mijn eerdere verwachting van een beweging naar de 420 blijft overigens overeind, ondanks deze tussentijdse correctie.

Deze verwachte beweging is echter wel uitgesteld naar de eerste maanden van volgend jaar door deze tussentijdse correctie. De trend in zowel de middellange als lange termijn blijft gewoon opwaarts gericht.

MIB


Klik op de grafiek voor een grote versie

Een interessante index vind ik overigens de MIB (Italiaanse aandelenindex). Deze index brak pas vorig jaar boven de toppenlijn van zijn dalende trend, waarna een mooi en breed stijgend trendkanaal is ontstaan. In de periode tussen de zomer van 2011 en afgelopen zomer is verder een complex en zeer groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon gevormd en geactiveerd.

De terugval zie ik als terugtest naar de neklijn van ongeveer 17.500 – 17.700. Met een recente top bij 19.500 is er sprake van een forse correctie waarbij momenteel een dubbele bodem lijkt te worden gevormd rond de neklijn. De onderkant van het stijgende trendkanaal ligt overigens rond de 16.500.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

363 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 december 2013 08:46
    Gelukkig waarschuwde ik hier al rond de 398 dat er een correctie naar de 385 aan zat te komen. Ook gemeld dat wanneer de steun rond 385 het niet hield dat er ruimte ontstond naar de 366. Ach wat kan handelen toch easy zijn. Bas is veel te koppig en wil zijn gelijk blijven houden van een AEX 420. Gewoon vast blijven houden en je krijgt heus wel een keer gelijk met de 420. Volgend jaar, over 2 jaar, over 3 jaar? Gelukkig luister ik alleen naar mezelf en niet naar analisten.
  2. Henri-Trader-Zonder-Trades 13 december 2013 09:08
    quote:

    beterwisdanonwis schreef op 13 december 2013 08:55:

    [Modbreak IEX: Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten, bericht is bij dezen verwijderd.]
    Ik vraag me oprecht af waarom velen toch weer dagelijks de column van Bas lezen en zich vervolgens gaan ergeren dat hij er weer helemaal naast zit. Niemand heeft volgens mij een leesverplichting....
  3. Henri-Trader-Zonder-Trades 13 december 2013 09:17
    quote:

    HansP schreef op 13 december 2013 09:14:

    Henri, Bas geeft hoop, maar dat is gevaarlijk.
    Iemand die zegt dat de koersen omlaag zullen gaan, doet dan toch hetzelfde? Die beïnvloedt je richting puts/short... Iedereen moet zijn eigen beslissingen nemen en hiervoor zijn verantwoordelijkheid nemen... En niet gaan piepen omdat iemand anders het verkeerd zag...
  4. [verwijderd] 13 december 2013 09:22
    quote:

    robin3000 schreef op 13 december 2013 08:46:

    Gelukkig waarschuwde ik hier al rond de 398 dat er een correctie naar de 385 aan zat te komen. Ook gemeld dat wanneer de steun rond 385 het niet hield dat er ruimte ontstond naar de 366. Ach wat kan handelen toch easy zijn. Bas is veel te koppig en wil zijn gelijk blijven houden van een AEX 420. Gewoon vast blijven houden en je krijgt heus wel een keer gelijk met de 420. Volgend jaar, over 2 jaar, over 3 jaar? Gelukkig luister ik alleen naar mezelf en niet naar analisten.
    ja maar hebt jij daar iets aan verdient om short te gaan bij 398 en de shorts vast te houden?
  5. [verwijderd] 13 december 2013 09:22
    quote:

    Henri275 schreef op 13 december 2013 09:08:

    [...]

    Ik vraag me oprecht af waarom velen toch weer dagelijks de column van Bas lezen en zich vervolgens gaan ergeren dat hij er weer helemaal naast zit. Niemand heeft volgens mij een leesverplichting....
    En daarbij zit de beste man 11 1/2 maand goed én geeft hij geen visie voor daghandelaren en hefboomgokkers. Op de lange termijn en met een lage/geen hefboom had je dit jaar bij Bas een prachtig rendement kunnen scoren.

    Maar goed, een aantal van die jankerds heeft dit draadje lang geleden al om zeep geholpen. Verder dan: "Ik heb X positie en nu maar hopen dat we gaan stijgen/dalen" komen ze niet, zero onderbouwing en iedereen die iets méér weet (o.a. dmmsch) afzeiken. Nou, hopen jullie maar lekker verder.
  6. [verwijderd] 13 december 2013 09:29
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 13 december 2013 08:51:

    Rally 's gaan beginnen, annalisten verwachten er wel 1 nu en januari.
    Dan bam weer.
    Mooie uitgangspositie voor een eindejaarsrally... eind volgende week AEX boven de jaartop... Er is geen analist die dit durft te voorspellen... Toch zou het kunnen
363 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links